Kafamdaki canavar

Kafamdaki Canavar Özellikle “over thinking” dediğimiz aşırı düşünme sendromuna sahip kişilerin zihinlerinin içinde hep bir canavar konuşur durur.

Kafamdaki canavar

Kafamdaki Canavar
Özellikle “over thinking” dediğimiz aşırı düşünme sendromuna sahip kişilerin zihinlerinin içinde hep bir canavar konuşur durur. Bu canavar çoğu zaman ya geçmişte yaşanılan pişmanlıklara yönelik suçlayıcı; ya da geleceğe dair konuların her ayrıntısını düşünerek kurgulayarak kuşkucu konuşmalar yapar. Asla gerçekçi davranarak şimdiki yapacakları hakkında yol gösterici değildir; yani iyi bir rehber değildir. Bu canavar, genellikle yargılayıcı ve eleştirel ebeveynleri simgeleyerek suçlayıcı bir tavırla kişiye hep kendini kusurlu hissettirir. Ya da aşırı korumacı kollayıcı, müdahaleci ve kaygılı ebeveynleri temsil ederek kişiyi paniğe sürekler

 Bu canavar susmadığında da kaygı bozukluklarına yol açabilir. Oysa ki bu canavar zincirlerini kırıp özgürleştiğinde; yani kusurlu olma cesaretine sahip, hata yapmayı da göze alan ve yaptığı hatalardan dersler çıkararak yoluna devam edebilen bir rehbere dönüştüğünde kişi hedeflerine doğru hızla ilerler.
Özetle, ebeveynlerimizin kalıplarından çıkıp “Ben ne istiyorum?, Beni ne mutlu eder? ,İsteklerimi elde etmek için neler yapabilirim?” şeklinde sorun odaklı düşünme biçimi yerine çözüm odaklı düşünme biçimine geçmeyi başarabilirsek hayatımızın kontrolünü ele alırız ve kaygılarımızdan biraz olsun arınırız. Kaygı yerini heyecana ve umuda bırakır.

Bu makale 21 Ekim 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Psk.  Gizem Akcan

Merhaba, Ben Doç. Dr. Klinik Psikolog Gizem Akcan Lisans Eğitimimi ODTÜ Psikoloji, Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimlerimi ise İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamladım. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim hayatım boyunca TUBİTAK Üstün Başarı Bursu aldım. Ulusal ve uluslararası indeksli dergilerde yayınlanan Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış makalelerim ve kitap bölümlerim bulunmaktadır.  Yaklaşık 12 yıldır Türkçe ve İngilizce dillerinde yetişkin ve ergen bireylerle bireysel terapi, ilişki ve çift terapisi, aile terapisi, ebeveyn danışmanlığı konularında yüz yüze ve online danışmanlık yapmaktayım. “Kabul ve Kararlılık Terapisi”, “Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Gottman Çift Terapisi”, “Sistematik Aile Terapisi” ağırlıklı olarak ve 2023 yılında onaylanan ve tüm dünyada yeni bir terapi yöntemi olarak kabul ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Doç. Dr. Psk.  Gizem Akcan
Doç. Dr. Psk. Gizem Akcan
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube