KAYGI VE KABUL ETME YOLLARI

Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin
Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin
21 Ocak 202187 görüntülenme
Randevu Al
KAYGI VE KABUL ETME YOLLARI

Zihnimizin tek görevi vardır düşünce üretmek. Zihin alır, türetir ve onu çarpı 100 ile önümüze sunar. İntihar düşüncesi neden hayvanlarda yoktur, çünkü düşünceleri yoktur. Ancak acı çekmeyen insan yoktur ve bu acı fiziksel değildir; düşüncelerden, kelimelerden gelen acılardır. Bu da geçmişten gelen anılardan kaynaklanır. Acı kaçışı doğurur. Dış dünyadan kaçabiliriz. Örneğin bir kaplan gördüğünüzü farz edin kaçarız ve kaçmak bizi çözüme götürür, kaplandan kurtuluruz. Ancak iç dünyamızda durum böyle değildir. Boğulmaktan korkan biri bundan kaçtıkça sıcaktan bile korkmaya, kaygı duymaya başlayacaktır. Çünkü sıcak ona tatili, tatil ona denizi ve denizse boğulmayı hatırlatacaktır. Hangi ortamda buna benzer bir şey görse, hissetse kaçacaktır. Kaçmak, yok etmek anlamına geliyor gibi düşünebiliriz ancak öyle değildir. “Neyi yok etmeye çalışırsak 10 katı ile bizim olur.” Örneğin sizi bir koltuğa oturttursam ve altınızda bomba olsa onu patlatacak tek şeyin sizin korkmanız, kaygılanmanız olduğunu diğer türlü asla patlamayacağını söylesem bombayı düşünmekten kendinizi alıkoyabilir misiniz? Muhtemelen cevabınız hayır olacak. İşte bu yüzden kaygıyı yok etmek ya da etmeye çalışmak işlevsel değildir.

Kaygı duymayan insan yoktur. Sadece hayatta değerleri olmayan insanlar kaygı duymaz. Neyi, ne için yaptığımız çok önemli. Bütün bunlar çerçevesinde düşündüğümüzde anksiyete hastalık değildir. Zihnimizin işlevsel olmayan düşünceleri benimsemesi patolojidir.Tam  da bu nokta da zihnimizin yaptıklarını yönetebilmeyi öğrenmek önemlidir.Anksiyeteden kurtulmak “yaşayan bir ölü” olmaktır; esas olan onu yönetebilmektir.Çünkü kaygı her zaman vardır. Kaygıdan kaçmamalı ve kaygıyı kabul edip onu yönetebilmek işlevsel ve doğru olandır.

Yazar Hakkında

Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin

Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin

Uzm. Psk. Dan. Nur Birincioğlu Şahin, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı 4 yıl olan lisans eğitimini başarıyla (3.80) tamamlamıştır.Ardından Ankara Üniversitesi Aile Danışmanlığı yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. İlkokul,danışma merkezleri gibi farklı kurumlarda stajlarını tamamlayan Uzm.Psk.Dan.Nur BİRİNCİOĞLU şu an çalışmalarına kurucusu olduğu Alven Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi’nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.