İmplant üstü sabit geçici protez sonrası dikkat edilmesi gerekenler

İmplant üstü sabit geçici protez sonrası dikkat edilmesi gerekenler

implant-ustu-sabit-gecici-protez

Bu kaplamalar implant yerleştirildikten hemen 1 gün sonra implantların üzerine yapıştırılan, hastanın kendisinin takıp çıkaramadığı kaplamalardır.

İmplant Üstü Geçici Protez Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anestezi etkisindeyken beslenmeyin:

Tedavi sırasında anestezi yapıldığı takdirde uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. Yine yumuşak dokulara zarar verebilecek derecede aşırı soğuk-sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır.

İlk 1,5 aylık dönemde sadece yumuşak gıdalarda beslenin

Bu kaplamalarla ilgili en önemli konu henüz implant çene kemiğinin kaynamadığı unutulmaması gerektiğidir. Henüz bu kaynaşma gerçekleşmediği için ilk 1,5 aylık donemde sadece yumuşak gıdalar bölümünde belirttiğimiz yiyecekleri yiyebilirsiniz.

Yumuşak gıdalar: bütün sıvılar, çorba, yoğurt, makarna, yumurta, pilav, hafif ıslatılmış ekmek içi, haşlanmış sebze, muhallebi, sütlaç vb.

Orta sert gıdalar: suda pişmiş her türlü et ve sebze yemekleri, domates, yumuşak elma, ızgara tavuk, fıstık, çikolata vb.

Sert gıdalar: ayva, sert yeşil elma, beyaz leblebi, buzdolabından yeni çıkmış çikolata, sert ekmek kabuğu, çok pişmiş sert lifli et vb.

1,5 ila 3 ay arası yavaş yavaş yumuşak gıdalara başlayabilirsiniz

İkinci 1,5 aydan itibaren orta sert gıdalara yavaş yavaş geçebilirsiniz. 3 aydan sonra rahatlıkla orta sert gıdaların tamamı yenebilir. Aslında 3. Aydan itibaren sert gıdalar da yenebilir ama bu sert gıdalar geçici protezi kırabileceği için yenmesi sakıncalıdır. Zamanından erken sert gıdalarla beslenmenin implant kemiğe kaynaşma sürecinde fazla kuvvet almasına sebep olacağını ve implant kaybıyla sonuçlanacağı unutmamalısınız.

Geçici protez sonrası tedaviyi aksatmayın

Geçici proteze alışarak günlük ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılamaya başlayabilirsiniz. Ancak bu protezin çok sağlam olmadığı, rahatlıkla kırılabileceği ve dişlerinizin zarar görebileceği unutulmamalıdır. Hekiminizin belirttiği süreler dahilinde kalıcı protezin yapılması ağız ve diş sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Ağız ve diş bakımınızı ihmal etmeyin

Elektrikli ya da manuel el fırçasıyla günde 2 implant üstü sabit geçici protezi kez fırçalayın. Ağız gargarası(örneğin listerine) kullanabilirsiniz. Diş aralarını kürdanla temizlemeye çalışmanız kaplamanın yerinden çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzden diş ipi kullanabilirsiniz. Diş ipinin aralara girmesinin zor olduğu durumlarda fazla zorlamayınız. Diş aralarını temizlemenin en iyi yollarında biri ‘ağız duşu’ olarak bilinen (örneğin oralb-oxyjet) cihazlardan birinin kullanılmasıdır. Bu cihazlar basınçlı olarak suyu ve havayı karıştırarak dişlerin arasına vermektedir.

Yaşanabilecek Sorunlar

Protezin kırılması: Geçici implant kaplamaların yapıldığı madde genel olarak akrilik (plastik) esaslı olduğu için çok sağlam olmadığı unutulmamalıdır. Bu kaplamaların kırılması durumunda implant lara dengesiz kuvvetler geleceği için implant ların kaybına yol açacaktır. Kırılması durumunda çiğneme gerektirmeyen çorba, yoğurt muhallebi gibi maddeler yenebilir bunların dışında yumuşak gruba giren diğer yiyecekler bile tüketilmemelidir. Böyle bir durumda en kısa surede hekiminizle irtibata geçmelisiniz.

Protezin yerinden çıkması: Tedavi aşamaları sırasında geçici protezler birkaç kez takılıp çıkarılacağı için çok kuvvetli bir yapıştırıcıyla yapıştırılmaz. Bu yüzden implantın kendiliğinden yerinden çıkması durumunda randevu almanıza gerek olmaksızın kliniğimize geliniz. Şehir dışında olabilirsiniz. Böyle bir durumda kaplamayı yerine yerleştirebilir ve en yakın diş hekimine uğrayabilirsiniz.

Protezin dile takılması rahatsızlık vermesi: Yeni takılan proteze bir sure yabancılık hissedilmesi çok doğaldır. Geçici implant üstü protezlerin genel olarak cilası kalıcı protezler kadar iyi olmamakta ve pürüzlü alanlar bulunabilmektedir. Ağıza takılan her yeni maddeyi, bu sadece bir dolgu bile olabilir, yumuşak dokular ve dil garipseyecektir. Yaklaşık bir haftalık süreçte diliniz bu yeni proteze alışacaktır. Dilinizi yara yapacak pürüzlü bir kenar –yüzey varsa dilinizi mümkün olduğunca o bölgeye çok götürmeden kliniğimize geliniz ya da prova seanslarında hekiminize durumu belirtiniz. Ufak bir aşındırma –cilalama işlemi ile sorun çözülecektir.

Protezin dişlere-implant a baskı yapması: Bu durum genelde yapılan protezde yükseklik olması durumunda hissedilir. Yani diğer doğal dişler ya da implant ların üzerindeki dişleriniz birbirine temas etmeden önce yapılan protezin bazı bölgelerinin erken teması ile oluşur. Ağız içerisindeki kuvvetler sadece belli bölgeye geleceği için ilgili bölgede ağrı oluşacaktır. Mutlaka vakit kaybetmeden hekiminize başvurunuz. Bu süreçte mümkün olduğunca yumuşak gıdalar grubuna giren yiyecekleri tüketin.

Protez altındaki dişlerde-implant bölgelerinde ağrı hissedilmesi: Geçici protezlerin gevşemesinden kaynaklı dişetlerinden kaynaklı ağrılar oluşabilir. İmplant lara zamanı gelmeden fazla yük gelmesinden kaynaklı sorunlar olabilir. Yumuşak gıdalar tüketin ve en kısa zamanda hekiminizle iletişime geçin.

Soğuğa ve sıcağa duyarlılık: İmplant soğuk ve sıcağı hissetmediklerinden böyle bir sorun olmaması gerekir. Eğer ağzınızda implant ile beraber doğal dişleriniz üzerine de geçici kaplamalar yapıldıysa böyle bir sorun oluşabilir. Bu protezler kalıcı kaplamalarda olduğu kadar güçlü bir yapıştırıcıyla yapıştırılmadığı için sızıntı oluşabilmekte ve dişlerde sızlamalar meydana gelebilmektedir. Protezle dişeti arasındaki aralıklar da soğuk sıcak hassasiyetine neden olabilmektedir. Bu tarz ufak sızlamalar gerçek protezin yapımı ve asıl yapıştırıcıyla yapıştırılması sonrası son bulacaktır. Bu tarz hassasiyetlerin olduğu durumlarda mümkün olduğunca çok soğuk- sıcak gıdalardan kaçınmanız gerekmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Vehbi Zafer

Etiketler
Protezin dile takılması rahatsızlık vermesi
Dt. Vehbi Zafer
Dt. Vehbi Zafer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube