Omurilik tümörü

Omurilik tümörü

Omurilik tümörü, omurilikten veya omuriliğin zarından veya sinir kılıflarından gelişen tümörlerdir. Bunlar, intradural tümörlerin ana türleridir:

Omurilik dokusundan gelişen (İntradural İntramedüller) tümörler, gliomalar, astrositomlar veya ependimomlar gibi omuriliğin içindeki hücrelerde başlar.

Omurilik zarı (dura) veya sinir kılıfından gelişen (Intradural Ekstramedüller) tümörler, omuriliği çevreleyen zarda veya omurilikten çıkan sinir köklerinde büyür. Omuriliğin içinde başlamasalar da, bu tür tümörler omurilik sıkışmasına ve diğer sorunlara neden olarak omurilik işlevini etkileyebilir.  Menenjiyomlar, nörofibromlar, schwannomalar gibi nispeten daha iyi huylu tümörler bu grupta yer alır

Omurga tümörü, omurilik kanalında veya omurgayı oluşturan kemiklerde gelişen tümörlerdir. Vertebral tümör olarak da adlandırılır. Omurgadan başlayıp, omurilik zarını tutarak omuriliğe baskı yapabilirler.

Metastatik Tümörler, vücudun diğer bölgelerinden gelen tümörler omurlara, omuriliğin etrafındaki destek yapılara veya nadir durumlarda omuriliğin kendisine metastaz yaparak yayılabilir

Omurilik tümörü bulguları

Omurilik tümörleri, tümörün yerine, büyüklüğüne ve yayılımına göre farklı belirti ve bulgulara neden olabilir. Tümörler omuriliği veya omurganın sinir köklerini, kan damarlarını veya kemiklerini etkileyebilir.

Ağrı: Tümör yerleşim bölgesinde yanıcı rahatsız edici ağrı şeklinde görülebilir. Sırt ağrısı, omurga tümörlerinin yaygın bir erken semptomudur. Ağrının geceleri artması belirgindir. Sinir kökü basısına bağlı kollara veya bacaklara vuran ağrılar görülebilir.

Kuvvet kaybı, duyu kaybı: Özellikle kollarda veya bacaklarda duyu kaybı veya kas güçsüzlüğü görülebilir. Bazen düşmeye yol açan yürüme zorluğu gelişebilir. Acıya, sıcağa ve soğuğa karşı daha az duyarlı his bozuklukları gelişebilir

Bağırsak veya mesane fonksiyon kaybı: Kabızlık, işeme zorluğu veya idrarını tutamama, ereksiyon kaybı gibi bulgular görülebilir.

Diğer bulgular: Skolyoz, ele gelen şişlik, tortikollis, denge bozukluğu gibi bulgular görülebilir.

Omurilik tümörleri veya her türlü omurga tümörü basısı ağrıya, nörolojik sorunlara ve bazen felce neden olabilir.  Yaşamı tehdit edebilir ve kalıcı sakatlığa neden olabilir.

Omurilik tümörü tanısı

Omurga ve omurilik tümörlerinin tanısı klinik muayeneye ek olarak röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi radyolojik tanı yöntemleri ile konur. Omurilik fonksiyonlarını ölçmek ve değerlendirmek için EMG, SEP, MEP gibi ek tanı yöntemleri de kullanılabilir.

Omurilik tümörü tedavisi

Amaç tümörü tamamen temizleyip ortadan kaldırmak olsa da hastanın yaşı, genel klinik durumu, tümörün cinsi, yayılımı vs gibi durumlar değerlendirilerek tedavi planı yapılır. Buna göre omurga veya omurilik tümörlerinin tedavisi ameliyat, radyasyon tedavisi, kemoterapi veya diğer ilaçları içerebilir.

Ne zaman bir doktora görünmeli?

Erken teşhis ve tedavi omurga tümörleri için önemli olduğundan, aşağıdaki durumlarda sırt ağrınız hakkında doktorunuza danışın:

Kalıcı ve ilerleyici ağrılarınız oluyorsa,

Ağrılarınız geceleri daha da kötüleşiyorsa,

Kanser geçmişiniz var ve yeni sırt ağrınız başladıysa,

Mide bulantısı, kusma veya baş dönmesi gibi başka kanser semptomlarınız varsa,

Bacaklarınızda veya kollarınızda ilerleyen kas güçsüzlüğü veya uyuşma oluyorsa.

Bu makale 16 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu

Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu, 1964 yılında Ankarada doğmuştur. Ankara Ergenekon ilkokulunu, TED Ankara Koleji orta ve lise kısmını bitirdi.  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1988’de mezun oldu. 1988-1990 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi asistanlığı ve SSK Zonguldak Hastanesi ve dispanserlerinde pratisyen hekim olarak zorunlu hizmet yapmıştır. 1990-1995 yılları arasında Ankara Numune Hastanesi Nöroşirürji Kliniği’nde uzmanlık eğitimi görmüştür. 1993-1997 yılları arası EANS( European Association of Neurosurgical Society) Belçika, Türkiye, Avusturya ve Danimarka’daki kurslarına katıldı ve tamamlamıştır. 1994 ‘te Hacettepe Üniversitesi Nörolojik Bilimler ve Psikiatri Enstitüsü Mikronöroşirürji özel eğitim programına katılmıştır. 1994’te “World Federation of Neurosurgical Society” eğitim kurs ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ele gelen şişlik
Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu
Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube