Manifestlemek ve kendini gerçekleştiren kehanet

Manifestlemek nedir? Bilimsel bir arka planı var mıdır? Gerçekten düşündüğümüz şey başımıza gelir mi? Vision Board/ Vizyon panosu nedir? Manifestlemek, bir arzuyu gerçeğe dönüştürmek anlamına gelir. The Secret gibi kitaplar sayesinde popüler hale geldi. Genellikle hayallarimizi süsleyen isteklerimizi manifest etmek isteriz. İnsanlar genellikle, bir hayalini manifest etmek yoluyla gerçekleştirmek için düşünceler ve duyguların yeterli olacağını düşünürler. Ancak manifestlemenin ardındaki bilim göz önüne alındığında, bu sürecin önemli bir parçası eylem yani davranışlarımızdır.

Manifestlemek ve kendini gerçekleştiren kehanet

Manifestlemek, bir arzuyu gerçeğe dönüştürmek anlamına gelir. The Secret gibi kitaplar sayesinde popüler hale geldi. Genellikle hayallarimizi süsleyen isteklerimizi manifest etmek isteriz. İnsanlar genellikle, bir hayalini manifest etmek yoluyla gerçekleştirmek için düşünceler ve duyguların yeterli olacağını düşünürler. Ancak manifestlemenin ardındaki bilim göz önüne alındığında, bu sürecin önemli bir parçası eylem yani davranışlarımızdır.

Dr. Carol Dweck'in araştırması, bir şeyi başarabileceğinize inanmanın onu başarılı bir şekilde yapma olasılığını arttırdığını gösteriyor. Bu araştırma, bir şeyi başarabileceğimize inanıyorsak, onu başarmak için sıkı çalışmaya istekli olduğumuzu öne sürüyor. Dolayısıyla kendine inanma düşüncesi bizi, o iş üstüne çok çalışma davranışına yönlendiriyor. 

Kendini Gerçekleştiren Kehanet

Araştırmalar, olumlu veya olumsuz beklentilerimizin doğrulanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Buna kendini gerçekleştiren kehanet deniyor. Yani fikrimizi hayata geçireceğimize inanır veya hedefimize ulaşma ihtimalimizi çok yüksek görürsek, bu sonuca giden seçimleri farketmeden, bilinçdışında, yapma olasılığımız yükselmektedir. Dolayısıyla aklımızdan geçen o kehanet gerçekleşiyor. Örneğin çok güldüm ağlayacağım kehaneti, siz hiç farketmeden, yaptığınız seçimlerle gerçek olabiliyor.

Ya da bir sınavdan kalacağınızı düşünüyorsanız, bu olasılığı arttıracak olayları harekete geçiriyor olabilirsiniz. Belki uyku tutmayacak ve az uyuduğunuz için sınavda performansınız düşecek. Belki de yoğun kaygı hissedeceksiniz ve yeterince ders çalışamayacaksınız.

Olumsuzluk Önyargısı

Araştırmalar, zaten kötü hissediyorsak, nötr koşulları da olumsuz bir koşulmuş gibi algıladığımızı gösteriyor. Yani olumsuz bakış açısına sahip biri manifest ettiğinde, sadece gerçekleşmemiş arzularına odaklanabilir. 

Pozitif Duyguların Yaratıcılığa Etkileri

Dr. Barbara Fredrickson'ın araştırması da pozitif duyguların daha yaratıcı düşünmemizi sağladığını göstermiştir. Benzer şekilde, Dr. Sonja Lyubomirsky mutluluğun başarıya yol açtığına işaret etmiştir. Genel olarak mutlu ve pozitif olan insanlar daha fazla fırsat çeker, daha iyi ilişkilere sahiptir ve zihinlerine koydukları şeyleri daha kolay tarif ederler.

Pozitif insanların etrafında olmayı tercih ederiz. Ve negatif tutuma sahip insanların etrafında olmak istemeyiz.Dolayısıyla onların hayallerini gerçekleştirecek konulara yardım etmek gibi bir arzumuz olmaz.

Görselleştirmek/ Vizyon Panosu Oluşturmak/ Vision Board 

Bir yöntem olarak; gözlerinizi kapatın, birkaç derin nefes alın ve arzuladığınız gibi gelecekteki hayatınızdan bir sahneyi hayal edin. Dergilerden veya internetten bulduğunuz görsellerle hedeflediğiniz istekleri görselleştirin. Bir haliyle kolaj çalışması yaparak isteklerinizi bir kağıt üstünde görsellerle ifade edin. Vision Board olarak dünya genelinde yaygınlaşsa da, buna siz vizyon panosu da diyebilirsiniz hedef panosu da. Örneğin bir ev hayali kuruyorsanız istediğiniz bahçeli ama şehir merkezine yakın bir ev ise buna benzeyen bir görsel bulup kolajınıza ekleyin

Arzuladığınız şeyi görselleştirmek, onunla ilgili olumlu duyguları daha güçlü hissetmemize yardımcı olur. Ve bu olumlu duygular da kendimize daha fazla inanmanıza yardımcı olur.

 

Bu makale 24 Aralık 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Derya Genç

Psk. Derya Genç çalışmalarına kendi kliniğinde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
Psk. Derya Genç
Psk. Derya Genç
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube