Ko-kültür yöntemi

Ko-kültür yöntemi
Embriyo, laboratuarda özel sıvılar içerisinde geliştirilmektedir. Bu sıvılar yumurta ve spermin döllenmesinden embriyonun gelişimine ve anne rahmine yerleştirilmesine kadar bir besi yeri görevi yapmaktadır ve anne rahmi ve tüplerdeki sıvıları taklit eden niteliktedirler. Ko-kültür vasatı ek bir besi ortamı olarak embriyonun gelişimine salgıladığı büyüme faktörleri ile katkıda bulunmaktadır. Bu yöntem ile daha kaliteli embriyolar elde edilerek gebelik oranı seçilmiş vakalarda daha yukarıya çekilmektedir. Normal tüp bebek tedavisi ayında kolaylıkla uygulanıp hastaya da ek bir maliyet yaratmaz. Bu husus çok önemlidir. Eski Ko-kültür yöntemlerinde rahim içinden alınan hücreler kullanılmakta, hasta tüp bebek tedavi ayından bir ay önce rahim içi örneklemesi için işleme alınmakta ve ek olarak ciddi miktarda para ödemekte idi. Maliyet dışında eski yöntem olarak uygulanan rahim hücreleri ile uygulanan ko-kültür birçok bilimsel çalışmada beklenen sonucu vermemiş ve birçok merkez tarafından terk edilmiştir. Yeni yöntem olarak  yumurta çevresi hücrelerden üretilen ko-kültür her yönden çok daha iyi sonuçlar vermektedir.
Uterin faktörün değerlendirilmesi için ise;
Ofis Histeroskopi:
Histeroskopi rahim içinin değerlendirildiği altın standarta sahip bir tekniktir. Son teknikle geliştirilen ofis histeroskopi ile hastalara anestezisiz, ofis şartlarında kısa sürede bu işlem uygulanabilmekte ve uterin sorunlar var ise aynı anda tanı konulup tedavisi yapılabilmektedir. Örneğin rahim içi adezyon alanları, polipoid gelişimler, uterin septum vakaları gibi yapısal ve endometrial hiperplazi, endometrit gibi patolojik boyuttaki sorunlar tedavi edilerek gebelik oranları artırılabilmektedir.
Çiftin detaylı değerlendirilmesi;
Birçok tekrarlayan IVF başarısızlığı vakası değerlendirildiğinde detaylı, sistemik analizlerinde eksiklerle karşılaşıyoruz. Bu nedenle çiftlerin her yönden iyi analizi şart.Özellikle hormonal ve immün olarak değerlendirilmeleri çok önemli. Troit sorunları, prolaktin yüksekliği, immün sistem ile ilgili bazen net tanı konulamamış sinsi seyreden romatolojik, gastrolojik ve tüm diğer sistemler ile ilgili sorunlar çözümlendiğinde tedaviden iyi yanıt alınabilmektedir. Bunun yanısıra sistemik koagülasyon defektleri tedavi başarısı ve aynı zamanda komplikasyonlar açısından gözden kaçırılmamalıdır. Dolaylı yada direkt olarak embriyo implantasyonunda önemli rol oynamaktadır. Yanısıra gebelik kayıplarında da önemli bir yere sahiptir. Bu arada unutmamamız gereken çiftlerin psikolojik olarak değerlendirilip uzman ekip ile tedaviye güvenle ve bilgilendirilerek hazırlanmaları da olmazsa olmaz bir faktör.
En iyi cevabın sağlanacağı tedavi döneminin saptanması:
Tüp bebek tedavilerinde başarıya giden yolda altın anahtar; iyi sayı ve kalitede yumurtanın elde edilmesidir. Her hanım her ay tedavide aynı performansı sağlamaz. Yani belli bir dönemde iyi sayı ve kalitede yumurta aldığınız aynı kişi uygun olmayan yanıtının düşük olduğu başka bir ayda az sayıda ve düşük kalitede yumurta üretebilir. Bu dönemleri öngörmek için vakanın hikayesinin iyi değerlendirilmesi, iyi analiz edilmesi, detaylı muayene edilmesi ve bazı özel testler ile durumunun  netleştirilmesi gerekir. Ayrıca her vaka aynı protokol ve hormon iğnelerine aynı cevap vermez. Kişiye özel olarak doz ve tedavi detaylarının yeniden farklı şekilde organize edilmesi gerekir.
Bazı özel vakalarda tedavi öncesi hazırlık amaçlı destek tedaviler gereklidir:
Birçok hastalık grubunda ki sıklıkla infertilite ile birlikte rastladığımız polikistik over sendromu, endometriozis gibi durumda yine vakaya özel hazırlık ve destek ön tedaviler başarıyı fevkalade etkiler. Ayrıca over rezervi düşük yani tedavi cevabı düşük olan vakalarda bazı özel hormonal, bitkisel yada yine vakanın alt yapısına göre farklı destekler sonuçta büyük etkiler yaratır ve başarının elde edilmesini sağlar.
Erkek infertilitesinde de kişiye özel olmak şartı ile gereken vakalarda ön hormon destekler, sperm sorunu ve altta yatan risk faktörlerine göre özel dozlarda antioksidan ve vitamin destekleri sperm kalitesi, dölleme yeteneği ve spermin genetik hasarı üzerinde etkilidir. Bu arada şunu unutmamalıyız; tüm bunların uzman ekip tarafından bilinçli verilmesi gerekir. Hergün basında birçok bitkisel ve farklı destekler okuyor ve dinliyoruz ve ne yazıkki bu yorumlar uzmanlık konusu kadın doğum ve infertilite, tüp bebek olmayan kişiler tarafından da yapılabiliyor. Uygun olmayan tedaviler farklı etkileşimler ile fayda yerine zarar verebilir ve başka sistemik yan etkilere yol açarak başarıyı artırmak yerine başarıyı düşürürler ve hatta uzun dönem risklere yol açabilirler.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aygül Demirol

Prof. Dr. Aygül Demirol
Prof. Dr. Aygül Demirol
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube