Evlilik öncesi danışmanlığın önemi

Evlilik öncesi danışmanlığın önemi

2017 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de, evlenen her yüz çiftten 22’sinin boşandığını biliyor muydunuz? Bunun yanında devam eden evlilikler içinde yaşanılan problemler, şiddet ve ölüm olayları hemen her gün haberlerde karşımıza çıkmakta. Bu konu, toplumsal bir sorun olarak karşımızda dururken ve çözüm olarak ortaya konulan çalışmaların yeterli olmadığını görmekteyiz. Özellikle kadına şiddetin yoğun yaşandığı günümüz Türkiye’sinde yılda bir kez ‘Kadınlar Günü’ ya da ‘Anneler Günü’ nünü anımsamamız ne kadar sağlıklı ve gerçekçi olduğu tartışılır ayrıca içinde bulunduğumuz durumun ironisini ortaya koyar.

Bu kadar boşanma, aile içi şiddet ve sıkıntılar neden kaynaklanıyor? Neden aileler mutlu değil? Toplum içindeki kadın, erkek ve çocukların mutlu olmadığını görüyoruz. Akla ilk gelen ekonomik zorluklar olabilir. “… kadar paramız olsa, her şey daha güzel olurdu” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, para mutluluk için gerekli ama tamamında değil. Bunun altında yatan ana etkenin, aile içinde sağlıklı iletişimin olmaması, kadın ve erkeğin hayata bakışlarının farklı olması/farklılaşması, cinsel uyumlarının olmaması… gibi bir çok faktörün olduğunu söyleyebilirim. Bu sıkıntıları yaşayan çiftler süreç içinde birbirlerinden uzaklaşıp, aralarına duvar örmekteler. Toplum baskısından ve maddi yetersizlikten dolayı ya da çocuklarını bahane ederek mutsuz evliliklerini sürdürmeye devam ederler. Kendi yaşamlarına önem vermezler. Zaman içinde karşılıklı saygı ve değer verme duygularını yitirdikleri için birbirlerini düşman görmeye ve canını yakmaya başlarlar.

Aile Danışmanları bu süreçte devreye girip farkındalık oluşturarak, aile içi sıkıntıları çözmeye ve aileye yardımcı olmaya çalışıyorlar ama neden bu seviyelere gelinsin? Neden daha öncesinden evliliğin temelleri sağlam bir şekilde kurulmasın? Tüm bu sıkıntıları yaşamadan önce, yani evlilik öncesi alınacak danışmanlık desteği ile çözümleme olanağı sağlanabilir.

Yaşamda yapılan en önemli seçim, “eş seçimidir”. Ne kadar sağlıklı ve doğru bir seçim yaparsanız yaşam boyu mutlu ve huzurlu olursunuz. Seçim yanlış ise mutsuzluğun yanında, maddi, manevi ve en önemlisi zaman kaybı yaşanılacağı unutulmamalıdır.

Evlilik öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Evlenmek isteyen kişi öncelikle gerçekçi bir şekilde, duygularının etkisi altında kalmadan kendisine şu soruları sormalıdır; “Ben, niçin evlenmek istiyorum?”, “Nasıl bir evlilik istiyorum?”, “Evlilikteki amacım ne?”, “Nasıl bir eş istiyorum?”, “Bu kişi ile neden evlenmek istiyorum?”, “Evleneceğim kişinin karakter yapısı nasıl ve benimle uyumlu mu?”. “Ben hayattan ne bekliyorum ve evleneceğim kişinin yaşama bakış açısı ile uyumlu mu?” Bunların yanında evlenilecek kişinin ailesi ile ilişkisi, mesleği, eğitim ve ekonomik durumu, herhangi bir hastalık geçirip geçirmediği, cinselliğe, çocuk sahibi olmaya ve yetiştirmeye bakış açısı gibi birçok faktör kişinin nasıl evlilik yapacağı yönünde dokümanları önüne koyar. Kadın ve erkeğin bu ölçütleri bireysel ve birlikte iyice inceleyip değerlendirmesi ve ona göre karşılıklı ortak karara varmaları gerekir.

Bunu yaparken dikkatli olmaları gereken noktalar vardır. İlişkilerine erken anlam yüklememelidirler. Yoğun duygusal duygu durumu içinde iken evlilik kararı alınmamalıdır. İlişkide herhangi bir problem varsa “evlenince nasıl olsa düzelir” gibi bir düşünce içine girilmemeli, problemi ortadan kaldırmaya çalışılmalıdır. İlişkide kesin bir karara vardıktan sonra aile üyeleri ile paylaşımda bulunmak faydalıdır. Aileye tepki olarak ya da bir önceki ilişkiye tepki olarak evlenme kararı vermek sağlıksız sonuçlar oluşturur. Ailenizi mutlu etmek, uzun süredir birlikte olduğunuz için ya da bir minnet duygusu ile evliliğe asla adım atılmamalıdır.

Evlilik öncesi danışmanlık hizmetinde, çiftlerin birçok açıdan uyumlu olup olmadıkları değerlendirilir. Bunların başında da aile yapıları gelir. İki kişinin yanında ailelerin de evlendiği unutulmamalıdır. Aile içi dinamikler, mitler, tabular önemlidir. Ailelerin çocuklarını nasıl yetiştirdikleri belirlenir yani yetişme tarzları ortaya konur. Bunun yanında eğitim süreçleri, kültürel ve mesleki uyumları, inançları, kişilik uyumları, değerler sistemi, cinsel uyumları incelenir. İleride yaşanabilecek sorunlar belirlenir ve ortadan kaldırmak için gerekli çalışmalar yapılır.

Evlilik öncesi danışmanlığın amacı; çiftlerin birbirleri hakkında farkındalık kazanarak daha sağlıklı ve sağlam bir şekilde evliliğe adım atmalarını sağlamaktır.

Sonuçta, daha mutlu kadın ve erkek, mutlu bir aile ve çocukların olmasına etken olur. Mutlu aileler, sağlıklı bir toplumun oluşması için olmazsa olmaz temel yapı taşıdır.

Bu makale 23 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK

ODTÜ Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamladıktan sonra, insan gelişiminin en önemli yılları olan 0-6 yaş arası çocuklarla ilgilenmek amacı ile anaokullarında ve ardından devlet hastanesi psikiyatri bölümünde yetişkin psikoloğu olarak görev yapmıştır. Daha sonra özel bir firmada iş yaşamını geliştirmek ve üretimi arttırmak amaçlı yönetici olarak, endüstri psikolojisinin ilkelerini iş yaşamında uygulamış ve bu süreçte personelin aile, çocuk ve özel ruhsal sıkıntılarına danışmanlık hizmeti vermiştir. Çalışma hayatında mesleğinden kopmadan eğitim ve terapi çalışmalarına devam etmiştir. Kariyerini, aldığı eğitim programları ile desteklemiştir.  Süleyman Demirel Üniversitesi’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özel Aile Danışmanlığı Yönetmenliği Kapsamında, “Özel Aile Danışmanlığı” eğitimini tamamlamıştır.  Bunun yanında, “Sistemik Ai ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çift terapisi
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube