Konjenital sitomegalovirüs (cmv) enfeksiyonu

KONJENİTAL SİTOMEGALOVİRÜS (CMV) ENFEKSİYONU

Konjenital sitomegalovirüs (cmv) enfeksiyonu

En sık görülen konjenital (doğumsal) enfeksiyon olup A.B.D  verilerine göre  yılda 20.000 – 30.000  bebek konjenital CMV enfeksiyonu ile doğmaktadır. Bu enfeksiyonun yaygınlığı  toplumdan topluma değişmektedir. Türkiye de ise konjenital CMV enfeksiyonlu bebeklerle ilgili yayınları çokluğuna  karşın hastalığın  sıklığı hakkındaki bilgilerimiz  yetersizdir.

Sitomegalovirüs  enfeksiyonun  her yaş grubunda  görülmektedir.  Enfekte  gebelerin bu enfeksiyonu bebeklerine bulaştırmaları  sonucu konjenital CMV  enfeksiyonlu bebekler doğmaktadır. Gebe kadının CMV  ile enfekte olma zamanı enfeksiyonun ortaya çıkışını etkilemektedir. Enfeksiyon   doğuma yakın zamanda geçirilmiş ise bebeğin CMV  ile enfekte olma şansı  o ölçüde  artış  göstermektedir.

     Sitomegalovirüs enfeksiyonu yenidoğan dönemin  en önemli enfeksiyonudur. Enfeksiyonlu  doğan bebeklerin %10 unda etken CMV ‘dir. Enfekte  bebeklerin %85-90 ise  doğumda gayet sağlıklı görülmektedir. Bu bebeklere  asemptomatik (belirtisi olmayan)  bebekler olarak tanımlamaktayız. Yeni doğan  bebeklerin %10-15 inde ise birçok organ tutulumuna ait  belirtiler mevcuttur. Bu  bebekler konjenital CMV ‘li hastalar olarak tanımlanmaktadır.

Bu bebeklerde ;

Sarlık

Karaciğer, dalakta büyüme

Başın ufak oluşu (mikrosefali)

Epileptik nöbetlerin yanısıra

Düşük doğum ağırlıklı bebek

Prematüre doğum görülebilir.

Enfekte bebeklerin  büyük  bir kısmında ise başlangıçta hiçbir  belirti yoktur. Sağlıklı bebek olarak değerlendirilir. Maalesef  ilerleyen aylarda  ciddi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu belirtiler;

İşitme kaybı

Görme kaybı

Başın ufak oluşu

Gelişme geriliği

Epileptik nöbetler

Zeka geriliği

Kas zayıflığı

Koordinasyon bozukluğu  olarak özetlenebilir.

Her yaşta görülen bu hastalığın bulaşımı  bir çok yolla olmaktadır.CMV  enfeksiyonu olan şahıs virüsü vücut sıvıları ile bulaştırır.

İdrar

Tükrük

Kan

Gözyaşı

Semen

Anne sütünde virüs bulunmaktadır.

  Hastalık gebelikte anneden bebeğe geçebilir. Bu bebekler konjenital CMV’li  bebekler olarak tanımlanmaktadır.

  Bebek enfeksiyonu anne karnında almamış olabilir.Bu durumda enfekte annenin vücut  sıvıları veya  bebeğin bakımıyla ilgilenen  şahısların vücut sıvıları  ile  bebeğe bulaşma olabilir.Diğer bir bulaş yolu enfekte annenin sütü ile enfeksiyonun bebeğe geçişidir.

Enfeksiyonun laboratuvar tanısı;

İdrar

Kan

Tükürükten alınan numuneler değerlendirilmektedir. Genellikle 2-3  haftada laboratuvar  sonuçları alınabilir.

Tanı konulan vakalarda  süratle tedaviye başlanmalıdır. Konjenital  CMV ‘li bebeklerde  erken tanı ve tedavi son derecede olabilir. Tanı konulan vakalarda süratle antiviral tedavi uygulanır. Bugün  en yaygın olarak kullanılan 2 antiviral  ajan mevcuttur.

Ganciclovir

Valganciclovir

Gancilovir  6 mg/kg/ gün , damar yoluyla günde  2 kez  6 hafta süre ile uygulanır.

Valganciclovir 16 mg/kg/gün olacak şekilde ağızdan uygulanır.Kullanım süresi 6 hafta 6 ay olarak planlanır.

Antiviral tedavi ile birlikte bebeklerin;

Nörolojik gelişmesi

İşitme testleri

Göz takipleri ve gelişimleri yakından takip edilmelidir.

CMV  enfeksiyonunda esas sorunun enfekte annelerin izlemlerinin  gerektiği şekilde yapılmamasıdır.

  Diğer  bir sorun konjenital CMV enfeksiyonu ile doğan bebeğin tanısındaki gecikme ve bunun sonucunda tedavide yaşanan sıkıntılar.Çalışmalar göstermiştir  ki erken tanı konan ve tedaviye başlanan vakalarda işitme hasarı önlenebilmektedir.

     Ülkemizde yenidoğan döneminde işitme testlerinin rutin olarak uygulanması sevindiricidir.Bebeklerin işitsel gelişimi  takipleri bu testlerin yardımı ile yapılacaktır. Konjenital CMV enfeksiyonu tanısı konan bebeklerde antiviral tedavisinin erken başlanması ile birlikte   işitme kaybı

 önlenebilmekte ise de asemptomik bebeklerde  tanı ve tedavideki gecikmeler işitme  kaybını önleyememektedir.

  Sonuç olarak konjenital CMV  enfeksiyonu ülkemizde de  ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir.Erken tanı ve etkili antiviral tedavinin başarılı olacağı şüphesizdir.

Anahtar kelimeler;

Konjenital  CMV enfeksiyonu

Doğumsal CMV enfeksiyonu

İşitme kaybı

Görme kaybı

Mikrosefali

Epileptik nöbetler

                                

Prof.Dr.Nuran Gürses

Çocuk ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı    

Bu makale 27 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nuran Gürses

Prof. Dr. Nuran GÜRSES, tıp eğitimini 1969 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1973 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuş olan Dr. GÜRSES, 1981 yılında Edinburg Western General Hospital U.K - Yeni Doğan ve Çocuk Bölümü'nde çalışmalar yapmıştır. 1991 yılında da Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları yan dal ihtisasını almıştır. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik, 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Profesörlük kadrosuna atanan Prof. Dr. Nuran GÜRSES, 1997- 2000 yılları arasında Alman Hastanesi Çocuk Kliniği Direktörlüğü yapmıştır. Kendisinin 90 adet türkçe yayını, 58 adet yabancı dilde yayını, 14 adet derleme ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Sık görülen konjenital (doğumsal) enfeksiyonlar
Prof. Dr. Nuran Gürses
Prof. Dr. Nuran Gürses
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube