Her derde deva botoks!!!

Her derde deva botoks!!!

Botoks uygulamaları, 1980’li yıllarda ilk defa göz doktorları tarafından insana enjekte edilmeye başlanması ile birlikte klinik pratiğimize girmiştir. Kozmetik alanda uygulanması ise glabellar kırışıklıkların tedavisinde 1992 yılında bildirilmiştir.

Allergan 1991 yılında 9 milyon dolara aldığı küçük bir botoks üreten firmayı satın almıştır. Kozmetik uygulamaların artması ve günümüzde en sık uygulanan estetik girişim halini alması nedeni ile Allergan 2015 yılında Botoks üzerinden 2,45 milyar dolar kazanç elde etmiştir.

Halen glabellar kaslara enjeksiyon  en sık kullandığımız Botoks uygulanması alanıdır ve tüm yüz kaslarına değişen dozlarda uygulanabilir. Botoks,  kozmetik uygulamalar yanı sıra migren tipi başağrı tedavisinde de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır ve Nörologlar ile birlikte belirlenmiş uygun hastala bu tedaviden oldukça fayda görmektedirler.

El ve ayak aşırı terlemesinde de intradermal botoks uygulanması 6 ay boyunca terlemeyi azaltmaktadır.

Anatomi bilmeyen hekim olmayan kişilerce botoks uygulamaları en hafifinde yüzde doğal olmayan görünüm ve asimetrilerle sonuçlanabilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Arzu Akçal

Doç. Dr. Arzu AKÇAL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2003 - 2009 yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2009 yılında Avrupa Plastik Cerrahi Yeterlilik belgesini almaya hak kazanmıştır. 2015 yılında Amerikan Plastik Cerrahi Derneği tarafından, International Scholar bursunu kazanarak derneğin uluslararası üyesi olmuştur.

Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Doç. Dr. Arzu AKÇAL, iyi derecede ingilizce bilmekte ve mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde  devam etmektedir.

Doç. Dr. Arzu Akçal
Doç. Dr. Arzu Akçal
Antalya - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube