Polikistik over sendromu,

Polikistik over sendromu,

Polikistik over sendromu (PCO), yumurtalıklarda bir çok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Aslında bu yumurtalıkdaki kist diye adlandırılan şeyler, yumurtalıkların etrafına yerleşmiş çok sayıda yumurta hücreleridir. Bu hücreler ultrasonda özel bir görüntü oluştururlar.

Genel olarak 30 yaş altı kadınlarda, %3-5 arası sıklıkda görülür. PCO beyinde hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanır. Bu kadınlarda düzenli olarak yumurtlama olmamasına neden olur (bazıları düzenli olarak adet görürken, bazıları ise yılda sadece birkaç kez adet görebilir.). Yumurtlama düzensizliğinin sonucu olaraksa erkeklik hormonunda bir artış gözlenir. "LH'daki artış overde erkeklik hormonu yapımını arttırır, Salgılanan bu erkeklik hormonları (Androjenler) yağ dokusunda östrojene dönüşmekte, ve bu Östrojen dönüşte LH üretimini arttırmakta ve bir kısır döngü ortaya çıkmaktadır. Bu kısır döngü kilo kaybı veya yumurtalıkların baskılanması gibi etkenlerle kırılabilir. Yine kilo fazlalaığına bağlı olarak İnsüline karşı bir direnç ortaya çıkmakta ve neticede hormonal denge bozularak yine bu kısır döngü elde edilebilmektedir."

Belirtileri;

Adet düzensizliği,
Sivilcelenmede artış,
Cilt yağlanması,
Tüylenmede artış,
Kısırlık,
Kilo artışı.

Riskler;

PCO sendromu olan kadınlar için olası riskler şunlardır:

Endometriyal hiperplasiya:
Endimetriyum: Uterusun (Rahmin) iç çeperini örten müköz membran. Endometriyumun over hormonlarının etkisiyle değişiklikler gösterirler. Bu değişiklikler döllenmiş bir ovum'un implantasyonuna hazırlık amacına yöneliktir ve implantasyon olmazsa olay menstruasyonla sonlanır. Hiperplasiya: Sağlam bir doku yönünde patolojik doku şekillenmesi; yeni oluşan elementler şekilleri ve fonksiyonları bakımından kendilerini oluşturan dokulardan ayırdedilmezler

Endometriyal kanser (Rahim duvarı kanseri) bu riskin doğrudan sendroma mı yoksa obezite, It is however unclear if this risk is directly due to the syndrome or from the associated obesity, hiperinsulinemi (kandaki insülin düzeyinin aşırı yükselmesi), and hiperandrojenizm (Androjenik yetmezlik. Erkek cinsiyet hormonlarının (adrenal bez ve testisten salgılanan androjen hormonlar) organizmada azalması.)

İnsülin direnci/Tip II diyabet
Yüksek tansiyon
Dislipidemi
Kalp rahatsızlıkları
İnme
Kilo Alımı
Düşük

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cemal Tamer Erel

Prof. Dr. Cemal Tamer Erel, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesin’den mezun olmuştur. 1991 yılında aynı fakülteden Kadın Doğum uzmanlığını almıştır. Aynı Fakülte’de 1992’de Başasistan, 1996’da Doçent olmuştur ve 2002 yılında Profesörlüğe atanmıştır. Bu yıllar arasında ‘The Royal Hospital of St.Bartholomew, Division of Reproductive Endocrinology, Department of Obstetrics and Gynaecology, London, UK’ (1992), ve ‘Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Reproductive  Endocrinology, Yale University, New Haven, Connecticut, USA’ (1998) bulundu. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD öğretim üyesidir.  İlgi alanı tüp bebek, üreme endokrinolojisi, endoskopik cerrahi, genital hastalıklarda laser tedavileri, genital estetik ve ürojinekolojidir.  Hastalarına halen özel kliniğinde hizmet ve ...

Etiketler
Yumurtalık
Prof. Dr. Cemal Tamer Erel
Prof. Dr. Cemal Tamer Erel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube