İdeal kilo kaybı ne kadar olmalıdır?

İdeal kilo kaybı ne kadar olmalıdır?

Bu haftaki blog yazımda hemen hemen yeni başlayan tüm danışanlarımdan duyduğum 'Sonraki gelişimde sizce ne kadar kilo veririm?' sorusuna değinmek istedim. Kilo verimi hem bir o kadar basit hem de bir o kadar komplike bir süreç olduğu için bu konuyu konuşalım, sorularınızı da mesaj olarak iletebilirsiniz :)

Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki kilo verme sürecinde bireyin metabolizması süreç içerisinde ana etkiye sahiptir. Metabolik hızı etkileyen bireyin kilogram, yaş, cinsiyet, hareket düzeyi, yağ ve kas kitle oranı, hastalık durumu gibi tüm faktörlerin kilo verme sürecinde etkisi vardır.

Her ne kadar basit bir hesaplama ile ortalama bir ayda mevcut ağırlığın %5 oranında kaybını beklesek de tüm bireylerde süreç bu şekilde sonuçlanmamaktadır. Bunun nedeni metabolizmayı etkileyen faktörlerdir. Kilo fazlalığının yüksek oluşu, genç yaş, erkek cinsiyet, yüksek hareket düzeyi, yüksek kas oranı metabolik hızın daha yüksek olduğu anlamına gelir ve bu özelliklere sahip bireylerde belirlenen hedeften daha fazla ağırlık kaybı görülebilir. İdeal kiloya yakın olma, yaşın artması, kadın cinsiyet, düşük hareket düzeyi, düşük kas oranı gibi tam tersi durumlarda ise belirlenen hedefin altında ağırlık kayıpları görülebilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise mevcut vücut ağırlığının %10'nun 6 ay içerisinde azalmasını ideal ağırlık kaybı olarak belirtmektedir. Tüm bu hesaplamalara baktığımızda ise temelde gördüğümüz durum hızlı kilo kaybının asla önerilmemesi ve tüm klavuzlarda ılımlı ağırlık kaybı vurgulanmasıdır. Unutmamak gerekir ki 1 ayda verilen 8-10 kilonun vücut için olumsuz yan etkisi oldukça fazladır. Yapılan çalışmalarda hızlı kilo kaybı; vitamin&mineral eksiklikleri, hipotansiyon, hipoglisemi, kas kaybı, vücut su oranı dengesizliklerine bağlı gelişen elektrolit dengesi bozulması, kalp ritminde bozulmalar ve hatta kanser hastalığı ile de ilişkilendirilmiştir. 

Zayıflama süresinde aceleci davranmamak ve kilo kaybına odaklanmak yerine kan bulgularında ve vücut yapısında meydana gelen olumlu gelişimleri takip etmek çok daha doğru olacaktır.

Bu makale 8 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak

Bursa doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlamıştır. Lise öğrenimini 2008-2012 yılları arasında Bursa Anadolu Kız Lisesi'nde bitirmiştir. 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) bölümünü kazanmıştır. Eğitim süresince Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Sultanbeyli Toplum Sağlığı Merkezi'nde, Özel Diyabet Hastanesi'nde, Özel Kartal Vera Hastanesi'nde, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastane'sinde ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde stajlarını tamamlanmıştır. 2016 yıldında bölümden yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başvurarak yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2020 yılında ise 'Bariatrik Cerrahi Hastalarının Pre-op ve Post-op Dönemde Beslenme Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi' konulu master tezi ile ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kilo verme
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube