Kulak estetiği; kulak estetiği amelıyatına hazırmısınız?

Kulak estetiği; kulak estetiği amelıyatına hazırmısınız?

Kulak ameliyatı düşünen kişinin atması gereken ilk adım plastik cerraha danışmaktır.

Kişi arzulanan sonucun mükemmeliyet değil düzelme olduğunu akılda tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünmek ve daha iyi hissetmek konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır. Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal kararlılıktır. “Yeni" bir yüz yeni bir yaşamı garantilemez. Kulak ameliyatı görünümünüzü düzeltebilir ve kendinize güveninizi tazeleyebilir; fakat gerisi size kalmaktadır. Muayene ettikten sonra cerrah, sizinle, yöntemle ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Düzelmenin derecesi yaş, kalıtım, kemik yapısı, derinin kişisel özellikleri alkol, sigara kullanımı, beslenme, alışkanlıklar gibi etkenler tarafından belirlenir. Bu faktörler, bir dereceye kadar operasyonun ne kadar etkili olacağını da belirler. 

Kulak estetiği 

Otoplasti genellikle kepçe kulakları başa daha yaklaştırmak, eksik kıvrımlarını şekillendirmek veya büyük kulakları küçültmek amacıyla yapılır. Bu operasyon genellikle beş yaşından itibaren yapılmaktadır. Beş yaş itibariyle kulaklar hemen hemen tam olarak gelişmiş kabul edilir ve operasyon ne kadar erken yapılırsa çocukların dış çevrede karşılaşacağı problemler daha az olacaktır. Bu ameliyat erişkinlerde de yapılabilir ve erişkinler için ek bir risk sözkonusu değildir. 

Eğer kulak ameliyatını kendiniz veya çocuğunuz için düşünüyorsanız bu yazı size yapılacak işlemi anlamanıza yardımcı olacaktır: işlem nasıl yapılmaktadır, beklentileriniz ne olmalıdır. Tabi ki tüm sorularınızın yanıtlarını burada bulamayabilirsiniz, Zira bir çok şey kişisel durumlara bağlıdır. Eğer işlem hakkında anlamadığınız birşey varsa lütfen doktorunuza sorunuz. 

Ameliyat Öncesi Ameliyata Hazırlanma Nasıldır? 

Bu dönemde cerrahınızın sizden bazı talepleri olacaktır. Özellikle eğer sigara içiyorsanız buna ameliyattan 4 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar ara vermelisiniz. Bu dönemde güneşte fazla kalmamalısınız. Eğer kullanıyorsanız E vitamini ve aspirine ara veriniz ve ameliyat öncesi ağır diyet rejimlerinden kaçınınız. Soğuk algınlığı yada başka bir enfeksiyon, operasyonunun ertelenmesine sebep olabilir. 

Cerrahi Plan: 

Birçok cerrah, çocukların kepçe kulakları hakkındaki hissi sorunlarına ebeveyinlerin duyarlı olmalarını önermektedir; çocuğunuz değişiklik isteyene kadar cerrahi için ısrar etmeyiniz. Kulakların şeklinden rahatsızlık duyan ve cerrahi isteyen çocuklar genellikle işlem sırasında daha uyumlu olmaktadırlar. 

İlk görüşmede operatörünüz hastanın durumunu değerlendirecek ve en etkili tekniği önerecektir.Ayrıca cerrahi müdahale için nasıl hazırlanılması gerektiğini açıklayacaktır. 

Bu operasyon hastane ortamında ve genellikle local anestezi ile yapılmaktadır. Çocuğunuz küçükse doktorunuz genel anestezi önerebilir, Daha büyük çocuklar veya erişkinler için doktorunuz bir sedatif ile kombine ederek lokal anesteziyi tercih edebilir.Bu durumda çocuğunuz uyanık ancak gevşemiş olacaktır.

Operasyon: Otoplasti genellikle birbuçuk-iki saat sürer, komplike olgular daha uzun sürebilir. Operayon sırasında kulak arkasından yapılan birkaç santimlik kesiden girilerek kulak kıkırdakları törpülenir. Yeni şekillerinde kalmaları için alınmasına gerek olmayan dikişlerle yeni kulak kıvrımı oluşturulur. Bazen kulak ön yüzdeki kıvrım içinde küçük bir deri kesisi yapılarak kıkırdak çıkarılması gerekebilir. Bu durumda kulak ön yüzde, kıvrım içinde gizli, hemen hemen hiç farkedilmeyen bir dikiş hattı vardır ve bu hat zaman içinde solarak giderek belirsizleşecektir. 

Ameliyat Sonrası : 

Erişkinler ve çocuklar ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalkıp dolaşabilir ve eve gidebilirler. Hastamızın başı, ameliyatın sonunda şekillenme ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için sarılacaktır. Kulaklar birkaç gün ağrıyabilir ancak bu şikayet ilaçlarla yatıştırılabilir. 

Yedi gün sonra bu sargı çıkarılarak daha hafif bir pansuman ile baş sarılacaktır. Bu sargıların da çıkarılmasından sonra doktorunuz 6 hafta boyunca gece-gündüz kullanmak üzere kafa bantı önerecektir. Bu sürenin sonunda bant 6 hafta daha sadece geceleri olmak üzere kullanılmalıdır. Dikişler genellikle bir hafta içinde alınır. 

Kulağın büküleceği herhangi bir aktiviteden birbuçuk ay kadar kaçınılmalıdır. Erişkinlerin çoğu işlerine aşağı yukarı on gün içinde dönebilir. Çocuklar yedi gün civarı bir sürede okula gidebilirler,ancak aktivitelerde dikkatli olmaları gerekir. Çocuğunuzun öğretmeninden bu konuda birkaç hafta boyunca çocuğunuza göz kulak olması yönünde yardım isteyebilirsiniz. 

Her Cerrahi Biraz Belirsizlik ve Risk Taşır: Otoplasti kalifiye,deneyimli bir cerrah tarafından yapılırsa komplikasyonlar oldukça nadir ve küçüktür. Ancak her cerrahide olduğu gibi cerrahi ile ilgili riskler ve işleme özel spesifik komplikasyonlar söz konusu olabilir. 

Hastaların küçük bir yüzdesinde kulakta kan pıhtısı gelişebilir.bu pıhtı kendiliğinden eriyip yok olabilir veya bir iğneyle çekilebilir. Nadiren, kulak kıkırdağında skar dokusu oluşumuna neden olan bir enfeksiyon gelişebilir. Bu enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir; Nadiren enfekte bölgeyi cerrahi işlemle boşaltmak gerekebilir. 

Diğer Kulak Şekil Bozuklukları: 

Kepçe kulak dışında,ameliyat ile düzeltilebilecek başka kulak problemleri de vardır. Bunlar arasında “Lop Ear”: kulak üst kesimi aşağı ve öne kıvrımlı ise; “Cup Ear” çok küçük kulak ve “Shell Ear”:dış kenardaki kurvatur ,doğal kıvrım ve çizgilerin kaybolduğu kulak sayılabilir. Ayrıca büyük kulak memelerine yönelik işlemler de yapılabilir. Yine ek olarak doğuştan veya bir kaza sonrası kulağını kaybedenler için yeni kulak yapılabilir. Bazen orjinal problemden daha kötü olan bir skar kalabilir. 

Daha Doğal Görünümlü Kulaklar: 

Birçok hasta ,genç veya erişkin kulak ameliyatı sonucundan tatmin olmayabilir. Ancak amaç unutmayınız ki mükemmele ulaşmak değil daha iyiye ulaşmaktır. Her iki kulağın tıpa tıp eşit olacağını ummayınız; mutlak simetri hem olanaksız hem de doğal olmayan birşeydir. Müdaheleyi ve beklentilerinizi operasyon öncesi doktorunuzla tartışırsanız sonuçtan daha memnun kalma şansınız artar.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özcan Ülgen

Op. Dr. Özcan ÜLGEN, 1959 yılında İzmir’de doğmuştur. İzmir Namık Kemal İlkokulu, İzmir Hacı Şakir Eczacıbaşı Ortaokulu ve Ankara Fen Lisesi’nden mezun olarak lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 1976 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1984 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğünü Çorum’da yerine getirmiştir. 1984 yılından 1985  yılana kadar 1 süresince boyunca Ankara Numune Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği’nde asistan, 1985 yılndan 1991 yılına kadar 6 sene süresince Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. 1991 yılında ihtisas eğitimini tamamlayarak Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında yine E ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kulak estetiği
Op. Dr. Özcan Ülgen
Op. Dr. Özcan Ülgen
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube