Jinekomasti

Erkeklerde meme büyümesi(Jinekomasti) nedir? Erkeklerde iyi huylu meme bezi dokusu artışı kaynaklı aşırı meme gelişimi olaraktanımlanmaktadır. Yaşamın üç döneminde; yenidoğan, ergenlik ve ileri yaşta fizyolojik yani doğal olarak görülmektedir. Bu dönemler haricinde oluşan veya bu dönemlerde oluşup gerilemeyen hastalarda kalıcı olabilmekte ve tedavi gerektirmektedir.

Jinekomasti

Erkeklerde meme büyümesi(Jinekomasti) nedir?

Erkeklerde iyi huylu meme bezi dokusu artışı kaynaklı aşırı meme gelişimi olaraktanımlanmaktadır. Yaşamın üç döneminde; yenidoğan, ergenlik ve ileri yaşta fizyolojik yani doğal olarak görülmektedir. Bu dönemler haricinde oluşan veya bu dönemlerde oluşup gerilemeyen hastalarda kalıcı olabilmekte ve tedavi gerektirmektedir.

Erkeklerde meme büyümesi neden olur?

En sık sebebi idiopatik yani oluşumunda bir sebep gösterilemeyen durumlar oluşturmaktadır. Bununla birlikte hormonal bozukluklar, karaciğer ya da tiroid hastalıkları, kullanılan bir takım önlemler da erkekte meme büyümesine sebep olabilir.

Beslenme alışkanlıkları ve bazı yiyecekler neden olur mu?

Özellikle fast food tarzı ve karbonhidrattan yoğun bir beslenme alışkanlığı günlük aktivite azlığı ile birleşir ise vücutta yağlanma yapacaktır. Erkeklerde bel çevresinde ve memelerde büyüme meydana gelecektir. O yüzden beslenmeye dikkat etmek ve günlük aktivitelerimizi arttırmak jinekomasti gelişmesini engellemek yolunda atılcak ufak ama etkili adımlardır.

Spor yapmak erkeklerde meme büyümesine düzelemesini sağlar mı?

Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayırdır. Spor yapmak hem metabolizma hızını arttırıp yağ yakımı arttırmakla hem de göğüs bölgesindeki kas kitlesini arttırmakla yalancı jinekomast denilen memelerde yağ toplanmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bununla birlikte son zamanlarda profesyonel vücut geliştiren sporcular haricinde, spor yapanların kas kitlesini ve fiziksel performanslarını arttırmak üzere aldığı çeşitli takviyeler östrojene dönüşerek jinekomastiye yol açmaktadır. Eğer böyle bir ürün kullanmakta kararlıysanız mutlaka bu işi bilen bir profesyonel gözetiminde anti-östrojen preparatları ile kullamalısınız.

Erkeklerde meme büyümesi nasıl teşhis edilir?

Hastalar tek memede veya her iki memede büyüme veya şişme şikayetleri ile başvururlar. Bunun dışında aslında çoğu hasta; denize, havuza girememekten veya üzerine oturan dar kıyafetler giyememekten şikayet edeler. Ayrıca bu durum hastalarda utanma, çekinme hissi ve sosyalleşme problemleri gibi durumlara yol açabilmektedir. jinekomasti şikayeti ile başvuran hastalarda gerekli görülür ise laboratuvar testleri ve görüntüleme tetkikleri ile detaylı araştırma yapılabilinir.

Erkeklerde meme büyümesi tedavisi

Hastanın durumuna göre, eğer sadece liposuction ile tedavi edillecek ise 2 mm lik bir delikten ameliyat yapılacaktır. Ancak meme dokusu çıkartılması gerekiyor ise o zaman meme başının koyu renkli kısmı ile normal cilt sınırından bir kesi yapılarak işlem gerçekleştirilecektir. Zamanla bu kesi izi belli belirsiz hale gelecektir.

Erkekte meme büyümesi tedavisinde yeni yöntemler

jinekomastnin cerrahi tedavisinde en yeni yöntemler lazer liposuction ve Vaserliposuction(Ultrasonik liposuciton) yöntemleridir. Lazer liposuction ile lazer enerjisi yağ hücrelerini geri dönüşümsüz parçalayarak yok etmektedir. Bununla birlikte çok ileri derecede olmayan gland(meme bezi) dokusunu da bir miktar parçalayabilmektedir. Ayrıca lazer ile içi boşaltılmış meme cildinin sıkılaşması sağlanmaktadır. Vaser liposuciton da ise ultrasonik ses dalgaları ile sadece yağ hücreleri hedeflenip patlatılırken, sinir ve kan damarları korunmakta ve böylece iyileşme daha rahat gerçekleşecektir. Her iki yönteminde en büyük avantajları mekanik travma daha az oluğu için klasik liposuciton a göre ağrı, morluk ve şişlik daha az olacak ve hasta daha erken, 2-3 gün içinde sosyal yaşantısınsadönebilecektir.

Bu makale 15 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Melih Can

İlk ve ortaokulu Kütahya’da okudu.

2000 senesinde Eskişehir Fen Lisesi ve sonrasında 2006 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi.

2008-2013 yılları arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimini tamamlayarak Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmaya hak kazandı.

Etiketler
Jinekomasti
Op. Dr. Murat Melih Can
Op. Dr. Murat Melih Can
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube