Karaciğer metastazı

Karaciğer metastazı ameliyatı, karaciğerde bir veya daha fazla tümörün varlığına bağlı olarak yapılan bir cerrahi işlemdir. Metastaz, birincil kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerine yayılmasıdır. Karaciğer metastazı da başka bir yerdeki kanser hücrelerinin karaciğere yayılması sonucu oluşur.

Karaciğer metastazı

Karaciğer metastazı ameliyatı, karaciğerdeki tümörleri çıkarmak veya küçültmek için yapılır. Ameliyat öncesinde, tümörlerin konumuna ve boyutuna göre karaciğerin hangi bölümlerinin etkilendiği belirlenir. Ameliyat sırasında, kanserli hücrelerin mümkün olan en fazla sayıda çıkarılması hedeflenir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci, hastanın genel sağlık durumuna, ameliyatın kapsamına ve komplikasyonlarının varlığına bağlı olarak değişebilir.

Karaciğer metastazı ameliyatı, uygun hastalar için çok etkili bir tedavi seçeneğidir. Karaciğerdeki metastazları tedavi etmek için bugün elimizde çok çeşitli seçenekler vardır.

  1. Kanserin tek seferde ameliyatı
  2. Kanserin iki seferde temizlenmesi
  3. Tek yatışta iki ameliyat tekniği (ALPPS)
  4. Karaciğer atardamarına port ile doğrudan karaciğere kemoterapi
  5. TAKE (Trans Arteriyel Kemo Embolizasyon)
  6. TARE (Trans Arteriyel Radyo Embolizasyon)
  7. Parankim koruyucu ameliyatlar
  8. Büyük tümörler için kaaciğerin bir yanının çıkartılması
  9. Kapalı (laparoskopik) ameliyatlar
  10. Radyofrekans tekniği ile yakma işlemi

 

Bu makale 29 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp

Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, 1965 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.  Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde 1990-1994 yılları arasında Genel Cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Gastroenteroloji Cerrahisi üst ihtisasını yapmış ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak, 2005-2020 yılları arasında Gastroenteroloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Nakli Enstitüsü olarak görev yapmıştır.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Karaciğer metastazı
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube