Bel ağrısı tedavi yöntemleri

Bel ağrısı tedavi yöntemleri

Konservatif Tedavi


Yatak istirahatı: 4-7 gün ortopedik bir yatakta dizler
hafif karına doğru çekik şekilde yatak istirahatı idealdir.

Uzun süre yatmak kasları zayıflatır, iyileşme süresini geciktirebilir.

İlaçlar :

·  Ağrı Kesiciler: Ağrıyı azaltır.

·  Anti-Enflamatuar İlaçlar: Belde enflamasyonu önleyerek ödemi çözer ve ağrıyı keser.

·  Kas Gevşetici İlaçlar: Kas spazmını çözer, sinir iritasyonunu azaltır.

·  Anti-depresanlar: Bel ağrısı tedavisinde ilk tedavi seçeneği değildir. Mutlaka kronik     dönemde ve doktor denetiminde kullanılmalıdır.

 Masaj, Hidroterapi (su tedavisi), Ultrason, Elektrikli Sinir Dalgaları (TENS) diğer tedavi yöntemleri olup mutlaka uzman kişilerce uygulanmalıdır.

Bel Kuşakları ve Korseler: Takılan bel kuşakları hatırlatıcı olması sebebiyle bel hareketlerinin daha dikkatli yapıldığı kesindir. Ayrıca beli sıcak tutar.

Korse uygulaması genel olarak psikolojik destek  evresinde kullanılması dışında önerilmemektedir.

Korse uygulaması vücudun doğal korsesi olan kasları güçsüzleştirmekte, bu da iyileşmeyi geciktirmektedir

Fizik tedavi

Bel ağrısı sonucu oluşan adele spazmı ve ödemi çözmek için kullanılır. Egzersizlerle de amaçlanan karın ve sırt kaslarının gücünü arttırarak, omurganın kemik sitemine düşen gücün dengeli dağılımını sağlamaktır. Bel ağrısında ilk 48 saatte soğuk uygulaması ödemi azaltırken, geç dönemde sıcak uygulaması kas spazmını ve oluşmuş ödemi çözer.

Egzersiz programı başlangıçta 3-5 dakika gibi kısa süreli başlar. Gün geçtikçe süresi arttırılır. Ameliyat sonrasıda aynı egzersiz programı kullanılmaktadır.

Omurgaya El ile Müdahale, Bel Çektirme (Şiropraksi):
Bu müdahale şeklinin nasıl yararlı olduğu bilinmemektedir. Ancak bel ağrılı çok sayıda hasta bu yöntemin üstünlüğüne inanmaktadır.

Ciddi bel fıtığı, romatizma yakınmaları, tümör, enfeksiyon gibi ciddi rahatsızlığı olanların uzak durması gerekmektedir. Düzeltmek adına sonuç daha da kötü olabilmektedir.

Enjeksiyon Tedavisi: Ağrıya neden olan yeri bulup
oraya ağrı oluşumunu engelleyen ilaçlar verilebilir.
Tedavi dışında tanı koymakta da yardımcıdır.

Ozon tedavisi:Enjeksiyon tedavisi gibi uygulanır,hasarlı bölgeye iyi bir antienflamatuar olan ozon gazı uygun koşul ve dozlarda uygulanır.

Akupunktur, Biyolojik Geri İletim (Biyoenerji): Kısa süreli düzelme sağlamakla birlikte bel ağrılarının önlenmesi ve iyileşmesindeki etkisi kanıtlanamamıştır.

Eğitim (Bel Okulları, İş Ortamı): Bel okulları günlük hayatta yanlış bel hareketlerini tanıtarak pratik bilgiler verir. Belimizin güçlü ve hareketli olması sağlanır.

Çalışma şartlarının ve iş ortamının beli koruyacak şekilde iyileştirilmesi hedeflenir.

Gerginliği- Stresi Azaltma ve Egzersiz:
Gerginlik- stres belimizin en önemli düşmanıdır. Yasaklar, iş ortamının stresi, biriken borçlar, aile kavgaları ve ekonomik sorunlar gerginliği her zaman arttırır. Stres ve gerginlik kaslarımızın kasılmasına sebep olur. Yaşam biçimimizde gerginliği azaltma yollarından birkaçı şunlardır:

·  Düzenli egzersiz

·  Tatil

·  Sauna / Jakuzi / Kaplıca

·  Masaj

·  Yoga / meditasyon

·  Hobiler

·  Sosyal uğraşılar

·  Güzel sanatlar

·  Uygun ilişkiler, motivasyon

Cerrahi tedavi

Kimlere Cerrahi Tedavi Önerilir?

·  Omurgada tümörü veya apsesi olanlara,

·  İdrar ve dışkı denetimini yitirenlere (Cauda Eqüina Sendromu), (Acil Cerrahi tedavi    gerektirir)

·  İlerleyeci kas gücü kaybı, duyu ve refleks kaybı olanlara, (Nörolojik defisiti olanlar)

·  Tedaviye rağmen şikayetleri 4-6 hafta sürenlere,

·  Bazı tip omurga kırığı olanlara,

·  Omurgada Spondilolistezis (Bel kayması) veya Anormal bel hareketliliği (İnstabilite)    olanlara,

·  Yapılan radyolojik incelemelerle (Myelogram, BT, MRI) tanısı doğrulananlara.

Cerrahi yöntemler:

Basit Diskektomi: Genel anestezi altında belin ortasına 5-6 cm'lik kesiyle cerrah omurgaya ulaşır. Kemik üzerinde bir pencere açarak sinir dokusunun yanından hasarlı diskteki jölemsi kıkırdak dokuyu çıkartır.

Diskin %30'unun çıkarılması yeterlidir. Çıkan diskin yerine bir şey konulmasına gerek yoktur. Yeniden disk oluşma şansı %1'den azdır. Anestezi riski, sinir kopması, enfeksiyon, kan toplanması, geç dönemde yapışıklılık oluşması ve sakat kalma korkusu bel fıtığı ameliyatının en önemli sorunlarıdır. Bütün bu komplikasyonların oluşum yüzdesi %2'den azdır.

Mikrodiskektomi: Genel anestezi altında daha küçük bir kesi yapılır. Aynı yöntemle mikroskop yardımıyla kıkırdak dokusu çıkartılır. Nüks oranı basit diskektomiye göre biraz yüksektir.

Girişim sırasında daha az travma sebebiyle iyileşmenin daha çabuk olduğu bildirilmiştir.

 

Endoskopik Diskektomi : Bu işlemde kesiğe gerek kalmaz. Cerrah röntgen kılavuzluğunda deriden yolladığı bir kılavuz yardımı ile hasarlı diski dışarıya çıkarmaya çalışır. Her disk hastasında uygulanamaz.

Lazerle Diskektomi: Lazer yakarak ve buharlaştırarak diski çıkartma esnasında kullanılır. Bu yakma esnasında sinir dokusu da zarar görebilir. Kısıtlı vakada ve iyi ellerde uygulanmalıdır.

Laminektomi: Omurun arkasında lamina denilen kısmın tamamı çıkartılır. Dar kanalın ve omurilik sinirlerinin görülmesi istendiğinde kullanılır.

 

Ameliyata pozitif katkıda bulunan etkenler:
-Hastanın şikayetleri, muayenesi ve çekilen MR arasında uyumluluk
-Bası gelişen sinir dokusunda hasar tam yerleşmeden ameliyat edilmesi
-Hastanın normal kilolu olması.
-Hastanın diabetik ve hipertansiyonu bulunmaması
-Hastanın ağrı eşiğinin normal olması
-Hastanın tedavi prensiplerini iyi anlayarak, hekimine güvenmesi. Parasal problemlerin hastayla hekim arasında sorun teşkil etmemesi.
-Hastanın ameliyat sonrası rehabilitasyon programını anlayabilecek düzeyde psikolojik yönden stabil olması.
-Hastanın ameliyat nedeniyle başka çıkarlar beklememesi (örneğin bu ameliyattan sonra emekli olmayı bekleyen kişi.)
-Cerrahın tecrübesi ve hastaya uygun ameliyat yöntemini seçebilmesi

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Boyacı

Op. Dr. Suat BOYACI, 15 Mayıs 1968 tarihinde Manisa - Turgutlu'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1985 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arasında yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1998-2002 yılları arasında S.B İnegöl Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Suat BOYACI, bu kurumdaki görevi esnasında Başhekimlik, Başhekim yardımcılığı, satın alma komisyon başkanlığı ve ameliyathane sorumluluğu gibi görevlerde bulunmuştur. 2002-2006 yılları arasında ise Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Dr. BOYACI, mesleki çalışmalarına 2006 yılından beri Acıbad ...

Etiketler
Bel ağrısı tedavisi
Op. Dr. Suat Boyacı
Op. Dr. Suat Boyacı
Bursa - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube