Kalıcı ojeler tırnağa zarar verir mi?

Kalıcı ojeler tırnağın serbest kenarının tırnak yatağından ayrılmasına (onikoliz), tırnakta kuruma, matlaşma, uçlardan kırılmalar ve sarımsı renk değişikliğine ve incelmeye neden olur. Sonuçta tırnağın yapısı bozulur.

Kalıcı ojeler  tırnağa zarar verir mi?

KALICI OJELER TIRNAĞA ZARAR VERİR Mİ?

Tırnak boyama amaçlı kullanılan ojelerin birkaç günde bir çıkarılarak yenilenmesi gerekir. Bu nedenle son zamanlarda kalıcı oje kullanımı çok yaygınlaştı. Kalıcı ojenin uygulanması diğer ojelerin sürülmesinden farklıdır. Oje sürüldükten sonra ultraviyole ışığı kullanılarak sabitlenir. Birkaç kat oje kullanıldığında ultraviyole maruziyeti de artar. Bu işlem onikoliz olarak isimlendirilen, tırnağın serbest kenarının tırnak yatağından ayrılması ile oluşan bir bozulma ile sonuçlanabilir. Biz bunu tırnağın altının boşalması şeklinde görürüz.

Kalıcı ojelerin verdiği zarar ojenin çıkarılması sırasında daha da fazladır. Kalıcı ojeler tırnak ucundan bozulma yapmadan birkaç hafta dayansa da tırnak uzadıkça görünümü bozulur ve çıkarılması gerekir. Ojenin çıkarılması için kullanılan kimyasal maddeler tırnak üzerinde uzun süre kalır; tırnakta kurumaya, tırnak çevresinde kızarıklıklara yol açar. Tırnakta matlaşma, uçlardan kırılmalar ve sarımsı renk de oluşabilir.  İşlemin devamında yapılan törpüleme tırnakta belirgin şekilde incelmeye neden olur. Sonuçta tırnağın yapısı bozulur.

Güzel göründüğünü, rahatlık sağladığını düşünseniz de tırnağınıza vereceği hasarı dikkate alarak birbiri ardından ve çok sayıda yaptırmamanızı öneririm.

Bu makale 20 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Göksun Karaman

Prof. Dr. F. Göksun Karaman, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1989 yılında mezun olmuştur. 1993 yılında Ankara Hastanesi Dermatoloji bölümünde Deri ve Zührevi Hastalıklar uzmanlık eğitimini tamamlayıp, yine Ankara’da mecburi hizmetini yapmıştır. Daha sonra Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde göreve başlamıştır. 2002 yılında doçentlik, 2007 yılında profesörlük unvanlarını hak ederek 2016 yılına kadar bu kurumda öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2016 yılında emekli olduktan sonra Aydın ve İzmir’de özel hastane ve tıp merkezlerinde hem klinik dermatoloji hem de kozmetik dermatoloji alanlarında çalışmaları olmuştur. İlgi alanları akne, saç hastalıkları, ekzemalar, vitiligo, Behçet hastalığı, sedef hastalığı ve kozmetik dermatolojidir. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Prof. Dr. F. Göksun Karaman, mesleki çalı ...

Etiketler
Kalıcı oje
Prof. Dr. Göksun Karaman
Prof. Dr. Göksun Karaman
Aydın - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube