Her tümör kanser değildir!

Her tümör kanser değildir!

Tümör sözcüğü sadece ur, şişlik, sertlik, kütle anlamına gelir. Memedeki tümörlerin çoğu iyi huyludur yani zararsızdır; hayat boyu memenizde kalmalarının size hiçbir zararı dokunmaz. Bunların ameliyatla çıkartılması ya da radyolojik yöntemlerle takip edilmeleri tıbbi hatadır! Çoğuna biyopsi bile gerekmeden (radyolojik olarak) kesin tanı koymamız mümkündür.

Meme tümörlerinin çok azı kötü huyludur. İşte sadece bunlara kanser deriz. Kanser mutlaka tedavi edilmelidir aksi halde yaşamınızı tehdit eder.

Memenizde bir tümör olup olmadığına, varsa bu tümörün iyi ya da kötü huylu olduğuna; biyopsiye, takibe veya tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına sadece radyolojik yöntemlerle karar verilebilir. Dolayısıyla bu görev ve sorumluluk sadece radyolojinin uzmanlarına yani radyologlara aittir. İster meme kanseri taraması, isterse şikayetlerinizin nedeninin anlaşılması ve biyopsi gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesi için olsun, başka bir hekim kanalıyla değil de doğrudan doğruya radyologlara başvurmanız sizi gereksiz tetkik, gereksiz takip ve gereksiz biyopsilerden koruyabilir.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir

Prof. Dr. Ayşegül ÖZDEMİR, lisans öncesi öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda almış ve Radyoloji Uzmanı olmuştur.  1991 yılından beri alt uzmanlık alanı olan Meme Radyolojisi ile ilgili çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Ayşegül ÖZDEMİR, 2000 yılında Doçent, 2006 yılında ise Profesör unvanını almıştır. Türkiye’de meme kanseri tarama ve takip protokollerinin uygulanmasında, mamografik kalite ve radyasyon dozu çalışmalarında, meme görüntülemesinde başarı ve verimlilik kıstaslarının ölçümünde, iyi huylu meme lezyonlarında biyopsi yerine radyolojik takip, tarama amaçlı meme ultrasonografisi, stereotaksik ve sonografik biyopsi, cerrahi biyopsi öncesi telle işaretle ...

Etiketler
Mammografi
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
Ankara - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube