Laparoskopik ürolojik cerrahide sütür gerektiren operasyonlar ne zaman yapılmalı?

Laparoskopik ürolojik cerrahide sütür gerektiren operasyonlar ne zaman yapılmalı?

Amaç: Laparoskopik cerrahiyi kursiyer düzeyinde öğrenen, kliniğinde laparoskopi deneyimi olmayan bir üroloğun ilk dört yıllık sütür gerektiren operasyonlarını retrospektif olarak inceleyerek yıllık dilimler şeklinde sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık.

Yöntemler: Laparoskopik cerrahi uygulanan 160 hasta 2008-2012 yılları arasında incelendi. Operasyonların sayısı, açığa geçme oranı, süresi, hastaların hastanede kalma süresi yıllık dilimler şeklinde dörde bölünerek karşılaştırıldı.

Bulgular: Laparoskopik üreterolitotomi yapılan 12 operasyonun tamamı laparoskopik tamamlandı. Ortalama operasyon süresi 145,4±42,4 dakika, hastanede kalma süresi 2,4±0,7 gün olarak bulundu. Optimum parametreye 2. yıl ulaşıldı. Laparoskopik piyeloplasti yapılan 9 operasyonun tamamı laparoskopik tamamlandı. Ortalama operasyon süresi 226,6±63,8 dakika, hastanede kalma süresi 6,2±2,5 gün olarak bulundu. Optimum parametreye 4. yıl ulaşıldı. Laparoskopik parsiyel nefrektomi yapılan 6 operasyonun tamamı laparoskopik tamamlandı. Ortalama operasyon süresi 195±31,4 dakika, hastanede kalma süresi 6,3±3,6 gün, ortanca iskemi süresi 26,5±8,3 dakika olarak bulundu. Optimum parametreye 4. yıl ulaşıldı. Laparoskopik radikal prostatektomi yapılan 32 operasyonun 25’i laparoskopik tamamlandı. Ortalama operasyon süresi 300±103,9 dakika olup, hastanede kalma süresi 8,1±5,7 gün bulundu. Optimum parametreye 4. yıl ulaşıldı.  

Sonuç: Laparoskopide sütür atma beceri gerektiren bir işlemdir. Laparoskopiye kursiyer düzeyinde başlayan bir ürolog 1 yıl sonra üreterolitotomi, 2 yıl sonra piyeloplasti, 3 yıl sonra parsiyel nefrektomi ve radikal prostatektomi yapacak beceriye ulaşabilir. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mehmet Taşkıran

Op. Dr. Mehmet TAŞKIRAN, lise öğrenimini 1999 yılında Gaziantep Nizip Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2012 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında Ankara Özel Çağ Hastanesi, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hakkari Şemdinli Devlet Hastanesi, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Nizip Devlet Hastanesi gibi bir çok kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Mehmet TAŞKIRAN, mesleki çalışmalarına Gaziantep Hatem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
endoüroloji
Doç. Dr. Mehmet Taşkıran
Doç. Dr. Mehmet Taşkıran
Gaziantep - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube