Çok yüksek miyop ve astigmatta uygun çözüm: fakik göz içi lensleri

Çok yüksek miyop ve astigmatta uygun çözüm: fakik göz içi lensleri

Fakik göz içi lensi amekiyatı kimlere yapılabilir?

Excimer lazer 1990'ların sonlarından beri tüm dünyada güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Bununla birlikte güvenlik sınırlarını belirleyen bir takım kriterler bulunmaktadır. Bunların başında hastanın numaralarının yüksekliği, lazer uygulanacak olan korneanın kalınlığı, dikliği ve eşlik eden alerjik hastalıklarının göze etkileri gelmektedir. Mevcut lazer teknolojileri miyopide 8, astigmatta 6, hipermetropta ise 4 numaraya kadar düzeltmeye olanak tanımaktadır.

Kişinin numaraları yukarda belirtilenden yüksek veya numaralar orta seviyede yüksek iken kornea kalınlığının yeterli olmaması durumunda ise en uygun alternatiflerden birisi ''fakik göz içi merceği'' operasyonudur. 

Bu operasyon 20 yaşın üzerindeki bireylerde, göz içi merceğinin yerleştirileceği alanın derinliği 3.0 mm nin üzerindeyse güvenle uygulanabilmektedir. Yüksek numaraları olup lazer uygulanan hastalara göre fakik göz içi merceği ameliyatı olan hastaların görme kalitelerinin daha iyi olduğu bildirilmiştir

Peki yan etkileri nelerdir? 

Fakik göz içi mercekleri hastanın kendi doğal merceği ile göz bebeği adını verdiğimiz iris dokusu arasına yerleştirilmektedir. Bu işlemin olası yan etkilerinden birisi hastada katarakt gelişmesi ve katarakt ameliyatı gereksinimidir. Ancak bu teorik yan etki riski, mevcut fakik göz içi lensinin kollamer yapıda oluşu nedeniyle oldukça düşüktür. Özellikle son 15 yılda yaşanan gelişmelerle artık bu lenslere bağlı katarakt gelişimi neredeyse bildirilmemektedir. Hastanın ön kamara denilen lensin yerleştiği alanın derinliği yine 3.0 mm üzerindeyse göz tansiyonu olarak bilinen glokom gelişimi riski neredeyse bulunmamaktadır ancak teorik olarak mevcuttur.

Artıları nelerdir?

Fakik göz içi lensleri ile birlikte kişinin kendi gözlüğü ile görebildiğinin üstünde bir görüş sağlanabilmektedir. Bu durum yüksek numaraları gözlüklerin yarattığı prizmatik etkiden kaynaklanır. Göz içi lensi ameliyatı sonrası yüzde 10-20 kadar daha iyi gören hastaların olduğu bildirilmiştir.

Korneası ince, numaraları yüksek veya lazerin riskli olduğu hastalarda fakik göz içi lensi ameliyatı son derece güvenilir ve etkili bir yöntemdir.

Bu makale 28 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eyüp Özcan

Op. Dr. Eyüp ÖZCAN, 1985 yılında Gaziantep'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2004 yılında başladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünü 2010 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2015 yılının Mart ayında Gaziantep Üniversitesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı olarak ihtisasını tamamlamış ve aynı yıl Avrupa Board Diplomasını almıştır.

2015 - 2017 Yılları arasında Kilis Devlet Hastanesi'nde, 2017-2019 yıllarında göz nuru Göz Hastanesi’nde çalışan Op. Dr. Eyüp ÖZCAN, 2019-2020 yılları arasında 1 yıl süreyle Miami Üniversitesi Bascom Palmer Göz Enstitüsü’nde kornea, katarakt ve lazer cerrahileri biriminde çalışmalarda bulunmuştur. Op. Dr. Eyüp ÖZCAN mesleki çalışmalarına Netgöz Tıp Merkezi’nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Op. Dr. Eyüp Özcan
Op. Dr. Eyüp Özcan
Gaziantep - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube