İlaç salınımlı balon nedir?

İlaç salınımlı balon nedir?

İlaç salınımlı balon nedir?

Bu yazıda sizlere, kardiyolojide baş döndüren hızla ortaya çıkan yeniliklerden biri olan ilaç salınımlı balonları anlatmaya çalışacağım.

 

İlaç salınımlı balon nedir?

Kalp damarlarındaki tıkanıklıkları açmak için geleneksel balonlar kullanılmaktadır. Ancak balon uygulamasından sonra damarın tekrardan tıkanma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle geleneksel balondan sonra genellikle stent uygulanmaktadır.

İlaçlı balonlarda ise balon üzerine çeşitli tekniklerle tekrardan tıkanmayı engelleyen ilaçlar yerleştirilmiştir (Resim1). Balon damar içerisinde şişirildiğinde bu ilaç damar yüzeyine geçmekte ve damar tıkanmasını engellemektedir. Çalışmalarda ilaçlı balonlar güvenli ve etkili olarak gösterilmiştir.

İlaç salınımlı balonun avantajı nedir?

 

İlaçlı balonlardan sonra stent takılması rutin olarak gerekmediğinden geride metal yükü oluşmayacak ve tekrar tıkanma riski düşecektir. Bunun yanında stent sonrasında alınması gereken kan sulandırıcı ilaçlar daha kısa süreli kullanılacaktır. Böylece kan sulandırıcı ilaçlara bağlı gelişebilecek mide, bağırsak veya beyin kanması gibi ciddi yan etkilerden kaçınılmış olunacaktır. Bir başka faydası ise daha kısa süreli kan sulandırıcı kullanımının sonucunda planlıcerrahi düşünülen hastaların cerrahi işleminin ertelenmeyecek olmasıdır.

 

 

 

 

 

 

 

İlaç salınımlı balonlar hangi tıkanıklarda tercih edilmelidir?

 

1- Stent içi daralmalarda özellikle tercih edilir. Çünkü halihazırda daralmış stentin içerisine ikinci bir stent takmak damar içerisinde stentlerden kaynaklanan metal yükünü arttıracaktır. Bu da tekrar tıkanma için nir risk faktörüdür.

2-Küçük damarlarda tercih edilebilir. Bilindiği üzere küçük damarlar, damar tıkanıklığı için başlı başına bir risk faktörüdür. Küçük damarların dâhil edildiği çalışmalarda ilaçlı balonlar stentlere göre daralma açısından daha üstün bulunmuş ve takipte tekrar tıkanma ve kalp krizi gibi sonuçlar açısından aralarında fark görülmemiştir (Resim 2 ve 3).

3-Çatallı damar tıkanıklıklarında güvenle kullanılabileceği gösterilmiştir. Böylelikle karmaşık ve zor olan çatallı damar stentlenmesinden hasta korunabilecektir.

 

İlaçlı balon için ek işleme gerek var mıdır?

Evet. İlaçlı balon uygulamasından önce darlık mutlaka geleneksel balonlarla dikkatlice açılmalı ve uygun ortam hazırlanmalıdır. Eğer damar yeterince genişlemiyor veya diseksiyon denilen damar içi yırtılmalar gelişiyorsa ilaçlı balon yerine stent ile işleme devam etmek gerekir. Bu durumlarda ilaçlı balon kullanılamaz.

Bu makale 3 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aksüyek Savaş Çelebi

Doç. Dr. Aksüyek Savaş Çelebi, Mesleki çalışmalarına Tobb Etü Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
Etiketler
İlaçlı balon
Doç. Dr. Aksüyek Savaş Çelebi
Doç. Dr. Aksüyek Savaş Çelebi
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube