Hemoroid nedir? belirtileri nelerdir?

Hemoroid nedir? belirtileri nelerdir?

Hemoroid Nedir?

Kalın bağırsağın son kısmında bulunan damarların şişmesine hemoroid denir. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. Genel olarak hastaların yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Halk arasında yaygındır. Bazı durumlarda farklı hastalıkların habercisi olabilir. İç hemeroid ve dış hemeroid olmak üzere ikiye ayrılır. İçerde bulunan hemeroid genellikle ağrısızdır ve şişme görülmez. Dış hemeroid kanama ve şişlik ile kendini gösterir.  Hasta çok fazla sancı çekebilir ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Gebelik, beslenme düzensizliği, aşırı kilo alımı, alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam hemeroidin başlıca nedenleridir.

Hemoroid

Hemoroid

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemeroid belirtileri genel olarak her hasta da aynıdır. Belirtileri sıralayacak olursak;

Dışkı yaparken ağrı ve kanama

Anüs bölgesinde ele gelen ve hissedilen şişlik

Rektal bölgede açık kırmızı renkli kanama

Kaşıntı

Dışkı düzeninde bozulma

Sıralamış olduğunuz belirtiler her hasta görülen ve sık rastlanan belirtilerdir. Erken dönemde tespit edilen rahatsızlık krem ve pomad tedavisi ile kısa sürede giderilir. Belirtiler ilerledikten sonra cerrahi müdahale gerektirir. Bu nedenle saydığımız belirtilerden herhangi birini yaşarsanız genel cerrahi uzmanına gitmenizi tavsiye ederiz.

Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviye başlamadan önce hastaların bağırsak ve dışkılama alışkanlıklarını düzenlemeleri önerilir. Sürekli yaşanan kabız ve ishal sorunları hemeroidi tetikler. Tedavi süresinin uzamasına neden olur. Bu nedenle bağırsak düzenliliği önemlidir. İlk evredeki hemeroid için etkisi kuvvetli olan kremlerle tedaviye başlanır. İlerlemiş hemeroidin kesin tedavisi cerrahi yöntemdir. Genellikle üçüncü evredeki basur için skleroterapi uygulanır. Skleroterapi yönteminde enjeksiyon yöntemi ile basur içerisine madde verilir.  Anestezi gerektirmeden uygulanır. Kısa sürede tamamlanır ve hasta evine gönderilir.

Hemoroid Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hemeroid cerrahi müdahale uygulansa da dikkat edilmediği sürece tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Hasta tedavi sorasında yaşan şeklini ve beslenme şeklini düzenlemelidir. Spor yapmak ve fiziksel aktivitede bulunmak tedavinin devamlılığı için önemlidir. Kabız yapan yiyeceklerin diyetten çıkarılması önerilir.  İlk zamanlarda küvet sıcak su ile doldurularak oturma banyoları yapılabilir. Özellikle ağrı geldiği dönemlerde oturma banyoları hastaların rahatlamasını sağlar.

Bu makale 22 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı

https://drmustafauygarkalayci.com/ https://rektalkanser.com/ https://www.proktolojist.com/ https://inkontinanstedavisi.com/ https://www.obezitecerrahisimerkeziist.com/   Prof.Dr. Mustafa Uygar Kalaycı,1968 yılında Konya da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Onkoloji Hastanesi 3. Genel Cerrahi Kliniği'nde tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık sonrası mecburi hizmetini Konya’nın Ereğli İlçesinde yapmıştır. 1999-2001 yılları arasında Selçuk Üniversitesi  Tıp Fakültesi İlk ve Acil Yardım  Kliniğinde, Yardımcı Doçent Dr öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Sonra sırasıyla Başasistan olarak  Bakırköy Dr Sadi Konuk E A Hastanesinde ve  Ok ...

Etiketler
Hemoroid
Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı
Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube