İnfektif endokardit

İnfektif endokardit

Bukalemun gibi her hastalığı taklit eden bu hastalık tanısı zor kliniği değişkendir.

Eğer akut ve hızlı ilerleyen bir enfeksiyon gibi karşımıza çıkabileceği gibi sadece belli belirsiz semptomlarla ve düşük ateşle seyreden kronik veya subakut rahatsızlık da yapabilir. Sonraki durumda özellikle predispozan kardiyak lezyonlar yoksa infeksiyona özgü yakınmaların ve klinik bulguların kesin tanısı haftalar veya aylarca geciktirebilir. En büyük problemlerden biri bu hastaların ilk olarak bir kardiolog veya infeksiyon hastalıkları uzmanına değil de kronik infeksiyonlar, romatizmal, immünolojik veya malign hastalıklar gibi çok geniş bir hastalık yelpazesini değerlendirmek zorunda olan pratisyen hekim tarafından görülmesidir.  Tanıdan erkenden şüphelenilmezse, en özenli tanı ve tedavi bile az etkili olacaktır. Dahası klinik şartlarda hekimler ateşli hastalara tam tanı koymadan ve kan kültürleri alınmadan antibiyotik yazmaktadır.

Bu nedenle kalp iltihabı tedavisinde gerçek bir ilerleme, bu hayatı tehdit eden hastalığa karşı şüpheli yaklaşmaktan geçer. Kardiyolog, enfeksiyon uzmanı ve kalp cerrahı bulunan tecrübeli donanımlı merkezde eşgüdüm içerisinde ekip ruhu ile tedavi etmek gerekmektedir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Atilla Bitigen

Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Kartal Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı, 2013 yulında ise Profesör ünvanını almıştır.

1997-2009 yılları arası Koşuyolu Kalp Hastanesi'nde, görev yapmış olan Prof.Dr. Atilla BİTİGEN, mesleki çalışmalarına 2009 yılından beri Medical Park Fatih Hastanesi'nde devam etmektedir. Aynı zamanda İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi profesör olarak çalışmaktadır.2018 döneminden itibaren TKD Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanıdır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Endokardit
Prof. Dr. Atilla Bitigen
Prof. Dr. Atilla Bitigen
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube