Doktorsitesi.com

Hamilelik ve Diş Hekimliği

Dt. Dt Cengiz Bahcevan
Dt. Dt Cengiz Bahcevan
29 Kasım 2016273 görüntülenme
Randevu Al
Hamilelik ve Diş Hekimliği

Hamilelik bir kadının hayatındaki en özel dönemdir. Bu dönemde hormanal değişikliklerle  beraber dişlerde ve diş etlerinde  değişik sorunlar görülebilir. Hamilelikte diş sağlığını 3 periyot için ayrı ayrı değerlendirecek olursak;

Üç aylık dönem:  Bu dönem bebeğin gelişimi ile ilgili en hassas olduğu dönemdir. Gelişen teknoloji ile artık 2.3. haftalardan  itibaren hamilelik takipleri başladığı için anne adayları daha çok düşük riski olmadan bu süreci tamamlamaya ve  tarama testlerinin olumlu sonuçlarını beklemeye şartlanırlar ve kendilerini ihmal edebilirler. Yapılması  gerekli  olmayan tedaviler 2. periyoda ertelenebilir ancak  beklenemeyecek durumdaki çekim, kanal tedavisi gibi acil durumlar da diş hekimlerine güvenle gidilmelidir.

Üç aylık dönem: Bu dönemde organ taslakları oluşmuş ve artık embriyodan fetüse dönüşüm başlamıştır. Diş tedavileri güvenle yapılabilir.

Üç aylık dönem: Bu dönemde doğuma az bir süreç kalmıştır. Anneyi heyecanlandıracak müdahalelerden kaçınmalı acil tedaviler yapılmalıdır.

Hamilelikte Röntgen

Diş hekimliğinde kullanılan röntgen tekniklerinde verilen radyasyon miktarı az da olsa gelişmekte olan bebeğin gereksiz radyasyon almasını önlemek için hastaya kurşun önlük giydirilmelidir.  İlk üç aylık dönemde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Dental  Anestezi

Hamilelik esnasında diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezilerin herhangi bir yan etkisi yoktur. Lokal anestezilerin  kullanılması sırasında üretici  firmanın önerileri dikkate alınmalıdır.  Herhangi bir uyarı yoksa lokal anestezi kullanımında bir sakınca yoktur.

Hamilelikte Diş Çekimi        

Anne adayları hamilelik sırasında sürekli olarak doğacak bebeğini düşündüğü için, ister istemez kendi fiziksel ve  kişisel  bakımlarını ihmal ederler.  Özellikle aşırı mide bulantıları ve kusmalar ağız florasında değişikliklere yol açar. Kandaki ve tükürükteki asit miktarı arttığı için düzgün ağız ve diş bakımı yapılmazsa çürükler kaçınılmazdır.

Hamilelikte Antibiyotik Kullanımı

Bu dönemde anne adayı doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanmamalıdır. Hamilelik döneminde eğer çok gerekli ise penisilin ve türevleri tarzın da antibiyotikler kullanılmalı tetrasiklin grubu antibiyotikler alınmalıdır. Tetrasiklin grubu antibiyotik bebeğin dişlerinde renklenmelere neden olurlar. Ağrı kesici olarak da parasetamol türü analjezikle kontrollü olarak kullanılmalıdır. Yine de bir önlem olarak ilk 3 aylık periotda hiçbir ilaç kullanmamak doğrusudur.

Hamilelikte Dişeti Rahatsızlıkları

Hamilelik bir hormanal değişim sürecidir. Bu süreç herkeste ve her hamilelikte farklı işler. Ama genel olarak iyi bir ağız ve diş bakımı yapılmadığı takdirde dişetlerinde ödem, kızarıklık ve kanamalar görülür. Hamilelik gingivitisi denilen bu durumlar genellikle 2.ayda başlar ve hamilelik sonuna kadar devam eder. Doğumdan sonra iyileşebilir. Eğer diştaşı oluşumu gözlenirse ilk 2 ayda değil ama sonraki aylarda tedaviler yapılabilir.

Etiketler

Hamilelikte antibiyotik kullanımıHamilelikte diş çekimiHamilelikte diş çekimi zararlı mıdırHamilelikte dişeti rahatsızlıklarıGebelik dönemi diş bakımı

Yazar Hakkında

Dt. Dt Cengiz Bahcevan

Dt. Dt Cengiz Bahcevan

Dt. Cengiz BAHÇEVAN. 14 Nisan 1966 tarihinde Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini  tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır