Gebelik sarılığı

Gebeliğin son dönemlerinde kaşıntı ile ortaya çıkan ve anne ,bebek için tehlike yaratabilen gebelik sarılığı hakkında bilgilendirme

Gebelik sarılığı

GEBELİK SARILIĞI (İNTRAHEPATİK KOLESTAZ)

Özellikle gebeliğin geç döneminde  ortaya çıkan  (özellikle  30. Haftadan sonra  )  ,Safra asitlerinin atılımında defekt olduğu için safra asitleri birikerek  ,gebelik hormonlarının etkisi ile karaciğer içindeki küçük safra  kanallarının tıkanması ile oluşan bir hastalıktır.En önemli semptom kaşıntıdr.  Tüm gebeliklerin ortalama %1 ‘inde görülür. Kesin nedeni bilinmemek ile birlikte çevresel ve hormonal ve genetik yatkınlığın bu tür durumlara neden olduğu düşünülmektedir. İleri anne yaşı , çoğul gebelikler , safra kesesi  problemleri olan anne adaylarında bu durum daha sık izlenmektedir.

Gebelikte önemi nedir ?

Anne kanında safra asitlerinin artmasının özellikle bebek üzerine olumsuz etkileri olabilmektedir. Bu problem  ;bebeğin anne karnında strese girmesi , erken doğum ve ölü doğum  ve bazen anne karnında gelişim geriliğine neden olabilmektedir.

Hangi şikayetler ortaya çıkmaktadır?

İlk ve en önemli belirti El, ayak ve özellikle vücutta kaşıntı ve kaşıntıdan 1-4 hafta sonra ortaya çıkan deride sarılık bulguları ile ortaya çıkabilir.Kaşıntı çoğu zaman akşam ve gece olmaktadır.  Genellikle gebeliğin son 2 ayında görülür. Tarama testlerinde safra asit düzeyi 10 micromol /L üzerinde tespit edilir. Karaciğer enzim testleri 10 -25  kat artabilir.

Tedavi ve takip  nasıl olmalıdır ?

 Uygun diyet mutlaka verilmeli , annenin beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmelidirve Ursodeoksikolik asit içeren ilaçlar ile safra asit düzeyleri ve karaciğer hormonları düşürülmek amaçlanır. Kaşıntının rahatlatılmasına yardımcı olmak adına  gebeliğe uygun anthistaminik ilaçlar ile tedavi düzenlenebilir.Kullanılan ilaçlar mevcut durumu direkt tedavi etmez ama şikayetleri azaltarak doğuma kadar   zaman kazanılır . Çünkü bu problemin kesin tedavisi doğum yapmaktır. Gebelik takipleri daha sık düzenlenerek  anne ve bebek sağlığı daha yakından takip edilmelidir. Hem usg  hemde nst takipleri  normalden sık yapılmalıdır.

Doğum ne zaman planlanır  ?
Anne ve bebeğin gebelik takipleri ve bulguları ışığında ortalama 37.-38 Haftada doğum planlaması yapılması  gerekmektedir.Doğum şekli tamamen tıbbı bulgular ve özelliklere göre belirlenmelidir.  Doğum sonrası gebeliğe ait hormonların azalmasına bağlı  olarak  şikayetler geriler. Doğum sonrası ort 3- 6 ay sonra safra asidi ve karaciğer fonksiyon testleri mutlaka kontrol edilmeli ve eğer yükseklik devam ediyor ise gastroentereloji doktoru tarafından gerekli takipler  ve tetkikler yapılmalıdır.

Bu makale 3 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertan Öztürk

Op. Dr. Ertan Öztürk, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Başkent Üniversitesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ertan Öztürk, Mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
linkedin
Etiketler
Erken tanı
Op. Dr. Ertan Öztürk
Op. Dr. Ertan Öztürk
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube