Günlük hayatta farkına varmadan kullandığımız savunma mekanizmaları

Günlük hayatta farkına varmadan kullandığımız savunma mekanizmaları

Mantığa Bürünme

Kişinin başaramadığı bir durum karşısında kendisine uygun bir mantıklı sebep aramasıdır. Örneğin; “Aslında o kadar da güzel değil” ifadesi, sigarayı bırakırsam kilo alacağım” şeklinde ifadelerde bulunmasıdır.

Yadsıma (İnkar etme )

Kişinin bir davranışı reddederek kaygısını azaltıp rahatlama yaşamaya çalışmasıdır. Ölümcül bir hastalığa yakalanmasına rağmen kişinin çok daha fazla yaşayacağını düşünmesi, ölen birinin ‘’ o ölmedi seyahate çıktı’’ gibi ifadelerde bulunması.

Yansıtma

Kişinin kendi hatasını gizleyip, karşıdaki kişiyi suçlaması. Bir dersten başarısız olan öğrencinin öğretmen bana taktı demesi buna örnek olarak verilebilir.

Haklı Çıkarmak; bir dersten başarısız olan çocuğun zaten o ders işime yaramıyordu bende bilerek çalışmadım demesi

Yer Değiştirme

Kişinin vereceği bir tepkiyi asıl vereceği kişiye değil başka bir yöne yönlendirmesidir. Örneğin; iş yerinde patronuyla geçinemeyen bireyin evde çocuklarına kızıp öfkelenmesi söz konusu olabilir.

Karşıt Tepki Oluşturma

Kişinin bilinçli olarak kabul edemediği davranış ve düşüncelerini, tersine çevirmesidir. Arkadaşının genç bir erkekle görüşmesini eleştiren bir kadın gerçekte içten içe kendisininde aynı şeyi yaşamak istemesidir

 Bastırma

Kişinin hoşuma gitmeyen, benimsemediği düşünce davranışlardan uzaklaşmak istemesi sonucu bunları bilinçaltına itmesidir.Örneğin aralarındaki anlaşmazlığı bastırıp görmezden gelen bir çiftin sorunu çözmek yerine olmamış gibi davranması ve sorun aşılmadığı sürece daha kötüye gitmesidir.

Gerileme

Kaygıyı hafifletmek amacıyla altını ıslatma, bebeksi konuşma, küsme, otoriteye karşı gelme gibi durumların ortaya çıkmasıdır.

Yüceltme

Kabul edilmeyen  ve onaylanmayan davranışları kabul edilebilir hale getirmeye çalışma. Aşırı kavgacı olan birinin boksör olmak istemesi

Yapma-Bozma

Duygu ve düşüncelerin ortaya çıkardığı gerginlik hissinden kurtulma için Akla gelen kötü bir şey sonrasında “Allah korusun” demek ya da tahtaya vurmak.

Ödünleme

Kişinin başarılı oldukları alanlara yönelip başarısız olduğu alanları kapatmaya çalışmasıdır. Örneğin; derslerinde başarısız olan çocuğun kendini spor veya sanat alanlarına vererek başarılı olmasıdır.

Çevirme-Döndürme 

Gerçekte organik bir sorun olmasa da bilinç dışında baskılanan duygu ve düşüncelerin fiziksel belirtiler şeklinde kendini göstermesidir. Örneğin kişinin bayılması, karın ağrısı yaşaması

Yer-Yön Değiştirme: olması gereken tepkilerin olması gereken yer de ve kişilere gösterilmeyip başka kişilere yönlendirilmesidir. İş yerinde problem yaşayan birinin patronuna olan öfkesini çocuklarına yönlendirmesi

Pollyannacılık: Bireyin karşılaştığı her kötü durumdan iyi bir sonuç çıkarmasıdır.

Bu makale 28 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
Savunma mekanizması
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube