Doktorsitesi.com

Şişmanlara Özgü Bir Yemek Tarzı Var mıdır?

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
10 Mart 2016103 görüntülenme
Randevu Al
Şişmanlara Özgü Bir Yemek Tarzı Var mıdır?

Şişmanlıktan Zayıflık Yolunda Yaşananlar Adım Adım **4

Gazete ve dergilerde fazla kiloları olan insanlar her zaman çok fazla besin tüketen,durmak bilmeden besin tüketen bu sebep ile de asla fazla kilolarını veremeyen kişiler olarak lanse edilmektedir. Bu yayınlar sebebi ile insanlar sonh zamanlarda bitmek tükenmek bilmeyen eleştirilere maruz kalmaktadır. Her şişman insana göre bi yemek tarzı yoktur ilk başta bundan hemfikir olmak gereklidir. Genel olarak şişman insanlarda ortalama kilolu bir insan kadar besin tüketebilir.

Şişmanlar Daha mı Çok Yer?

Kilo problemi olanların, kilo problemi olmayanlardan daha fazla yemek yiyip yemedikleri birçok araştırmaya konu olmuş ve bu araştırmaların bir bölümü şişmanların daha fazla yediğini, bir bö­lümü ise şişmanlarla şişman olmayanlar arasında yenen yemek miktarı açısından bir fark olmadığını bildirmiştir. Ancak, açık bü­fe servisi yapılan restoranlarda şişman müşteri sayısının arttığı kesin bir şekilde saptanmıştır.

Bu konuya ışık tutan ilginç bir araştırma da bir cezaevinde ya­pılmıştır. Bütün mahkûmların beslenmelerinin son derece kont­rol altında olduğu cezaevinde zayıf ve şişman mahkûmlara üç aylık özel diyetler uygulanarak zayıflar şişmanlatılmış, şişmanlar da zayıflatılmıştır. Üç ay sonra cezaevinin normal beslenme dü­zenine dönüldüğü zaman, aynı miktarda kalori aldıkları halde herkesin eski kilosuna geri döndüğü görülmüştür. Bu sonuç “ayar mekanizması” görüşünün doğruluğunu desteklemektedir.

Yenilen yemek miktarı kilo almayı veya vermeyi sağlayan de­ğişkenlerden sadece biridir.

Şişmanlar Daha mı Hızlı Yer?

Şişman insanlar hakkında inanılan rivayetlerden bir taneside şişman insanların diğer normal kilolara sahip olan insanlara göre çok daha hızlı yemek tükettikleridir. Maalesefki bu rivayette genelleme olarak doğru değildir. Zayıf ama hızlı yemek yiyen ve kilo almayan bir çok insan araştırmalara söz konusu olmuştur. Ancak yine yapılan araştırmalar, yeme hızını azaltmanın ve yavaş yemenin kilo vermeyi kolaylaştırdığı, yavaş yemek yiyenlerin, hızlı yemek yiyenlerin aksine, doyma hissine ulaştığı sonucunu vermiştir.

Şişmanlar Daha Yüksek Kalorili Yiyecekleri mi Tercih Ederler?

Şişmanlarla ilgili bir başka önemli varsayım, şişmanların yemek lezzetli olduğu takdirde daha fazla yedikleridir. Lezzetli yiyecek­ler de büyük çoğunlukla kalori değeri yüksek olan yiyeceklerdir.

Oysa şişman olmayanlar da lezzetli yiyecekleri severek yerler ve yapılan araştırmalar, şişmanlarla ilgili bu görüşün abartıldığı­nı göstermektedir.

Şişmanların lezzetli ve yüksek kalorili yiyeceklere düşkün ol­dukları görüşü özellikle diyet yapılan dönemler için geçerlidir.

Ancak bir günlük bebekler üzerinde yapılan bir araştırma, şiş­man anne-babaların bebeklerinin normal kilolulara kıyasla tatlı ve şekerli yiyecekleri daha çok tercih ettiklerini ortaya koymuş­tur. Böylece tatlıdan hoşlanma çok erken öğrenilmekte, muhteme­len de genetik bir yatkınlık sonucu olduğu ortaya çıkmaktadır. Hiç şüphesiz tatlıdan hoşlanmak da şişmanlık için bir risk faktörü oluşturmaktadır.

Bir başka araştırmada da şişman ve normal kilolu bireylerin tatlıları değerlendirmeleri incelenmiş ve şişmanların yağ değeri yüksek olan tatlıyı seçtikleri görülmüştür. Böyle bir tercih şiş­manlığın bilimsel kanıtı değilse bile, şişmanların fazla kiloların­dan kurtulamamalarının sebebi olduğu kesindir.

Uzm.Klinik Psikolog- Bariatrik Psikolog

Merve PEHLİVAN

Etiketler

Şişmanlığın nedenleriŞimşekten korkuyorumŞişmanlama englleemek istiyorumŞişmanlık sebepleriŞimanlık tedavisiŞişmanlık tedavisinde cerrahi uygulamalarŞişmanlık ameliyatıŞişmanlıktan kurtulmaŞişmanlığın yol açtığı hastalıklarŞişmanlık hastalıklarıŞişmanlık takıntısıŞişmanlık nedeniyle piskolojini bozulmasıŞişmanlık sorunuŞişmanlık neden olurŞimdinin gençleri ve çocuklarıŞişmanlık estetiği nedirŞişmanlık estetiği neye denirŞişmanlık estetiğiŞimanlık problemiŞimdiki zamanda yaşamakŞişmanlikŞişmanlara özgü bir yemek tarzi var midir?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır