Evliliğinizin kötü huylu tümörü: vajinismus

Evliliğinizin kötü huylu tümörü: vajinismus

Değerli okurlar,

Vajinismus hastalığı her 10 kadından birini esir alan bir cinsel işlev bozukluğudur. Toplumdaki yaygınlığına rağmen tedaviye başvuru oranı ise bir hayli düşük. Şimdi şahsi gözlemlerime dayanarak tedaviye başvuru oranlarındaki bu iç karartıcı durumun nedenlerini sıralayacağım:

1. "KENDİLİĞİNDEN DÜZELİR" DÜŞÜNCESİ 

Bu düşünce sebebiyle kadın da erkek de kısır bir döngünün içine girer ve vajinismus hastalığı günden güne büyür. Zira kadın her ilişkiye girme teşebbüsünde başarısız oldukça kendine olan inancı kırılır; inancı kırıldıkça eşinden uzaklaşır, elbette ki bu uzaklaşma sevginin de zamanla azalması ve ilişkideki hoşgörü ve töleransın minimize olması ile sonuçlanır. 

2."SORUN BENDE DEĞİLKİ; KARIMDA! TEDAVİYE BENİM GİTMEME NE GEREK VAR?" 

TUTUMU

Sırf bu tutum yüzünden bu hastalıkla boğuşan pek çok kadının eli kolu bağlanır. Ne tedavi olabilir ne de kendi başına üstesinden gelebilir!

Vajinismus bir kadın hastalığı değildir; tüm cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi bir ilişki hastalığıdır. Takdir edersiniz ki ilişki tek taraflı yaşanmaz. Haliyle bir ilişki hastalığının tedavisi de ilişkinin her iki muhatabı ile mümkündür.  Ortak hastalığınızın tüm yükünü eşinizin omuzlarına bırakmak başlı başına vajinismusa ek yeni bir ilişki sorunu demektir. Velev ki eşinizin sorunu olsun; onu birlikte yaşayacağınız “cinsellik” için tedavisinde “yalnız” bırakmak, evliliğin “hastalıkta da sağlıkta da” birlikte olmak ilkesini ezip geçmek değil de nedir?

3. “KONUŞARAK BU HASTALIK DÜZELMEZ” İNANCI  

Psikologlara yapılan en büyük saygısızlıklardan biri terapiyi salt konuşmaktan ibaret görüp işlevini hiçe saymaktır. Evet;  psikoterapi konuşarak yapılır fakat salt konuşmak demek değildir. Bir psikolog nerden baksanız vajinismus tedavisi yapabilmek için en az 8 sene eğitimden geçiyor(Lisans+yüksek lisans+cinsel terapi eğitimi). Sadece konuşmayı öğrenmek için değildir bu eğitim öyle değil mi? İşe yaramasaydı tedavide başarı oranı %99’ları bulmazdı pek tabii.

Çeşitli ödev ve egzersizlerin yanı sıra hastalığın arkasındaki travmalar ve düşüncelerin de ele alındığı bir süreçtir psikoterapi. Haliyle en az psikolog kadar hasta da bu süreçte aktif olur.

4. “PSİKOLOG SON ÇAREM; YA TEDAVİ BAŞARISIZ SONUÇLANIRSA?”

Vajinismus olan kadınların pek çoğu "ya doktora gidersem de pişman olursam","son çare psikolog, gidersem de başarılı olmazsam ne yaparım" gibi düşüncelerin yarattığı kaygıyla da tedaviyi erteleyebilirler. Aslında onları vajinismus hastası eden de bu kontrol takıntılarıdır. 10 seans süren bir tedavi planını ilk seansa bile başlamadan öngörmeye çalışmak vajinal girişi acı çekerim korkusuyla kapatmaktan farksızdır. Velev ki kaygılar haklı çıktı; her    psikologun yogurt yiyişi farklıdır diyerek başka bir psikoterapist denenebilir. 

Üstün Dökmen'in konuyla ilgili güzel bir cümlesi var: "Psikolog şapka gibidir; hangisi kafanıza uyuyorsa onu takın". Bu kadar basit.

Ayrıca önce sizin kendinize inanmanız gerekiyor. Kanser olsanız tedaviyi erteler misiniz? Ya masada kalırım diye düşünüp ameliyatı erteler misiniz? Vajinismus da evliliğinizin kötü huylu tümörüdür. Evlilikte sıçramadığı alan kalmaz. Kadının da erkeğin de özgüvenini darmaduman eder, kadın suçluluk duygusu erkek öfke ile dolar. Çocuk sahibi olamamanın verdiği üzüntü sosyal hayattan çekilmeye sebep olur. Neden çocuğunuz yok sorusunu duymamak için yalancı da olursunuz toplumdan kaçan da. Ailelerinizin size sürekli akıl vermesinden bıkıp onlarla görüşmeyi de kesersiniz. Kadının kaygıları sarmaşık gibi yayılır; erkeğin öfkesi hiç umulmayacak yerde ortaya çıkıverir. Günden güne evliliğiniz de sizinle birlikte hastalanır... 

İYİSİ Mİ ELİNİZİ ÇABUK TUTUN! YARIN TEDAVİYE BAŞLASANIZ 2 AY SONRA EVLİLİĞİNİZE YENİDEN BAŞLAYABİLİRSİNİZ!   

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Esra Oras

Uzm. Psk. Esra ORAS, 2007 yılında %100 burslu olarak girmiş olduğu Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini 2012 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 2013-2015 yılları arasında Okan Üniversitesi- Klinik Psikoloji (Sağlık Modülü) Master Programı’nı tamamlamıştır. Aralık 2014 - Mayıs 2015 tarihleri arasında “Geç Değil” projesinde Psikolog/Ekip Lideri olarak, KASAV, MEB ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen ortaöğretimde madde bağımlılığını önleme amacıyla yapılan projede 300 okulda verilen çeşitli seminerlerin sorumlusu ve seminerlerde görev almış proje gönüllüsü olan 9 psikoloji lisans öğrencisinin ekip liderliği görevini yürütmüştür. Mart 2014’ten itibaren Karma Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nin Kurucusu ve Psikoterapisti olarak hastalarına hizmet vermektedir. Ekim 2013 - Eylül ...

Etiketler
Vajinismus yaşayan kadının özellikleri
Uzm. Psk. Esra Oras
Uzm. Psk. Esra Oras
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube