Excimer lazer teknolojisi 25 yılı aşkın süredir tüm dünyada güvenle uygulanan bir prosedürdür. Miyop, hipermetrop ve astigmat kusurlarının kalıcı olarak düzeltimesinde uygulanmaktadır.
Fotorefraktif keratektomi (PRK) yönteminde kornea epiteli, mekanik olarak veya alkol yardımı ile gevşetildikten sonra uzaklaştırılarak excimer lazer ile kornea yeniden şekillendirilerek kırma kusuru düzeltilir. İşlem sonrasında göz üzerine yerleştirilen kontakt lens 3. günde alınır. İşem esnasında ağrı olmamakla birlikte ilk gece batma, yanma ve ağrı yakınması olmaktadır.
LASIK yönteminde ise korneadan mikrokeratom veya femtosaniye lazer ile oluşturulan flep ( kapakçık) oluşturulur ve bu kapakçık kaldırılarak lazer işlemi uygulanır ve kapakçık yeniden yerine yerleştirilir. işlem sonrasında ağrı neredeyse hiç olmaz, kontakt lens 1. günde alınır ve görme keskinliği kısa süre içerisinde artar. Diğer tekniklere göre dezavantajı ise kapakçık oluşturulması esnasında gelişen komplikasyonlardır.
Transepitelyal PRK ( no- touch) yönteminde ise göze herhangi bir temas söz konusu değildir. Epitel lazer yardımıyla uzaklaştırılır. işlem sonrası ağrı daha kısa süreli olup kısa sürede net görüş elde edilir.
Hastanın kornea kalınlığı, gözlük numaraları ve yaşı değerlendirilirek kişiye en uygun teknik seçilir.
Kimlere excimer lazer yapılabilir?
18 yaşını doldurmuş, gözlük numaları son bir yıl içerisinde 0,50 diyoptri üzerinde artmayan, başka bir göz hastalığı bulunmayan miyop, hipermetrop ve astigmatı bulunan kişilere excimer lazer uygulanabilir.
Lazer olmam ileride herhangi bir göz ameliyatı olmama engel midir ?
Excimer lazer işlemi ileride yapılacak herhangi bir ameliyat için sorun teşkil etmemektedir.