"fibrokist" ya da "fibrokistik hastalık" diye bir şey yoktur!

Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
Prof. Dr. Ayşegül Özdemir
27 Ocak 20094783 görüntülenme
Randevu Al
"fibrokist" ya da "fibrokistik hastalık" diye bir şey yoktur!

İçi sıvı dolu kitlelere "kist" deriz. Meme kistleri, kadınlardaki östrojen ve projesteron hormonlarının etkileriyle ortaya çıkan fizyolojik (doğal) oluşumlardır. Yani her kadında vardır ya da olacaktır. Kadınlık hormonlarının düzeylerinin düştüğü menopoz döneminde kistler de küçülür ve kaybolurlar.  Özetle, tamamen zararsız oluşumlardır. Kanserle uzaktan - yakından ilişkileri yoktur. Bir "meme yapısı çeşidi" olduğu, "ailevi geçiş" gösterdiği, "meme kanseri riskini arttırdığı" söylemleri safsatadır! Memesinde kist bulunan kadınların bundan dolayı tedavi ya da takip edilmeleri, bir cerrahın, onkoloğun ve hatta radyoloğun kontrolunda olmaları gerekmez! Yılda bir rutin radyolojik taramalarına devam etmeleri yeterlidir.

"Fibrokist" diye birşey yoktur ve "fibrokistik hastalık" diye bir hastalıktan da bahsedilemez!    "Modern tıp", "kist" yerine, hastalar için anlaşılmaz osun diye "fibrokist" lafını uydurmuştur!  Memenizle ilgili şikayetiniz her neyse, bunu sözde "fibrokistik hastalığa", "fibrokistlere" bağlayan veya kanser riskinin artmasıyla bağdaştıran, bu bahaneyle kontrola çağıran, sizi bunlardan ameliyatla, iğneyle boşaltarak ya da ilaçlarla, otlarla sözümona tedavi ederek kurtarmayı vaadeden tıp şarlatanlarından kendinizi koruyun!

 

 

Etiketler

Fibrokistik hastalıkFibrokistik hastalığının tedavisiFibrokistler neden oluşurTedavi edilmeyen fibrokist

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ayşegül Özdemir

Prof. Dr. Ayşegül Özdemir

Prof. Dr. Ayşegül ÖZDEMİR, lisans öncesi öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda almış ve Radyoloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır