Kalıcı zayıflamaya yardımcı 8 öneri

Kalıcı zayıflamaya yardımcı 8 öneri

Değerlerinizi Keşfedin

Kendinizi kabullenerek ve inanarak değerleriniz doğrultusunda ilerleyin. Değerler; hayatımızın içerisinde gitmek istediğimiz yönlerdir. Harekete geçmeden önce değerlerinizi keşfedin. Değerleriniz doğrultusunda harekete geçmek hedeflerden daha güçlendirir ve daha kalıcı kilo vermenizi sağlar.

Yemeklerinizi kendiniz pişirin.

Yemeğinizi kendiniz yaptığınızda içeriğinde ne olacağına, ne kadar hangi malzemeleri kullanacağınıza hangi yöntemle pişireceğinizi kendinizin belirlemesi daha sağlıklı yemekler yapabilmenize olanak sağlar. Kendiniz için yemeği özel hazırlamanız kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve motivasyonunuzu artıracaktır.

Mindful Yemek Yeme

Birçok kişi neyi, ne kadar ve nasıl yediğinin çoğu zaman farkında değil. Bu durum kişinin yediklerini algılamamasına, doymamasına ve yemeğin tadını varamamasına sebep olmaktadır. Kişi kendini kontrol etmekte zorluk çeker ve besin alımıyla ilgili kişisel yargılamalarda bulunarak acı çekmektedir. Mindful yemek yeme uygulamaları yavaşlamayı, yemeklerin gerçek tatlarına varmayı, doyumu elde etmeyi sağlar.

Önceden plan yapın.

Plan yapmak bazen sıkıcı olarak düşünülse de  doğru planlama yaşamı kolaylaştırır. Öğünlerinizin aralıklarını, ertesi gün yiyeceğiniz yemeği, yiyecek alışverişini planlayın. Öğün aralıklarınızı planlarken acıkma süresine göre ortalama 3-4 saat olarak ayarlayabilirsiniz. Yaşamınıza uyumlu beslenme aralıklarda beslenerek aşırı yeme ve tatlı krizlerinizi azaltabilirsiniz.

Porsiyonlarınızı küçültün.

 Porsiyonları küçültmek klasik ama etkili bir yoldur. Porsiyonları küçülmek için büyük beyaz tabaklar yerine koyu renkli kaseler tercih ediniz. Besinleri küçük parçalara bölmek ve küçük çatal kaşık kullanmakta daha az miktar tüketmenize yardımcı olur.

Beslenmenizde çeşitlilik yaratın.

Besin çeşitliliği, her besin grubunda yer alan gıdalardan yeteri kadar tüketmektir. Besin çeşitliliği sağlıklı beslenmenin temelini oluştur. Besin çeşitliliği en basit anlamda vücudun enerji, büyüme ve sağlıklı gelişmesi için gerekli besin öğelerini vücuda sağlar. Besin çeşitliliği aynı zamanda tat, lezzet, koku, renk çeşitliliği yaratıp yemekten keyif duymamızı sağlar ve aynı yiyecekleri tüketmek kaynaklı tekdüzelikten kurtarır.

Yeterli uyuyun.

Metabolik hızımızın sadece yaşımıza, cinsiyetimize ve tıbbi sorunlarımıza değil, aynı zamanda ne kadar iyi uyuduğumuza bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Yemek yeme, enerji dengesi ve metabolizmayı etkileyen fizyolojik fonksiyonlar güçlü bir şekilde bağlıdır. Biyolojik saatinizi bozmak, aylar veya yıllar boyunca kilonuzu etkileyen önemli metabolik sonuçlara neden olabilir. Çok zayıf bireylerde bile, deneyler kısa süreli uyku kısıtlamasının glikoz toleransını ve Kortizol ve büyüme hormonu salgılanmasını etkilediğini göstermiştir. Uykusuz kaldığınızda iştahınızda bir artış olur. Bu artış hormon seviyelerinizdeki bir dengesizlikten kaynaklanır. Daha az uyuyan insanlar daha az kalori yakarlar. Uykusuz kaldığınızda iştahınızda bir artış olur. Bu artış hormon seviyelerinizdeki bir dengesizlikten kaynaklanır.

Su Tüketin.

Yeterli su tüketimi metabolizmanın hızını artırır, vücuttaki toksinleri atmanızı sağlar, tokluk hissini artırır. Özellikle öğünlerden önce içilen 1-2 bardak su, daha erken doyulmasına ve iştahın baskılanmasına yardımcı olur. Kas kaybını önlemede yardımcı görev görüyor. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.Su alışkanlığını edinmek için normalde tükettiğiniz miktarı haftalık olarak birer bardak ekleyerek başlayabilirsiniz. Su içmeyi unutuyorsanız mutlaka su hatırlatıcı uygulamalarla destekleyiniz.

 

Bu makale 13 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Miray Türker Kaya

İlk ve Tek “PsikoFit” in kurucusudur. Diyetisyen Miray Türker Kaya, Mersinin Tarsus ilçesinde doğmuştur. Lise eğitimini 19 Mayıs Anadolu lisesinde almıştır. Çocukluktan beri kilo problemi yaşamıştır. Kilo problemi lise döneminde hızlı kilo artışıyla birlikte 92 kg a kadar çıkmış ve kendi çabalarıyla başarılı bir zayıflama süreci geçirerek ideal kilosuna ulaşmıştır. Miray Türker bu süreçten sonra kendisi gibi kilo problemi ve yeme bozukluğu olan insanlara yardım etmek için lisans eğitimi almaya karar vermiştir. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek bir ortalama ile mezun olarak “Diyetisyen” ünvanını almıştır. Miray Türker, kendi yaşadıkları ve eğitimini birleştirerek; psikoloji ve beslenmenin bir bütün olduğu inancıyla PsikoFit i 2016 yılında kurmuştur. Merkezinde diyet uygulamalarını obezite, yeme ...

Etiketler
Zayıflama tedavisi
Dyt. Miray Türker Kaya
Dyt. Miray Türker Kaya
Mersin - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube