Kübital tünel (ulnar oluk) sendromu ve tedavisi

Kübital tünel (ulnar oluk) sendromu ve tedavisi

Karpal tünel sendromundan sonra en sık rastlanan periferik sinir tuzaklanmasıdır ve ulnar sinirin dirsekte aynı adla anılan oluk şeklindeki bir kavşakta sıkışması sonucu meydana gelir.

 

Tanı 

Klinik tanı genellikle sinir iletim çalışmaları  (EMG) ile teyit edilir. Son zamanlarda, ultrason ve MR kullanımı kubital tünelin içindeki sinirin şeklindeki değişiklikleri göstererek yararlı tanı araçları haline gelmiştir. Ayırıcı tanısında atipik olgular da önemlidir; alt seviyedeki boyun fıtıkları, bazı akciğer tümörlerinin boyundaki sinir ağına bası etkisi ve eklem bozuklukları da göz önüne alınmalıdır.  

 

Tedavi

Kubital tünel sendromu’nun erken dönemlerinde ilgili dirseğin aşırı kullanımından kaçınılarak gece kullanılan atellere başvurulabilir. Konservatif tedavi başarısız olmuş hastalarda ya da güçsüzlük, kas erimesi veya kalıcı duyusal değişiklikler gibi daha ciddi bulgular ile başvuran hastalarda ise cerrahi tedavi gerekmektedir. Sinirin etrafını saran yumuşak dokuların (Osborne ligamanının) kesilmesi çoğu olguda yeterlidir. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyat cerrahın tecrübesine bağlı olarak lokal anestezi ve sedasyon (solunum makinesine bağlamadan ilaçla uyutma) altında da yapılabilir. Şahsımın da tercih ettiği bu ikinci cerrahi yaklaşımda işlem süresi ortalama 30 dakika olmakta ve hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmektedirler.    

 

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak

Doç. Dr. Serdar Baki Albayrak, tıp eğitimini 1998 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı ve ardından hayat boyu adanma duygusuyla başladığım nöroşirürji uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2004 yılında tamamlayarak uzman doktor unvanını aldı. Yine 2004 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi'ndeb de Yardımcı Doçent unvanını aldı.  Dr. Albayrak, 2006 ile 2007 yıllarının Mayıs tarihleri arasında bir yıl süresince burslu olarak Helsinki Üniversite'sinde beyin anevrizmaları ve damarsal hastalıkların mikrocerrahi tedavisi konusunda üst ihtisas (klinik fellowship) gördü ve ardından da Amerikan Tıp Denklik Sınavında geçerli puanı alarak, 2007 yılı ile 2008 yılınının Temmuz ayları arasında bir yıl süresince Amerika Birleşik Devletleri, Boston'da, dünyanın en prestijli üniversitesi olara ...

Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak
Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube