Hamilelik ve böbrek nakli

Hamilelik ve böbrek nakli

Son dönem böbrek yetmezliğinin kesin tedavisi böbrek naklidir. Ancak nakle uygun hastalar böbrek nakli olanağına kavuşuncaya kadar diyaliz yöntemlerinden biriyle idare etmek zorundadırlar. Bu dönemde onları zor günler beklemektedir. Yiyecek ve içecek sınırlaması dışında diyalize giren erkek veya özellikle kadın hastaların hamile kalma olasılığı çok düşüktür. Böbrek naklinin birçok avantajlarının yanında en güzel yanı da hastanın bebek sahibi olmasıdır. Nakilden önce çocuk sahibi yeteneği azalmış ya da kaybolmuş birçok hastamız nakilden sonra çocuk sahibi olmuşlar ve bunun mutluluğunu yaşamışlardır.

Ama özellikle anneler dikkat...  Hamilelik öncesi nakilli annelerin mutlaka protein kaçağına (idrarda protein atılımı – proteinüri) baktırmaları gerekiyor. Nakilli annelerin hamilelikleri sırasında daha sık kontrollere gitmeleri gerekmektedir. Tansiyonlarına daha dikkat etmeleri önerilmektedir.

Bir önemli başka nokta da ister kadın ister erkek nakilli hastaların çocuk planladıkları dönemde kullandıkları myfortic, cellcept veya certican ilaçlarını değiştirmeleridir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alp Gürkan

Prof. Dr. Alp GÜRKAN, 1981 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Universitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1989 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Daha sonra Manisa SSK Hastanesi'nde mecburi hizmet yükümlüğünü ve Amasya 100 Yataklı Askeri Hastane'de askerlik vaziyetini yerine getirmiş olan Prof. Dr. Alp GÜRKAN, mesleki hayatı boyunca Türkiye'nin önde gelen pek çok kurumunda görev yapmıştır. SSK Tepecik Eğitim Hastanesi, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Florance Nightingale Hastanesi ve İstanbul Bilim Üniversitesi, Göztepe MedicalPark Hastanesi, Çamlıca Üniversal Hastanesi ve Şişli Hospitalium Hastanesi görev yapmış olduğu kurumlardan bazılarıdır. 1997 yılında Doçentlik, 2010 yılında ise Profesörlük unvanı almış olan Dr. GÜRKAN ...

Etiketler
Böbrek nakli
Prof. Dr. Alp Gürkan
Prof. Dr. Alp Gürkan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube