Kolon kanseri taraması nasıl yapılır?

Kolon kanseri taraması nasıl yapılır?

KOLON KANSERİ

Kolon yani kalın barsak, ince barsaktan sonra gelen yaklaşık 1.5 m uzunluğunda sindirim sisteminin son kısmında yer alan bir organdır. Son 15-20 cm’lik kısmı rektum olarak adlandırılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kolorektal kanserler en sık teşhis edilen kanserler arasında erkeklerde üçüncü, kadınlarda ise ikinci sırada yer almaktadır. Hem sıklığı hem de ölüm oranları erkeklerde daha fazladır. Çeşitli çevresel ve genetik faktörler kolorektal kanser gelişim riskini artırmaktadır. Sigara içilmesi, kırmızı et tüketimi, ileri yaş, obezite, diabetes mellitus veya insülin direnci varlığı, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi inflamatuvar barsak hastalıkları kolon kanseri riskini artırırken düzenli fiziksel egzersiz, taze sebze ve meyve ile beslenme ve lifli gıda tüketimi koruyucu etki göstermektedir. Kolon kanserinin en sık belirtisi dışkılama alışkanlığında değişikliktir (ishal ya da kabızlık, dışkı çapında incelme, tam boşalamama hissi). Rektal kanama, karın ağrısı, demir eksikliği anemisi, kilo kaybı görülebilecek diğer durumlardır.

Kolorektal kanserlerin % 95 i poliplerden kaynaklanmaktadır. Polip, barsağın iç yüzeyinde et beni şeklinde yer alan oluşumlardır. Adenomatöz polipler tümörleşme potansiyeline sahip olup erkeklerin yaklaşık %30'unda ve kadınların %20'sinde görülür. Bu poliplerin endoskopik olarak çıkarılması ile tümöre ilerlemesi engellenmiş olur. Yaş ilerledikçe polip görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle 50 yaşın üzerine düzenli kolon kanseri taraması önerilmektedir. Ailede kolon kanseri varlığında taramanın daha erken başlaması gerekebilir. Tarama 3 şekilde yapılabilir: Birincisi yılda bir dışkıda gizli kan testidir. Testin pozitif olması durumunda kolonoskopi yapılarak değerlendirme yapılır. Bu yöntemin duyarlılığı düşük olup barsak içerisinde yer alan lezyondan kanama varlığında test pozitif sonuçlanır. Ayrıca anal fissür veya hemoroid varlığı yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir. Taramada ikinci yöntem rektosigmoidoskopidir. Sadece lavman ile yapılan barsak temizliği ile barsağın son 50-60 cm’nin incelenmesine olanak tanır ve 5 yılda bir yapılması tavsiye edilir. Üçüncü yöntem ise 10 yılda bir kolonoskopi yapılmasıdır. Kolonoskopi tüm kalın barsağın incelenmesine olanak tanır. Polip saptanırsa aynı seansta polipektomi işlemi uygulanarak çıkarılabilir. Kontrol kolonoskopinin ne zaman yapılacağına çıkarılan poliplerin histolojik tipine, sayısına ve boyutuna göre karar verilir. Tüm kanserlerde olduğu gibi kolon kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Uygun tarama ile erken dönemde teşhis edilen hastalar başarı ile tedavi edilebilmektedir.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer

Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültes'inde eğitimini başarıyla tamamlayarak 2003 yılında Tıp doktoru unvanı almıştır İhtisasını 2009 yılında S.B Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı' nda yapmıştır. Ardından 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda yan dal uzmanlık eğitimini de tamamlamıştır.

2014-2018 yılları arasında Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde çalışmış olup, mesleki çalışmalarına Medicana İnternational İstanbul Hastanesi'nde devam etmektedir.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, Türk Gastroenteroloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Kolon kanseri belirtileri
Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer
Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube