Vitamin b12 eksikliği

Vitamin b12 eksikliği
 
Vitamin B12 hayvansal kaynaklı bir vitamindir. Günlük gereksinim 1 mikrogramdır.  Emilebilmesi için midede yapılan intrensek faktör ile bağlanarak ince bağırsağa taşınmalıdır. Vücutta en yoğun depolandığı organ karaciğerdir.  
Vitamin B12 kan yapımında kullanıldığı için eksikliğinde anemi oluşur. B12 eksikliği sinir sisteminde de sorunlar yaratması bakımından çok önemli bir sağlık sorunu olabilir. El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, denge bozuklukları hatta bunamaya benzer tablolara kadar çok değişik sinir sistemi sorunlarına yol açabilir.
 
B12 EKSİKLİĞİ YAPAN DURUMLAR
Vitamin B12 hayvansal gıdalarda bulunur, bitkisel gıdalarda yoktur. Vejeteryanlar vitamin B12 eksikliği için önemli risk grubudur
B12 eksikliğinin en sık nedeni pernisiyöz anemi olarak bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta midede bir çeşit gastrit gelişir ve vitamin B12 emiliminde görev yapan intrensek faktör yapılamaz. Bu da B12 emilimini bozarak anemiye yol açar.
Ameliyatla midesi çıkartılanlarda B12 eksiliği orta çıkar. Kısmi çıkartma yapılanlarda total yapılanlara göre daha hafiftir.  
 
VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİNDE BELİRTİ ve BULGULAR
Anemi yapan tüm nedenler gibi vitamin B12 eksikliği anemisinde de aşağıdaki genel yakınmalar olur: Halsizlik. Aneminin derinliği arttıkça halsizlik daha belirgin hale gelir.
Çabuk yorulma, eforla gelen nefes darlığı, çarpıntı, solukluk, isteksizlik görülür. Anemisi derin olanlarda baş dönmesi, kulak çınlaması ve göz kararması gibi yakınmalar da eklenebilir.
El ve ayak uçlarında karıncalanmalar, denge duyusu bozukluğu ve bunamaya benzer tablolar yapabilir. Sinir sistemi bulgularının erken tanısı çok önemlidir. Tanıda gecikilen durumlarda tedavi güçleşir.
 
TANI NASIL KONACAK?
B12 eksikliğinin akla getirilmesi önemlidir. Akla geldiği taktirde bir kan testiyle tanı konabilir. Sadece anemisi olanlarda değil uyuşma karıncalanma, baş dönmesi ve belki çok daha önemlisi bunama tanısı koymadan önce mutlaka vitamin B12 tayini yapılmalıdır. Başka bir nedene bağlı anemisi olan ama tedaviye yanıt vermeyen hastalarda da B12 eksikliği ekarte edilmelidir.
Vitamin B12 eksikliği saptanan hastalarda bunun nedenine ait bir dizi inceleme yapılması gerekir.
 
VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİNDE TEDAVİ
Tanı konulduğunda tedavisi kolaydır.
Vitamin B12 eksikliği yapan neden sıklıkla bağırsaklardan B12 emiliminin bozukluğu olduğu için tedavi kalçadan uygulanacak B12 iğneleriyle yapılır.
Sinir sisteminde hasar oluşan hastalarda tedaviye erken başlanması çok önemlidir.  

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kadri Yamaç

Prof. Dr. Kadri YAMAÇ, 1958 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1976 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1984-1989 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 1990-1993 yılları arasında ise yine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Hematoloji yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Uzmanlık eğitiminin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzman doktor olarak görev yapmaya başlayan Prof. Dr. Kadri YAMAÇ, 1995 yılında Doçentlik, 2002 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. Türk Hematoloji Derneği, Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği, Turkish Electronic Journal of Medicine ( Yayın Kurulu Üyeliği), Turkish Journa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
B12 eksıkleri
Prof. Dr. Kadri Yamaç
Prof. Dr. Kadri Yamaç
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube