Diş çekiminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Diş çekimi sonrası iyileşme süreci aslında iyi bir bakımla oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Diş çekimi farklı sebeplere dayansa da dişin gömülü olduğu kemik haznesinden çıkarılarak alınması işlemidir. İlk bakışta korkutucu bir işlem gibi gelse de gelişen teknikler sayesinde hiçbir ağrı hissedilmeden işlem kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Elbette operasyonel bir işlem olan diş çekimi için öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek bizlerin daha rahat bir şekilde işlemi atlatmamıza yardımcı olur.

Diş çekiminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Diş Çekimi Sonrası Bakım

Cerrahi işlemin büyüklüğüne ve dişinizin konumuna göre tedavi sonrası bakım farklılık gösterse de, genellikle 7 ile 10 gün içinde iyileşmeyi bekleyebilirsiniz. Diş çekiminden sonraki iyileşmede en önemli husus olan;  bölgede ilk 24 saatte oluşan kan pıhtısını diş çekim yuvasında stabil halde tutmak için elinizden geleni yapmanız gerekmektedir. İlgili bölgede oluşan pıhtıyı yerinden çıkarmak, stabilitesini bozacak hareketlerde bulunmak (tükürmek, emme somurma hareketi yapmak vs.) sonrasında çok ağrılı olabilen kuru soket denilen bir duruma neden olabilir.

Diş çekimi sonrasındaki iyileşme sürecini hızlandırmak için uygulayabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Eğer varsa reçete edilen ilaçları doktorunuzun uygun gördüğü şekilde, uygun dozda ve zamanda almalısınız.
  • İşlemden yaklaşık 30-45 dk sonrasına kadar çekim bölgesine yerleştirilen ilk gazlı bezi yerinde bırakın. Sonrasında gazlı bezi atın ve yerine herhangi bir şey koymayın.
  • İşlemden hemen sonra etkilenen bölgeye bir buz torbası uygulayın, ancak bir seferde sadece 10 dakika süreyle; her uygulama arasında 2 dakika ara vermeye özen gösterin. Fazla miktarda uzun süre soğuk uygulama soğuk yanığı ve doku hasarına neden olabilir .
  • İşlemden sonra 24 saat dinlenin ve sonraki birkaç gün aktiviteleriniz yoğunluğunu sınırlayın.
  • Kan pıhtısının yerinden çıkmasını önlemek için işlemden sonra 24 saat boyunca ilgili bölgeyi durulamayın, tükürmeyin ve bir şeyler içerken pipet kullanmayın.
  • 24 saat sonra ağzınızı varsa doktorunuzun reçete ettiği antibakteriyel gargaralar ve/veya 1 su bardağı ılık su ve yarım çay kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ılık tuzlu su solüsyonuyla çalkalayıp gargara yapın.
  • Sigara içmekten kaçının!!
  • Uyurken başınızı yastıklarla destekleyin, 2-3 yastıkla yatmak gece boyunca rahat etmenizi sağlar. Çünkü düz yatmak ve/veya işlem yapılan bölgenin üzerine yatmak hematom nedeniyle iyileşmeyi uzatabilir.

Enfeksiyonu önlemek için dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edin, ancak çekim bölgesini özellikle işlemden sonra 2-3 gün fırçalamaktan kaçının. Çünkü bölgeyi yaralayıp örseleyebilir varsa dikişlerin erken dönemde açılmasına neden olabilirsiniz. Bu da iyileşme sürecini uzatır.

Diş Çekiminden Sonra Hangi Yiyecekleri Yiyebilirsiniz?

İyileşme sürecinde yarı katı - yumuşak yiyecekler yemenizi tavsiye ederiz.

Örneğin;

  • çorba
  • muhallebi, puding
  • yoğurt
  • elma püresi
  • yumuşak makarna, peynir
  • dondurma / smoothie diyetinize ekleyebilirsiniz,

Ancak bunları bir kaşıkla yemelisiniz. 

Diyetinizdeki bütün yiyecek ve içecekleri tüketirken çok sıcak olmamasına ılık veya soğuk olmasına dikkat ediniz.

Tanecikli, küçük parçacıklı gıdaların tüketilmesi özellikle ilk 2-3 gün tavsiye edilmez. İlgili bölgenin içine kaçıp enfeksiyona neden olabilecek yara dokusunu zedeleyecek besinlerden uzak durmanız gerekir. (Pilav, kuruyemiş, sert ekmek, baharatlı gıdalar, susamlı gıdalar vs.)

Çekim bölgesi iyileştikçe diyetinize daha fazla katı gıda ekleyebilir, bir şeyler yerken de ağızda diş çekilen kısmın karşı tarafıyla yeme-içmeye özen gösterebilirsiniz. Ancak çekimden sonraki 1 hafta boyunca bu yumuşak gıda diyetine devam etmeniz önerilir.

Diş Çekimi Sonrası Ağrı Yönetimi

Çekimden birkaç saat sonra, anestezi ve uyuşukluğun etkisinin de azalmasıyla çok büyük ihtimalle; biraz rahatsızlık, ağrı veya acı hissedeceksiniz.  Yüzünüzde, ilgili alanda bir miktar şişlik ve hatta morarma gibi renk değişiklikleri görebilirsiniz. Bunların her biri; gömülü veya komplikasyonlu diş çekimi cerrahilerinden sonra gayet normal kabul edilir.

Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar ve kullanacağınız ağrı kesiciler bu semptomların azalmasına yardımcı olacaktır.

Çekimden iki veya üç gün sonra bile rahatsızlığınızda hiçbir azalma olmazsa, işlemi yapan cerraha bunu bildirmeniz gerekmektedir. İşlemden birkaç gün sonra aniden başlayan veya şiddetlenen ağrınız olursa, kötüleşir veya ilgili bölgede beklenmedik bir şişlikle karşılaşırsanız; bu bir lokal enfeksiyonu düşündürebilir. Bunu iyileşme döneminde ekarte edebilmesi için kliniğimizi arayıp işlemi yapan cerrahınızı bilgilendirmelisiniz.

Görünüm

1-2 haftalık bir iyileşme döneminden sonra, büyük olasılıkla normal bir diyete geri dönebileceksiniz. Çekim bölgesinde de yeni kemik ve diş eti oluşmaya başlayacak ve kısa bir süre sonra da tamamen yumuşak doku düzenliliği sağlanmış olacaktır.

Gömülü 20 yaş diş çekimleri dışındaki dişlerin eksiklikleri, komşu diğer dişlerin, çekim yapılan dişin olduğu bölgeye zamanla kaymasına neden olarak ısırmanız ve çiğnemeniz olumsuz etkilenecektir.

Diş çekiminden sonra; eksilen diş sebebiyle çiğneme aktivitenizde ve estetik ile ilgili ciddi bir kayıp yaşayacaksınız. Bunun olmasını önlemek için; tercihen diş çekiminizden önce olacak şekilde diş hekiminizle bir planlama yapmanız gerekir. Bu planlama da bir diş İmplantı tedavisini, diş destekli sabit köprü veya takma diş tedavilerinden birini içerecektir.

DİKKAT!!

24 saat geçtikten sonra dahi dudak ve dildeki uyuşukluğun devam etmesi, işlem yapılan bölgeye komşu dişlerde belirgin ve artan ağrı, eğer varsa dikişlerin erken dönemde açılması, üst çenedekilerde göz çevresine kadar, alt çenedekilerde ise boynun altına kadar ilerleyen morluk ve/veya şişlik vs. gibi durumlar; özellikle gömülü 20 yaş diş çekimi ameliyatlarında daha sık olabilmekle beraber, cerrahi diş çekimlerinin nadir komplikasyonları arasında yer almaktadır.

Bu gibi durumlardan herhangi birisiyle karşılaştığınızda kliniğimizle daha kısa aralıklarla genel durumunuzdaki değişiklikleri paylaşmanız ve bu konuda Cerrahınızın bilgilendirilmesini sağlamanız gerekmektedir.

İyileşmenizin mümkün olduğunca sorunsuz ve keyifli olmasını istiyoruz.

Bu talimatları çok dikkatli bir şekilde takip etmek çok önemlidir. İlerlemenizle ilgili herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sağlıklı Günler Dileriz.

Bu makale 16 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi

-Uzm. Dt. Kübra Kirişci Gölcük/KOCAELİ nde doğdu. -Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden Yüksek Lisans diplomasıyla Mezun olarak “Diş Hekimi” ünvanı aldı. -Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavında (DUS) aldığı derece ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Protetik Diş Tedavisi Bölümünde araştırma görevlisi ünvanıyla uzmanlık eğitimine başladı. -Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilimdalında “CAD/CAM seramik ve nano seramik materyallerin farklı yüzey bitirme tekniklerinin ve renk stabilitelerinin karşılaştırılması” isimli tez çalışmasını ve uzmanlık sınavını başarıyla tamamlayarak “Protetik Diş Tedavisi Uzmanı” ünvanıyla Uzman Diş Hekimi oldu. -Uzm. Dt. Kübra Kirişci Estelite Dental Clinic Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde; mesleki çalışmalarına ve hastalarına hizmet vermeye devam ...

Etiketler
Gömülü diş çekimi
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi
Uzm. Dt. Kübra Kirişçi
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube