Hamilelik takvimi / 14. hafta

Hamilelik takvimi / 14. hafta

Hamilelik Takvimi / 14. Hafta

 

 

 

Hamileliğin en rahat dönemi olan ikinci trimester'e hoşgeldiniz. Artık bebeğiniz tamamen bir insan görünümünde. Kaslardaki güç gelişimine bağlı olarak kafası öne eğik değil. Zaman zaman kafasını dik tutabiliyor. Doktorunuz ultrason ile incelerken bebeğinizin size el salladığını gösterecektir. Evet, bebeğiniz artık ellerini kullanabiliyor. Gerçi bu tamamen refleks bir hareket ama olsun.

 

Size ilk defa merhaba demesi hoş bir duygu değil mi? Bu arada bebeğiniz artık diğerlerinden tamamen farklı. Çünkü artık ona hiç değişmeden ömrünün sonuna kadar eşlik edecek olan parmak izi var! Şu anda kendileri yaklaşık 25 gram ağırlığında ve 10 santimetre boyunda. Artık tüm besin ve oksijenini plasentası yardımıyla sizden alıyor. Plasentasyonun tamamlanması ile sizdeki uyku ve yorgunluk hali ortadan kalkacak. Dışarıdan bakanlar eğer yeterince dikkat ederlerse hamile olduğunuzu anlayabilirler.

 

Progesteron hormonunun etkisi ile bütün düz kaslarınızda gevşeme meydana gelmiştir. Bu bel ağrıları, kabızlık ve tansiyonda hafif düşme olarak size yansır. Bulantılar geçmiştir. Bulantılar geçtiği için beslenmeniz düzelir, enerjiniz artar. Pek çok kadın hamileliğin bu döneminde kaybettiği cinsel dürtülerine yeniden kavuşur. Bu hoş bir durumdur. Unutmayın herhangi bir komplikasyon yoksa hamilelikte cinsel ilişki yasak değildir. 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Orkun Çetin

Eğitim Kocaeli Üniversitesi

Uzmanlık Cerrahpaşa Üniversitesi

Etiketler
İkinci trimester
Op. Dr. Orkun Çetin
Op. Dr. Orkun Çetin
Van - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube