İlişkilerde kıskançlık sorunu

İlişkilerde kıskançlık sorunu

Kıskançlık çoğu zaman ilişkideki sevginin, aşkın, sahiplenmenin kanıtı olarak görülse de, kişilerin hayatlarını kısıtlamaya giden kıskançlıklar, ilişkilerin yıpranmasına ve zamanla bitmesine sebep oluyorlar. O yüzden kıskançlık duygularımızın sınırını iyi ayarlamak, bizim sağlıklı bir ilişki sürdürebilmemiz açısından çok önemli.

İnsanın sahip olduğunu  kaybetmekten endişe duyması beklenen bir durumdur.Bir ilişki içerisinde birbirini seven iki insanın arasında bir miktar kıskançlık olması doğaldır. Kıskançlık, sahip olduğumuz kişiyi ve yaşadığımız bu değerleri başkasına kaptırma korkusu, bir ilişkinin veya bir kişinin yitirileceği endişesidir. Bu endişelerimizi kontrol altına alamaz, duygularımızı yönetemezsek bu durum tehlikeli boyutlara gelebilir.

Aşırı kıskanç kişilerin, sevilmeye karşı aşırı bir ihtiyaçları vardır ve yaşadıkları güvensizlik ve yetersizlik duygularıyla baş edemedikleri için ilişkide bulundukları insanın sevgisini hiç kimseyle paylaşmak istemezler. Bu derece aşırı kıskançlık yaşayan kişiler, bir yandan ilişkilerini sürdürmeye çalışırken bir yandan da özgüvenlerini korumaya çalışırlar.

Kıskançlık duyguları ile başetmekte zorluk yaşayan kişiler, hayatlarındaki kişinin hayatını kısıtlayıp, baskı yaparak, özgürlüklerini engelleyerek, hayatlarındaki kişiyi ve ilişkilerini kontrol altında tuttuklarını düşünerek ilişkilerinde ciddi sorunlar yaratabilirler. Bu aşırı kıskançlıklar, yaşanan ilişkiyi her iki insan için de içinden çıkılmaz bir hale getirip, hayatı her ikisi için de kabusa çevirebilir.

Güven duygusu, bir ilişkinin olmazsa olmaz ana temelidir. Güvensizlik yaşanan ilişkiler, türlü sorunları beraberinde getirmekle birlikte, eninde sonunda bitmeye mahkumdur. Güvensizlik duygusunun sebepleri, kişinin geçmişte edindiği bazı yaşanmıslıkların olumsuz etkisi olabileceği gibi, kişinin kendi içindeki yetersizlik duyguları da olabilir.

Aşırı kıskançlık duyguları yaşayan insanda, bu duygunun beraberinde yetersizlik, özgüven eksikliği, çaresizlik, öfke, kuşku, şüphe, güvensizlik gibi duygular da eşlik eder. Bu kontrol edilemeyen duyguları yaşayan ve karşısındaki insana da yansıtan kişinin, icinde bulunduğu durum tedavi edilmesi gereken bir davranış bozukluğudur.

Bu yaşanan davranış bozukluğu, tedavi edilebilir bir durumdur. Yapılacak olan tedavideki amaç, kişinin yaşadığı bu başedemediği kıskançlık duygularının altında yatan duygularına ve düşüncelerine ulaşmaktır. Kıskançlık yaşayan insanın yaşadığı bu kıskançlık duygusundan önce hissettiği duyguları farketmesi önemlidir. Kişinin bu olumsuz duyguları farketmesi, kıskançlığa sebep olan bu duyguların mantıklı duygular olup olmadığının irdelenmesi, değersizlik duygusunun altında yatan sebeplerin irdelenip çözümlenmesi, kişinin çarpıklasmış bazı olumsuz düşüncelerinin, olumlu ve mantıklı yöne çevrilmesi bu duyguları yaşayan kişinin daha sağlıklı düşünce yapısına kavuşması tedavide izlenecek yoldur.

Psk.Berna Incekara

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Berna İncekara Akyurt

Etiketler
İlişki sorunları
Psk. Dan. Berna İncekara Akyurt
Psk. Dan. Berna İncekara Akyurt
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube