Filial terapi, bir grup, aile ve oyun terapisi modelidir. Temelinde çocuk ve ailenin birlikte oyun oynaması vardır. Oyun çocuklar için vazgeçilmezdir.“Çocuğun dili oyundur ve kelimeleri oyuncaktır.” Yetişkinler deneyimlerini, duygularını, düşüncelerini anlatırlar. Çocuklar bunun için oyunu kullanırlar. Bu terapi de oyun çocuğun kendisini ifade edebilmesinin aracı olarak görülür. Oyun çocuğun iç dünyasını gerçek dünya ile birleştirir. Filial terapiye başvurmak için çocukta problem olarak görülen bir konunun olması gerekmez çünkü ilişki güçlendirmesi ve başa çıkma becerileri kazandırmasıyla önleyici ve çözümsel işlevi vardır.
Peki, Filial terapi süreci nasıl işler?
Haftada bir 30 dakikalık oyun vakitleri kullanarak ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendirmeye yarayan 10 oturumlu özel bir ebeveyn eğitim programıdır. Aileler ile her hafta bir kez görüşülür. İlk dört oturum Filial Terapi anlatılır. Yani, Ebeveynlere çocukları ile evlerinde oynamaları için dikkatlice seçilmiş bir takım oyuncaklarla, özel bir şekilde düzenlenmiş 30 dakikalık oyun vakitlerinin olması ve bunun nasıl işleyeceği öğretilir. Beşinci seansla birlikte oyun seansları başlar. Aileler oyun videolarını seanslara getirirler ve üzerine konuşulur. Eğitim süresince ailelere bazı ödevler verilir.
Her hafta 30 dakikalığına, çocuk ebeveynin merkezi olur. Bu özel zaman içerisinde ebeveyn, çocuğun oyun şekliyle kendini ifade etmesini tamamen kabul ettiği ve kendini güvende hissettiği bir ilişki yaratır. Bu alışılmış tarzda bir oyun vakti değildir. Bu çocuğun yönlendirdiği ve ebeveynin takip ettiği özel bir oyun vaktidir. Bu özel ilişki de azarlama, aşağılama, değerlendirme, zorunluluk (bir resmi belirli şekilde çizmek vs.), yargılamalar (çocuk hakkında ya da oynama şeklinin iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış olması) yoktur.
Filial Terapi Aileye ne kazandırır?
Ebeveynler çocuklarının empatik bir şekilde tepki vermeyi, çocuklarının özsaygısını geliştirmeyi, çocuklarının kendini kontrol etmeyi ve kendinden sorumlu olmayı öğrenmesine yardım etmeyi ve bu özel oyun sırasında tepkisel sınırlar koymayı öğrenir.
Filial Terapi Çocuğa Nasıl Yardımcı Olur?
Özel oyun vakitlerinde, çocuğunuzla değişik bir tür ilişki kuracaksınız ve çocuğunuz olduğu haliyle beceri sahibi olduğunu, önemli olduğunu, anlaşıldığını ve kabul edildiğini keşfedecek. Çocuklar, kabul edildikleri, anlaşıldıkları ve önemsendiklerini hissettikleri bir oyun ilişkisini deneyimlediklerinde, bir sürü sorunlarını rol yaparak dışa vururlar ve bu süreçte, gerginliklerden, duygulardan ve yüklerden kurtulurlar. Çocuğunuz daha sonra kendini daha iyi hissedecektir ve kendi güçlerini fark edip oyun durumlarına hakim olarak kendinden sorumlu olmayı daha fazla üstlenecektir.
Çocuğunuzun, kendiyle ilgili nasıl hissettiği, davranışlarında önemli ölçüde değişiklik yaratacaktır. Özel oyun vakitlerinde çocuğunuzun sorununa odaklanmaktan ise çocuğunuza odaklanmayı öğrendiğinizde, çocuğunuz değişik tepki göstermeye başlayacak çünkü çocuğunuzun nasıl davrandığı, nasıl düşündüğü ve okulda nasıl performans sergilediği, kendi hakkında nasıl hissettiği ile doğru orantılıdır. Çocuğunuz kendini daha iyi hissettiği zaman, kendini yenilgiye uğratmaktansa kendini daha çok geliştirecek şekilde davranacaktır.