Güneş uv ışınları ve göz sağlığımız

Ultraviyole ışınlarına çok fazla maruz kalmanın ; katarakt, sarı nokta , göz yüzeyinde doku büyümeleri ve tümör gibi göz hastalıkları riskini artırdığına dair göz doktorları hep uyarıda bulunmaktadır.Benzer şekilde kuvvetli bir kar yansıması da ağrı verici bir etkisi olan geçici kar körlüğüne (Uv Konjunktivit ve keratitis ) neden olabilir.

Güneş uv ışınları ve göz sağlığımız

Pterygium ( Kuş kanadı )

Göz üzerinde büyümeler, göz beyazının korneaya doğru ilerlemesi durumu; ergenlik veya 20 li yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu durum özellikle kayak, surf balıkçılık ve tarla ile uğraşan ; dolayısıyle öğle güneşi altında uzun saatler geçiren veya nehir, dağ ve deniz gibi yoğun Uv ışını içeren ortamlarda bulunan kişilerde daha yüksek bir risk teşkil etmektedir.

Katarakt, Sarı Nokta ve Göz Tümörleri

Gibi hastalıkların oluşması çok uzun yıllar içerisinde olabilir , ancak güneşin altında korumasız şekilde bulunduğumuz her durumda , bu tehlikeli hastalıklara yakalanma riskini biraz daha artırmakta oluyoruz.İşte bu sebeplerden dolayı da, özellikle bebek ve çocuklara güneş altında durulduğu zamanlarda koruyucu olarak Şapka ve Güneş Gözlüğü giydirilmeleri gerekmektedir.Tüm yaş grupları dışarda oldukları her vakit özellikle araba kullanırken de güneşten korunmak adına özen göstermelidir.

Gözlerinizi Güneşten Korumak İçin Aşağıdaki Tavsiyelere Uyunuz

Güneşin gözlere vereceği zarar, sadece yazın değil,bütün bir sene boyunca gerçekleşebilir , bu sebeple UV geçirmez / önleyici güneş gözlükleri ve geniş siperli güneş şapkaları dışarda olduğumuz vakitlerde kullanılmalıdır.

-Sisli veya bulutlu havalara çok aldanmayın; güneşin ışınları ince bulut tabakalarından da geçebilmektedir.

-Asla güneşe direk olarak bakmayın.Güneş tutulması dahil, güneşe direk bakılması gözün Retina Tabakasının Solar Radyasyon dan zarar görmesi olan Solar Retinopati' ye (SOLAR MAKÜLOPATİ ) yol açabilir.

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Faik Bankeroğlu

 

Op. Dr.Faik Bankeroğlu lisans öncesi eğitimlerinin ardından lisansını İstanbul Üniversitesi'nde 1982 yılında başarıyla tamamlamıştır. İhtisasını İstanbul Üniveritesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda 1986 yılında tamamlayarak uzman ünvanını kazanmıştır. 

Op. Dr.Faik Bankeroğlu mesleki çalışmalarına Amerikan Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
güneş uv ışınları
Op. Dr. Faik Bankeroğlu
Op. Dr. Faik Bankeroğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube