Ortodontik tedavi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Ortodontik tedavi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Ortodontik tedavinin başlamasıyla ağız içinde dilde yanak  ve dudağın iç kısımlarında Ortodontik aygıtlara bağlı geçici olarak yumuşak doku rahatsızlıkları oluşabilir. Ayrıca dişlerde çiğneme sırasında geçici hassasiyet oluşabilir. Bütün bu duyulan rahatsızlıklar yaklaşık 1 haftalık alışma dönemini takiben tamamen kaybolur. Sabit ve hareketli apareylerle yapılan tedavilerde mutlak suretle iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Tedavinin uzunluğu problemin ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır ve 8 aydan 4 ila 5 yıla kadar uzayabilir. Ama genelde ortalama ortodontik tedavi 1,5 ila 2 yıl sürebilir.

Başarı Ortodonti uzmanının kabiliyeti ve hastanın istek ve yardımına bağlıdır. Ortodonti uzmanı tarafından verilen tavsiyeleri uygulamak çok önemlidir. Tedavinin başarısı aynı zamanda hastanın hekimle beraber çalışma uyumuna bağlıdır. Çocukların ortodontik tedavisinde ailenin de bilinçli olması çok önemlidir.

Ortodontik aygıntlar ve apareyler kendileri  dişlere hasar vermemekle birlikte zayıf fırçalama ve şekerli içecekler, dişlerde çürüklere sebebiyet verebilir. Braketler ve tellerin arasına yiyecekler girebildiğinden plak oluşumu normalden daha hızlıdır. Bu yüzden dişlerin ve Ortodontik apareylerin çok iyi temizlenmesi gerekir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Cem Baykan

Hacettepe üniversitesi diş hekimliği fakültesi mezunu. Ortodonti dalında uzmanlığını ve doktorasını almanya Hamburg üniversitesinde tamamlamıştır. Uzunseneler Almanyada kendi muayenesinde serbest ortodonti uzmanı olarak çalışmıştır. 1980 yılında Ankara 75 yıl diş hastanesi ortodonti bölümünü kurmuştur.1982 yılından itibaren meşrutiyet caddesi15/12 kızılay ankara adresinde ortodonti dalında hastalarını tedavi etmektedir.1991 yılında sağlık bakanlığınca ortodonti dalında yıln hekimi seçilmiştir.

Etiketler
Diş teli takılması
Uzm. Dr. Dt. Cem Baykan
Uzm. Dr. Dt. Cem Baykan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube