Göz kapağı estetiği

Üst ve alt göz kapağı estetiğinde merak edilenler.

Göz kapağı estetiği

Blefaroplasti

Belli bir yaştan sonra hem üst hem de alt göz kapağında şişme veya ciltte sarkma şeklinde bazı sorunlar oluşabilir. 

Şiş ve düşmüş göz kapakları, üst kapaklarda ağırlık yapan ve özellikle dış kısımlardan sarkarak görme alanını da kapatan fazla cilt dokusu, göz altı torbaları, göz altı çöküklükleri ve morluklar insanlarda görünüm veya estetikten daha fazla probleme neden olmaktadır. Tüm bunlar daha yaşlı ve yorgun görünmemize neden olduğu gibi görmeyi etkiledikleri, görme alanını kapattığı durumlar da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) ile tüm bu sorunlardan kurtulmak mümkündür. Göz kapağı operasyonları sadece üst kapaklara, sadece alt kapaklara ya da hem üst hem alt kapaklara yönelik olarak aynı veya ayrı seanslarla planlanabilir.

Blefaroplasti ameliyatında, göz kapakları üzerinde biriken ve sarkan fazla cildin alınması, içerdeki yağ paketlerinin ve göz kapaklarını çepeçevre saran kas dokusunun düzenlenmesidir. Aynı seansta eğer mevcut bir kapak düşüklüğü (ptosis) varsa düzeltilebilir, geçirilmiş bir travma öyküsüne veya daha önceden olunmuş ameliyatlara bağlı kapak deformiteleri varsa tamir edilebilir.

Göz kapağı neden sarkar?

Göz kapağı sarkmasının  temelde 2 sebebi vardır

Dermatoşalazis

Dermatoşalazisde genellikle yaşlanmaya bağlı olarak kapak cildinde gevşeme ve elastisite kaybı vardır. Orbita vağ dokusunun fıtıklaşması da tabloya eklenebilir. Bu fazla dokular üst kapakdaki kirpiklerin üzerine sarkarak görme alanının üst bölümünü örtebilir. Bazı olgularda aponevrotik ptozis de gelişebilir. Dermatoşalazisli olgularda kapak ağırlaşmış olduğu için göz kapaklarını açık tutma zorlaşır

Blefaroşalazis

Daha çok genç bayanlarda ortaya çıkan nedeni bilinmeyen idyopatik kapak ödemi atakları söz konusudur. Tekrarlayan ataklar sonucunda kapak cildi parşömen kağıdı gibi incelir ve kırışır. Sonuçta dermatoşalazisdeki gibi sarkma, torbalanma ve ptozis ortaya çıkabilir.

Ataklar kesildikten sonra blefaroplasti gerekebilir.

Ayrıca genetik ve çevresel faktörlerden göz kapağı düşük olabilir.

Kimler Gözkapağı Estetiği (Blefaroplasti) Olabilir?

Aslında 18 yaşının üstünde, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı her birey gözkapağı estetiği olabilir.

 Göz kapağı ameliyatı planlanacak hastalara ayrıntılı bir göz muayenesi de yapılmalı, göz çevresi dikkatlice değerlendirilmedir. Okuloplastik cerrahi alanında uzmanlaşmış bir hekimin ayrıntılı muayeneleri yapması en doğru yaklaşım olacaktır. Muayene esnasında gözlerde herhangi başka bir rahatsızlık varsa örneğin kuru göz veya glokom (göz tansiyonu) gibi bunların mutlaka tespiti ve operasyona engel bir durum oluşturup oluşturmadığı değerlendirilmelidir. Ayrıca sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, kaza veya travma öyküsü, kısacası tüm tıbbi geçmiş ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilmelidir.

Göz kapağı estetiği nasıl yapılır?

Üst kapak blefaroplastisi uygulamadan önce kaş düşüklüğü var ise tespiti ve düzeltilmesi önemlidir. Kaş düşüklüğü düzeltilmeden yapılan üst kapak blefaroplastisi kaş ile kirpik arasındaki mesafeyi azaltırken kapak katlantıları bırakarak fonksiyonel ve kozmetik başarıyı azaltacaktır.

Üst göz kapağı estetiği (blefaroplasti) ya da göz kapağı düşüklüğü ameliyatı kısaca bölgedeki fazla deri ve kas dokusunun kesilerek çıkarılması işlemidir. Ameliyat izinin görünmemesi için göz kapağı katlanma çizgisinden kesi yapılır. Alın germe ve kaş kaldırma operasyonlarıyla birlikte uygulandığında daha iyi kozmetik sonuçlar verir. Ayrıca göz kapağı estetiği yaptıran hastalara hasta anatomik olarak uygunsa aynı zamanda badem göz estetiği de yapılabilir.

Üst göz kapağı estetiği (blefaroplasti) sedasyonla ve lokal anestezi altında yapılır yaklaşık olarak 1-2 saat sürer. Kapakta başka bir deformite var ise onunla birlikte yapılır.

Alt göz kapağı estetiği bazen orta yüz germe ameliyatı ile birlikte yapılabilir.

Operasyon esnasındaki kesiler üst kapakta cildin katlanma bölgesinde kalır alt kapakta ise kirpik dibinde kalır veya alt kapakta transkonjonktival dediğimiz kapağın kısmından uygulanır ve estetik dikişlerle kapatılır. Böylece dikiş ve yara izi kalmaz veya çok az kalır. Keloidi olan hastalarda iz kalabilse de bunlara daha sonra laser vb ile müdahele edilebilir.

Hastalar aynı gün taburcu edilir. Gözler kapatılmaz sadece yara yerleri kapatılır.operasyon sonrasında çok ağrı olmaz genelde biraz hissedildiğii taktirde oral ağrı kesici kullanılabilir.

Operasyon sonrası göz kapaklarında morluk şişlik ve yara yerinde kaşıntı olabilir. Operasyondan sonra 2-3 gün buz uygulaması yapılması morluk ve şişliği minimal düzeye düşürmektedir.

Ameliyat Sırasında veya Sonrasında Ağrı Olur mu?

İyi bir anestezi yapıldıktan sonra ameliyat sırasında ağrı olmaz. Ameliyat sonrasında ise bir iki gün süren hafif bir gerginlik ve ağrı hissi olabilir. Bu durumda oral ağrı kesici kullanılabilir.

 

 

Alt ve Üst Kapak Ameliyatları Birlikte Yapılabilir mi?

Alt ve üst kapak ameliyatlarının birlikte yapılmasında sakınca yoktur. Sadece ameliyat süresi uzar.

Açık Ameliyat mı, Kapalı Ameliyat mı Yapılmakta?

Üst kapakta açık ameliyat yapılmaktadır. Ameliyat kesi bölgesi kapak çizgisi içerisinde kaldığı için herhangi bir iz kalmamaktadır.

Alt kapakta ise hem açık ve hem de kapalı ameliyat yapmak mümkündür. Bu tercih yapılacak işleme ve hekiminizin vereceği karara göre değişmektedir. Eğer sadece yağ doku fıtıklaşması varsa kapalı ameliyat(transkonjonktival) tercih edilirken, fıtıklaşma ile beraber cilt fazlalığı da varsa açık ameliyat daha doğru bir seçim olmaktadır.

Ameliyat sonrasında gözler kapalı mı?

Post-op dönemde gözler kapatılmadığı için ilk günden okumak yazmak, televizyon seyretmek ve bilgisayar kullanmak serbesttir. Hastalar genelde ameliyat sonrası 2-3. Günlerde dışarı çıkabilir sosyal hayatlarına devam edebilirler. Ancak ağır aktivitelere, ağır sporlara yaklaşık 2-3 hafta ara vermek gerekir. 

Ameliyat Sonrası Normal Yaşantıya Ne Zaman Dönülür?

Ameliyat sonrası göz kapaklarında bir miktar ödem ve morarma olmaktadır. Bir hafta sonra dikişler alınabilir ve hasta, normal yaşantıya dönebilir.

Bu makale 13 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yıldız Acar Ebcim

Yıldız ACAR EBCİM , ilkolkul ve lise öğrenimini Midyat'ta tamamladı. 2003-2009 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde eğitim gördü.


2011 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İhtisasına başladı ve 2015 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı ünvanını aldı.

 

İhtisas yılları boyunca sayısız ameliyata girdi, çok sayıda kurs ve kongreye katıldı.


İnternational Council Of Opthamology sınavını başarıyla geçmiştir.


2015-2017 yılları arasında Rize Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladı.


2022’den itibaren TY özel kliniğinde hastalarına hizmet vermeye başladı.

Etiketler
Düşük göz kapağı
Op. Dr. Yıldız Acar Ebcim
Op. Dr. Yıldız Acar Ebcim
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube