Doktorsitesi.com

YAKAMIZDAN DÜŞMEYEN KAYGILARIMIZ

Psk. Pınar Şimşek
Psk. Pınar Şimşek
16 Ocak 201995 görüntülenme
Randevu Al
YAKAMIZDAN DÜŞMEYEN KAYGILARIMIZ

Herkesin günlük yaşantısında çoğu kez karşı karşıya kaldığı problemler çözüme kavuştuktan sonra kaybolup gitmektedir. Ancak geride bıraktığı kırıntılar, herhangi bir tetikleyiciyle karşılaşıldığında gün yüzüne çıkmaktadır. İşte bu kırıntıların bizde yarattığı gerilime kaygı diyoruz. Evhamlı davranışlar, endişeli bakışlar, heyecanlı konuşmalar hemen her gün rastladığımız tanıdıklarımız. Olumsuz yaşantılardan edindiğimiz deneyimler tedirgin ruh haline bürünmemizi oldukça kolay sağlıyor. Ya başaramazsam? Ya kazanamazsam? Kesin kötü bir şey olacak.. Ya başıma bir şey gelirse? Cümleleri oldukça sık rastladığımız cümlelerden birkaçı. Beraberinde çevremizle ilgili de yoğun endişelere kapılabilmekteyiz. ‘’Ya eşim kaza geçirirse?’’, ‘’Ya çocuğum okulda düşerse?’’ , ‘’ Annemi yalnız bırakmamam lazım.’’… Endişelerimiz olağan durumdan fazla hale gelmeye başladığında savunma mekanizmalarımız işlerliğini kaybetmeye başlıyor ve başa çıkma stratejilerinin kontrolünü yitirmeye başlayabiliyoruz. Bu durumda yüksek kaygının neden olduğu Yaygın Anksiyete Bozukluğu karşımıza çıkabilmektedir. Toplumumuzda her 100 kişiden 5-6 kişide görebildiğimiz yaygın anksiyete bozukluğu her yaşta görülebildiği gibi yaşlılık döneminde artış gösterebilmektedir. Stresli yaşam olayları, çocukluk yaşantısı gibi farklı öğelerden beslenen YAB, belirtilerin yoğunluğunda azalma ve artma dönemlerinin bulunduğu bir rahatsızlıktır.

Peki Yaygın Anksiyete Bozukluğu’nun tedavisi mümkün mü?

YAB, psikoterapi ve ilaç tedavisi ile çözüme kavuşabilmektedir. En etkili tedavi için iki durumun birlikte sürdürülmesinin faydalı olduğu görülmektedir. Hızlı çözüm beklentisi kaygılı kişilerde sıklıkla görülmektedir. Ancak tedavi için yeterli süreç tamamlanmadan istenilen sonuç alınamayacaktır. Tedavi için alanında uzman psikiyatrist, psikoterapistlerden destek alabilirsiniz.

Etiketler

PsikolojikPsikolojik destekPsikoterapiPsikoterapi nerede ve ne zamanPsikoterapi çeşitleriPsikolojik değerlendirmePsikolojik tedaviPsiko-sosyal gelişimPsikoterapi nedirPsikoterapist kime denirPsikoterapi kimlere uygulanırPsikoterapinin çeşitleriPsikoterapinin içeriği nedirPsikolojik stresÖzgüven nedirÖzgüven tanımlarıÖzgüven kavramıPsikoterapi ve yazıPsikoterapi süreciÖzgüven ve bencillikÖzgüven nedir ?Psikoterapi türleriÖzgüven eksikliği nedenleriÖzgüven eksikliğinin nedenleriÖzgüven kaybıÖzgüvensizlikÖzgüvensizÖzgüven ksikliğiÖzgüven problemleriÖzgüven sorunuÖzgüven problemiPsikoterapi desteğiÖzgüven yoksunluğuÖzgüven düşüklüğüÖzgüven azalmasıÖzgüven sarsılmasıÖzgüven eksijkliğiÖzgüven eksikliği sorunuÖzgüven eksikliğini çözmekÖzgüven eksikliği nasıl yenilirPsikoterapi mi ilaç mıpsikoterapi merkeziizmir psikologizmir psikolojik danışmanizmirpsikologizmirpsikolojikdanışmanizmirde en iyi psikologizmir psikoterapiizmir terapi merkezi

Yazar Hakkında

Psk. Pınar Şimşek

Psk. Pınar Şimşek

Pınar Şimşek, ilkokul,ortaokul ve lise öğrenimini mersinde tamamlamıştır.
Ardından Ege Üniversitesi psikoloji bölümünde hazırlık eğitiminin devamında 4 yıllık lisans programını tamamlayarak onur derecesiyle mezun olmuştur.

Eğitim süresince İzmir Alzheimer derneğiyle ortak çalışmalar yürüterek Alzheimer hastaları ve yakınlarının psikolojik destek programında aktif görev almıştır.
Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Anabilim Dalında madde bağımlılığı servisinde bulunduğu staj dönemi boyunca grup terapilerine katılım ve test değerlendirme aktivitelerinde destekleme programında görev almıştır.

Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde şizofreni, kişilik bozuklukları vakalarıyla ilgili anket, raporlama çalışmaları yaparak stajını tamamlamıştır. Canlı ve kadavra organ bağışı konusunda üniversite öğrencilerinin tutumuna yönelik derleme çalışması bulunmaktadır.

Çeşitli anaokulları ve rehabilitasyonlarda edindiği çalışma hayatında çocuklara yönelik gelişim envanterleri uygulamaları, Otizmli, down sendromlu çocuklarda gelişimsel davranışlar konulu seminerler düzenleyerek ebeveyn destek projeleri oluşturmuştur. Çeşitli gazetelerde psikoloji başlıklı yazılar yazmakta, radyo programlarında birçok konuyla ilgili canlı veya yayından katılım sağlayarak güncel psikoloji konularında söyleşiler yapmaktadır.

Üye olduğu derneklerde ve özel okullarda seminerler düzenleyerek gelişimsel ve psikolojik destek şemalı uygulamalar yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır