Doktorsitesi.com

İdeal Ağırlıkta Olduğumu Nasıl Hesaplayabilirim?

Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
30 Kasım 2020118 görüntülenme
Randevu Al
İdeal Ağırlıkta Olduğumu Nasıl Hesaplayabilirim?

Bir bireyin ideal vücut ağırlığına sahip olup olmadığını değerlendirirken biz diyetisyenler bir çok faktörü ele alırız. Eğer sen de ağırlığın hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsan bu haftaki blog yazısını kaçırma derim!

Öncelikle pratikte de ilk ve en sık tercih ettiğimiz yöntem 'Beden Kitle İndeksi (BKİ)' hesaplamasıdır. Bu değer vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünmesiyle elde edilmektedir. Vücut ağırlığını saptamak için tartı ölçümü yaparken bireyin son öğünü üzerinden en az 2 saat geçmesi, mümkünse tuvalete girmiş olması ve ince kıyafetlerle tartılması faktörlerine dikkat etmek en sağlıklı ölçümü almaya yardımcı olacaktır. Ev koşullarında boyu saptamanın en kolay yolu ise sırtı duvara yaslayarak karşıya doğru dik bakmak ve başın üzerine bir kitap koyarak bunun alt noktasını duvar üzerinden işaretlemektedir. Sonrasında bir mezura ya da metre yardımı ile duvardaki ölçü alınarak boy uzunluğu kolayca elde edilebilir.

BKİ değerlendirilmesi sonucunda bu değer:

 20 ve altında gelirse bireyin boyuna göre zayıf olduğu,                                                                                         

20-25 aralığında ise bireyin boyuna göre ideal ağırlığa sahip olduğu,                                                                   

25-30 aralığında ise bireyin boyuna göre fazla kilolu olduğu,                                                                               

30 ve üzerinde ise bireyin obez durumda olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanmaktadır.

BKİ'nin özellikle 27 ve üzerinde olması kilo fazlalığına bağlı olarak gelişebilecek obezite, hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp ve damar hastalıkları, felç, kanser gibi bir çok hastalık için risk faktörü oluşturmaktadır.

BKİ dışında özellikle biz diyetisyenler tarafından da ofislerimizde sıklıkla kullandığımız vücut analiz cihazları ile bireyin kilosu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olunabilir. Vücut analiz cihazları raporları doğrultusunda bireyin vücut yağ oranı ve yağ kilosu, kas oranı ve kas kilosu, su oranı ve su kilosu ve bölgesel yağlanma dereceleri hakkında veri alınmaktadır. Bu veriler sayesinde aynı boy uzunluğuna ve kiloya sahip olduğu halde görünüşte birbirinden farklı görsele sahip olan iki bireyin hangisinin ağırlığının doğru olduğu saptanabilmektedir.

Yağ oranı değerlendirilirken kadınlar için %20-26 aralığı, erkekler için %12-15 aralığı ideal kabul edilmektedir. Bu değerlerin kadınlarda %30 ve üzerinde, erkeklerde %20 ve üzerinde olması obezite durumu olarak değerlendirilmektedir.

Bu iki sık kullanılan yöntem dışında özellikle kliniklerde ve farklı durumları olan bireylerde kullanılan farklı yöntemler de olduğunu unutmamak gerekir. Bunlar daha yüksek maliyete sahip olduğu ve teknik bilgi istediği için çok sık kullanılan yöntemler değillerdir.

Herkese keyifli haftalar!

Etiketler

Yağ oranıİdeal kilo hesaplamasıİdeal kilo hesaplamaİdeal kiloKilo ölçümüVücut analiziKilo hesaplama

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak

Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak

Bursa doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlamıştır. Lise öğrenimini 2008-2012 yılları arasında Bursa Anadolu Kız Lisesi'nde bitirmiştir. 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) bölümünü kazanmıştır. Eğitim süresince Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Sultanbeyli Toplum Sağlığı Merkezi'nde, Özel Diyabet Hastanesi'nde, Özel Kartal Vera Hastanesi'nde, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastane'sinde ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde stajlarını tamamlanmıştır. 2016 yıldında bölümden yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başvurarak yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2020 yılında ise 'Bariatrik Cerrahi Hastalarının Pre-op ve Post-op Dönemde Beslenme Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi' konulu master tezi ile uzman diyetisyen ünvanı alarak mezun olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.