Kadın ürolojik hastalıkları

Kadın ürolojik hastalıkları

İNKONTİNANS (İDRAR KAÇIRMA)

Kadınlarda idrar kaçırma sık görülen bir rahatsızlıktır.İdrar kaçırma meydana geliş sebeplerine göre farklı klinik tablolarla ortaya çıkmaktadır 3 tip idrar kaçırma söz konusudur.

Stres tipi idrar kaçırma :

Doğumlara, yaşlanmaya, rahim ve alt karın ameliyatlarına bağlı olarak idrar kesesi sarkmaları meydana gelir, mesane boynu idrar tutma mekanizmaları bozulabilir. Bu gibi durumlarda öksürme gülme,hapşırma, ıkınma, ağır kaldırma eğilme,kalkma faaliyetleri esnasında idrar kaçırma meydana gelir. Ürodinamik inceleme bize bozukluğun derecesini gösterir. Tedavi planlamasında yardımcı olur.

Sıkışma (Urge) tipi idrar kaçırma :

İdrar torbasının ani kasılmaları sonucu tuvalete yetişemeden idrar kaçırmalar olur. Çeşitli hastalıklar (Diyabet, MS, demans, nörolojik bozukluklar v.s.). Bu tip idrar kaçırmada ilaç tedavisi yararlı olurken, stres tipinde daha çok cerrahi tedavi kullanılır.

Mixt (Karışık) tip idrar kaçırma:

Stres ve sıkışma tipi idrar kaçırmanın birlikte olduğu tiptir. Tedavide cerrahi tedavi ve ilaç birlikte kullanılır.

İdrar kaçırmanın tipleri,

ayrıntılı muayene

laboratuar

görüntüleme ve

ürodinamik incelemelerle

rahatlıkla teşhis edilebilmektedir. İdrar kaçırmanın tipi tespit edidikten sonra, bir operasyon gerekiyorsa, 10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde TVT-TOT-MİNİ SİLİNG olarak isimlendirilen mesane askı operasyonları ile idrar kaçırma tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.

Cerahi müdahale gerektirmeyen, mesane aşırı aktivitesinden kaynaklanan inkontinans tiplerinde ise medikal tedavilerden çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Biz de kliniğimizde gerek tanı, gerekse tedavi-operasyon aşamalarında tartışmasız başarımızı ve olumlu sonuçlarımızı belirtmek isteriz. Klinik olarak strese bağlı idrar kaçırmalarda ilk tercihimiz TOT operasyonudur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ramazan Faruk Yerlioğlu

Op. Dr. Faruk YERLİOĞLU, tıp eğitimini 1980-1986 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1989-1994 yılları arasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. 

1994-2007 yılları arasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Üroloji Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Faruk YERLİOĞLU, 1997 yılından beri Ürorad Üroloji Ve Radyoloji Merkezi'nde ve 2007 yılından beri Özel Rumeli Hospital'da hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Faruk YERLİOĞLU, Türk Üroloji Derneği, Türk Androloji Derneği, Türk Endoüroloji Derneği ve Avrupa Üroloji Derneği üyesidir.

Etiketler
Kadınlarda idrar kaçırma
Op. Dr. Ramazan Faruk Yerlioğlu
Op. Dr. Ramazan Faruk Yerlioğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube