Meme küçültme estetiği (mammaplasti)

Meme küçültme estetiği (mammaplasti)

Büyük ve sarkık memelere sahip kadınların en büyük yakınmaları estetik görünüm kadar, memenin ağırlığından dolayı oluşan fiziksel sıkıntılardır. Bu kişilerde duruş bozukluğu,sırt ve boyun ağrıları, meme altı pişikleri, sutyen askılarının omuzlarda yaptığı derin izler sık görülen şikayetlerdir.Psişik olarak da büyük memeye sahip olan kadınların özgüvenleri azalmakta ve sosyal ilişkileri bozulmaktadır.

Meme küçültme ameliyatı ile estetik bir görünüme sahip olmanın yanında,fiziksel rahatlama da sağlanır.Ameliyatta meme dokusunun bir kısmı alındığı için meme dokusu hacmi küçülmekte, böylece ileride olası bir kanser riskide azalmış olacaktır.

Ameliyat için en uygun yaş, büyüme ve gelişmenin tamamlandığı 17 yaş ve sonrasıdır. Ancak meme büyüklüğü ciddi fiziksel rahatsızlık oluşturuyorsa daha erken yaşlarda da yapılabilir.Doğum yapmış kadınların meme küçültme ameliyatı için bebeğini sütten kestikten sonra en az altı ay beklemeleri önerilir.Meme küçültme ameliyatı geçiren hastalar bebeklerine büyük oranda süt verebilir,gerektiğinde mamografi ve USG yaptırabilirler.

Ameliyat öncesi

Ameliyat öncesi görüşmede meme büyüklüğü planlanarak mutabakat sağlanmalı,ameliyat öncesi memeler fotoğraflanmalıdır.Ameliyat öncesi rutin kan tetkikleri ve memeye yönelik USG mutlaka yapılmalıdır.Varsa ilaç allerjileri, kullanılan ilaçlar (aspirin,kalp ve tansiyon ilaçları,doğum kontrol ilaçları vb.)  ve fiziksel rahatsızlıkları hakkında bilgi almak gerekir.Böylece ameliyat sonrası risk ve komplikasyonları azaltmak  mümkündür.

Anestezi ve ameliyat

Günümüzde meme küçültme ameliyatlarında uygulanan bir çok cerrahi teknik  vardır. uygulanacak cerrahi yöntem kişinin meme yapısı,büyüklüğü ve sarkma derecesi ve cerrahın tercihine göre değişir.

Meme küçültme ameliyatları mutlaka hastane şartlarında ve genel anestezi altında yapılır.Ameliyat süresi yaklaşık 3 saattir.Ameliyat esnasında, büyümeye neden olan yağ ve meme dokusu ile deri fazlalığı çıkarılır, meme başı olması gereken meme altı kıvrım seviyesine kadar yukarı taşınırarak küçük, dik ve daha diri bir meme oluşturulur.Eğer memelerde koltuk altına doğru taşma varsa bu bölgelerede liposuction uygulanarak memenin tam şekillenmesi sağlanır.Bu sırada gerekiyorsa,areola denen meme başı etrafındaki koyu renkli deri halkası da küçültülür.

Normale dönüş

Ameliyat sonrası 8-24 saat sonra hasta taburcu edilebilir. Ağrı ve enfeksiyondan korunmak için gerekli ilaçlar verilir ama sıklıkla ciddi ağrılar oluşmaz. Genellikle 3-4 hafta süreyle memeleri tamamen saran uygun bir sütyen kullanmak gerekir.İlk 2 hafta içinde memede ödem ve hassasiyet nedeniyle yüz üstü yatmamalı ve doğrudan temastan kaçınılmalıdır.Ikinci haftadan itibaren ağır fiziksel aktivitelerden uzak kalmak kaydı ile günlük yaşama dönülebilir.

Meme küçültme ameliyatının riskleri

Her ameliyatta görülme olasılığı olan, kanama, enfeksiyon ve anestezi reaksiyonu gibi istenmeyen bazı komplikasyonlar nadir de olsa olabilir. Ancak bunlar ameliyat öncesi ve sonrası dönemlerde kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Bazı hastalarda meme başı ve çevresinde  ve kesi hatlarının birleştiği köşelerde küçük deri kayıpları ve akıntılar oluşabiliroluşabilir.Bu küçük sorunlar sık görülmekle beraber önemli problemler oluşturmadan bir kaç hafta içinde pansumanla iyileşirler.

Ameliyat sonunda, uygulanan tekniğe bağlı olarak değişmekle birlikte, çoğunlukla ters T şeklinde, meme başından meme alt kıvrımına dik inen oradan da yatay olarak devam eden bir iz kalır. Ancak bu izler çoğunlukla bikini içinde kalacak şekilde düzenlenir. Bazan meme başları simetrik olmayabilir,ancak bu da, ikincil küçük bir müdahale ile düzeltilebilir.

Bazı hastalarda meme başında his azalması ya da aşırı hassasiyet görülebilir, fakat çoğunlukla 3-6 ay içerisinde düzelir.Ayrıca ameliyat esnasında meme bezlerinin bir kısmı çıkarıldığı ve süt kanalları kısmen kesildiği için  süt vermede kısmi yada nadiren total kayıplar oluşabilir.Nadiren çok sigara içen ve yara iyileşmesi iyi olamayan hanımlarda meme başı ve areolanın beslenmesi bozulur ve onarımı için küçük bir ameliyat gerekebilir.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Ersoy

Op.Dr. Atilla ERSOY, 1974  yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Mersin'de tamamladıktan sonra 1998 yılında Adana Çukurova Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2004 yılında Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004-2017 yılları arası İskenderun Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Atilla ERSOY, mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi olan Estetik Plastik Cerrahi Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Atilla Ersoy
Op. Dr. Atilla Ersoy
Hatay - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube