İdrar sondası alındıktan sonraki dönem ile ilgili bilgilendirme

İdrar Sondası Alındıktan Sonraki Dönem İle İlgili Bilgilendirme

İdrar sondası alındıktan sonraki dönem ile ilgili bilgilendirme

İdrar sondası alındıktan sonra az miktarlarda idrar kaçırma olabilmektedir. Genelde 1-2 hafta içinde idrar kaçırma giderek azalır. İdrar kaçırmasını azaltmak için hastara Kegel egzersizi denilen bir egzersiz yapmalarını öğretiyoruz. Bu egzersiz, idrarı tutmayı sağlayan kas gücünü arttırmakta ve böylece idrar kaçırma şikayeti iyileşmektedir.

Ameliyattan sonra patolojik inceleme için patolojiye gönderilen prostat patoloji bölümünde mikroskop altında incelenir. Eğer lenf bezleri de çıkarılmış ise lenf bezleri de incelenir. Bu dönemde patoloji sonucu ile ilgili de hastalara bilgi verilir.

Ameliyattan sonraki 1. ayda hastalarımız yeniden kontrole çağrılırlar. Kan ve idrar tetkikleri yapılarak değerlendirilirler. Bundan sonraki izlem, hastaların durumuna göre, patoloji sonucuna göre, yapılan kan ve idrar tetkikleri sonucuna göre yapılır. İzlemde Avrupa Üroloji Derneği (European Association of Urology) ve Amerikan Üroloji Derneği (American Urological Association) Klavuzları esas alınmaktadır.

Bu makale 1 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Abdullah Erdem Canda

Dr.Canda 1974 yılında İzmir’de doğmuş ve ilk-orta-lise eğitimlerini İzmir'de tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesin’den 1997 yılında mezun olmuştur.  Üroloji ihtisasını 2003 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Üroloji Kliniğinde tamamlamıştır. 1999 ve 2000 yıllarında toplam 2 ay süre ile Belçika'da Universitaire Ziekenhuisen Leuven, Üroloji Kliniğinde Üroonkoloji eğitimi almıştır.    Üroloji uzmanı olduktan sonra 2004-2005 döneminde 1.5 yıl süre ile İngiltere’de The University of Sheffield, Royal Hallamshire Hospital Üroloji Kliniği ve Bristol Urological Institute, Southmead Hospital Üroloji Kliniğinde eğitim almıştır. Ayrıca, 2008'de 3 ay süre ile Almanya'da University of Heidelberg, SLK Kliniken Heilbronn Üroloji Kliniğinde eğitim almıştır. Dr.Canda 2008-2018 arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Ha ...

Etiketler
İdrar sondası
Prof. Dr. Abdullah Erdem Canda
Prof. Dr. Abdullah Erdem Canda
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube