Bebeklik çağı göz kaymaları tipleri nelerdir? Yalancı şaşılık nedir?

Op. Dr. Eyüp Özcan
Op. Dr. Eyüp Özcan
20 Kasım 2018125 görüntülenme
Randevu Al
Bebeklik çağı göz kaymaları tipleri nelerdir? Yalancı şaşılık nedir?

Çocukluk çağında göz sağlığı problemlerinden birisi de şaşılık yani gözlerin birbirine paralel olmayışı halk arasında ''göz kayması'' diye tabir edilen durumdur. 

Bebeklik döneminin ilk 6 ayında görülen kaymaların yaklaşık yarısı geçici kaymalardır ve bebek her iki gözüyle görüntüyü birleştirmeyi sinirsel yolaklarla gerçekleştirene kadar devam edip ilerleyen dönemlerde düzelmektedir.  6 ay sonrası görülen iç şaşılıkların ise büyük bölümü akomodatif şaşılıklar olup gözlük numaralarının varlığından kaynaklanır ve gözlükle düzeltilmesi gerekir. Gözlükle düzeltmeler, gözlük kullanıldığında kaymanın düzelmesi çıkarıldıgında ise devam etmesi anlamına gelir. Gözlük takıldığı esnada kayma düzeliyor ise çocuğunuzun gözlerinde kırma kusuru doğru tespit edilmiş ve  doğru bir gözlük yazılmış demektir. Bu dönemde aileler genellikle çocuklarına reçete edilen gözlüğün kullanılamayacağını çocugun küçük oldugu için gözlüğe uyum sağlayamacağını düşünselerde, bebeklik çağında gözlüklere uyum erişkin çağlardan daha yüksektir. Aileler bir süre sonra çocuklarının sabah uyanır uyanmaz ilk işlerinin gözlüklerini arama olduğunu fark edeceklerdir.

En sık başvuralardan birisi de '' kayma şüphesi'' dir. Genellikle aileden olmayan kimseler tarafından çocuğun gözünde kayma olduğu söylenir ve göz hekimine başvuru gerçekleşir. Yalancı şaşılık olarak adlandırdığımız durumda gözler birbirine paralel ve sağlıklı olup burun kökünün henüz basık ve geniş olması, burun kanadı ile üst göz kapağı arasında ''epikantus'' dediğimiz bağlantı varlığı söz konusudur. Aileler genellikle sağa, sola bakışlarda bir gözün kaybolduğu hissine kapılmaktadır. Her ne kadar yalancı şaşılık durumunda herhangi bir tedavi gerekmese de gizli kayma olabileceği düşünülmeli ve gözlük numaralarının kontrol edilmesi gerekmektedir bu nedenle rutin bir göz muayenesi yapılmasında fayda vardır.

 

 

Etiketler

ŞaşılıkŞaşılıkta gözlük kullanımıGöz kayması nedenlerigöz kaymasıyalancı şaşlık

Yazar Hakkında

Op. Dr. Eyüp Özcan

Op. Dr. Eyüp Özcan

Op. Dr. Eyüp ÖZCAN, 1985 yılında Gaziantep'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2004 yılında başladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünü 2010 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2015 yılının Mart ayında Gaziantep Üniversitesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı olarak ihtisasını tamamlamış ve aynı yıl Avrupa Board Diplomasını almıştır.

2015 - 2017 Yılları arasında Kilis Devlet Hastanesi'nde, 2017-2019 yıllarında göz nuru Göz Hastanesi’nde çalışan Op. Dr. Eyüp ÖZCAN, 2019-2020 yılları arasında 1 yıl süreyle Miami Üniversitesi Bascom Palmer Göz Enstitüsü’nde kornea, katarakt ve lazer cerrahileri biriminde çalışmalarda bulunmuştur. Op. Dr. Eyüp ÖZCAN mesleki çalışmalarına Netgöz Tıp Merkezi’nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.