Evliliği sürdürme yolları

Uzm. Psk. Saadet Yavuzbilge Bedir
Uzm. Psk. Saadet Yavuzbilge Bedir
15 Haziran 2015251 görüntülenme
Randevu Al
Evliliği sürdürme yolları

Son zamanlarda evlilikleri sürdürmek   zorlaşıyor, boşanmalar hızla artıyor.Bireyler artık birbirlerine daha tahammülsüz...Çok severek evlendik, biz nerede hata yaptık diyenlerin sayısı bir hayli fazla..Çevresel uyaranlar, sosyal ağlar, bilgisayar,aileye sınır koyamama,sadakatsizlik,ben merkezci olma malesef ki, pek çok evlilği bitirme noktasına getirebiliyor.Peki mutlu evlilik yok mu? Ya da soruyu şöyle sormalı: Mutlu evliliklerin ortak özelliği var mı? İşte size mutlu evliliklerin ipuçları…
“İlişkileri yoluna koymak aslında şaşırtıcı bir şekilde kolaydır. Mutlu ilişkileri sürdürmeyi başaran çiftler, günlük hayatlarında, birbirleri hakkındaki olumsuz duygu ve düşüncelerin olumlu olanları etkilemesine izin vermeyen çiftlerdir. Bu çiftler, birbirlerinin umutlarını ve isteklerini destekleyen birlikteliklerini ortak bir amaç üzerine beraberce inşa eden çiftlerdir.”
– Prof. Dr. John Gottman
Gottman, evlilik uyumu ve boşanma başta olmak üzere, duygular, fizyoloji ve iletişim alanlarında yaptığı çalışmalarla ünlü bir profesördür. Psychotherapy Networker tarafından son 25 yılın En İlham Verici İlk 10 Terapisti arasında da gösterilen John Gottman, çift terapisi alanında en kapsamlı ve geçerli araştırmalar gerçekleştirmiş. Evlilik ve çift terapisi ile ilgili 40 kitap yazmıştır. Türkçeye çevrilmiş olan 3 kitabı bulunan Gottman’ın “Evliliği Sürdürmenin 7 İlkesi” adlı kitabı en çok satan kitabı olmuş.
John Gottman, evli çiftler üzerinde yaptığı detaylı araştırmalar sonucunda mutlu evliliklerin 9 ortak özelliğini ortaya çıkarmıştır:
1. Mutlu çiftlerde eşler geldikleri aileden sağlıklı bir uzaklaşma gerçekleştirirler. Yani, kendi anne ve babaları (ve kardeşleriyle) bağlarını koparmadan onlardan ayrılmayı başarırlar. Bu şekilde, eşleriyle birlikte yeni bir aile oluştururlar ve artık anne babalarının dışında yeni bir çekirdek ailenin üyesi olduklarını kabul ederler.
2. Bu çiftler ‘biz’ olmayı öğrendikleri gibi, ‘ben’ i de korumayı becerirler. Eşleriyle birçok konuda birlikte davranmak, birlikte karar vermek ve birlikte düşünmek durumunda kalsalar da, gerektiğinde eşlerinden farklı düşünüp farklı davranabilirler. Eşler bazen zevk aldıkları bir faaliyet, hobi vb. nedeniyle birbirlerinden ayrı zaman geçirmeyi başarabilirler.
3. Cinsellik konusunda nicelik ve nitelik bakımından uyum sağlamayı becerirler. Eşler birbirlerine beklentilerini açıkça ifade ederler. Bu beklentileri karşılamaya da isteklidirler.
4. Ebeveynlik konusunda eşler arasında uzlaşma sağlanmıştır. Çocuklarına nasıl davranacakları, hangi konularda nasıl tavır takınmaları gerektiği konusunda fikir birliğine varmışlardır.
5. Hayatın zorluklarına birlikte göğüs gererler. Zor günlerde birbirlerine destek olmayı başarırlar.
6. Mutlu evliliklerde de tartışmalar olur. Ancak bu çiftlerde eşler bireysel farklılıklarını kabul ederler. Tartışma sırasında öfkelerini kontrol etmeyi becerirler. Tartışma yıkıcı değil, tam tersine yapıcı olur. Bundan sonra tartışılan konuyla ilgili ne yapılacağıyla veya yapılamayacağıyla ilgili bir sonuca varılır. Böylelikle, her tartışmadan sonra eşler birbirlerini daha iyi tanıdıklarını ve ilişkilerini daha iyiye götürdüklerini hissederler.
7. Gülmenin ilişkide önemli bir unsur olduğu düşünülmektedir. Birlikte gülen çiftlerin daha mutlu oldukları görülmüştür.
8. Eşlerden birinin bir sıkıntısı veya sorunu olduğunda, diğeri ona destek olur. Eşler birbirini nasıl rahatlatacağını bilir ve bunu başarır.
9. Mutlu çiftler ilişkilerinin başında birbirleriyle ilgili yarattıkları romantik hayalleri hayatta tutmayı becerirler. Eşlerinin nasıl biri olduğuna dair idealize ettikleri imaj hala, aşağı yukarı, aynıdır. İlk günlerde eşleriyle ilgili düşündüklerini bir yerlerde hala yaşatırlar.

EVLİLİĞİ SÜRDÜRMENİN YEDİ İLKESİ

1. Aşk haritanızı geliştirin. Gottman, beyninizde eşinizle ilgili bilgileri depoladığınız yeri aşk haritası olarak tanımlıyor. Ne kadar çok bilgi olursa, o kadar iyi. Eşinizin hayallerini, ilgi alanlarını ve umutlarını bilmelisiniz.
2. Şefkatinizi ve hayranlığınızı ayakta tutun.
3. Birbirinize sırtınızı değil, yüzünüzü dönün.
4. Size bir şeyler öğretmesine izin verin. Bir ilişkide kimliğinizi korumak önemlidir ama eşinizden öğrenmek, esnek olmak da önemlidir. Eğer bu etkileşim karşılıklı olursa, eşler birbirine daha derinden saygı duyar.
5. Çözülebilir sorunları çözün. Halledilebilecek meseleler üzerinde uzlaşmak önemli. Bunun için şu beş basamağı dikkate alın: Yumuşak bir başlangıç yapın, tamir ve telafi girişimlerinde bulunmayı ve bu girişimleri kabul etmeyi öğrenin, kendinizi ve onu teskin edin, özveride bulunun ve birbirinizin hatalarına tolerans gösterin.
6. Tıkanıklığı açın. Temel sorunların çözülememesinin nedeni, her iki tarafın birbirinden çok farklı fikirlerinde inat etmesidir. Bu iletişimin önünü keser. Uzlaşamasanız bile, eşinizle empati kurmaya çalışın.
7. Paylaşılan anlamlar yaratın. Ritüeller, gelenekler, rol veya semboller üzerinden ikinizin de paylaştığı bir değerler sistemi yaratın. Bu sizi birbirinize yakınlaştırır.
İlişkinizle ilgili elinizden geleni yaptığınızı düşünüyor ve hala sorunlarınızı çözemiyorsanız,bir uzmandan yardım alın.

Etiketler

Evlilik terapisiEvlilikEvlilere psikolojik destekEvlilik terapileriEvliliği sürdürme yollarıEvliliği sürdürmenin 7 ilkesi

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Saadet Yavuzbilge Bedir

Uzm. Psk. Saadet Yavuzbilge Bedir

Psikoloji lisansını onur derecesiyle bitirdim.Değişim programıyla 6 ay Belçika Lessius Hogeschool 'da psikoloji öğrenimime devam ettim. Yüksek lisansımı Okan üniversitesi Klinik Sağlık Psikolojisi ve Klinik psikoloji alanı olmak üzere iki ayrı programda yaptım. Klinik psikolog ünvanımı yine aynı üniversitede “Çocukluk çağı travmaları ve obezite arasındaki ilişki”üzerine yaptığım bitirme projesi ile ikinci uzmanlığımı aldım. Klinik sağlık psikoloğu uzmanlığımı ''Migren hastalarında yaşam doyumunun stres ve başetmenin bilişsel kuramı çerçevesinde incelenmesi'' adlı tez çalışması ile aldım. Bir yıl boyunca Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi 'nde görev yaptım. 2013 eylül ayından itibaren Özel Büyükçekmece Kolan Hastanesi'nde uzman (klinik) psikolog olarak görevimi sürdürmekteyim. Binlerce danışanla psikoterapi uygulaması yaptım ve halen devam etmekteyim.

Bakırköy Ruh ve sinir Hastalıkları (Çocuk ve Ergen servisi) Nöropsikiyatri Hastanesi,Bezmialem Vakıf Üniversitesi Ağrı Polikliniğinde staj deneyimlerim oldu.
2 yıl anaokulunda sorumlu müdür-psikolog olarak çalıştım.Uygulayabildiğim testler:Çocuklar için;
Denver Gelişim Testi
D 10 Testi ve Klinikte Projektif Çizim Tekniklerinin Kullanımı
Yetişkinlere uyguladığım testler:
Nöropsikolojik test bataryası
MMPI-Mınesota Çok Yönlü Kişilik Testi
TAT-Tematik Algı Testi
Uyguladığım terapi yöntemleri:
Kalp Merkezli Hipnoterapi-Reyhana Seedat Süpervizyon Aşaması. EMDR-Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme-Eva Zimmerman
Disosiyatif Bozukluklarda EMDR YÖNTEMi-Eva Zimmerman
BDT-Bilişsel davranışçı terapi
İmago Çift terapisi-Harville Hendrix
Kanser Hastalarında Psikoterapi Uygulamaları Terminal Dönem Kanser Hastaları ve Aileleri ile Çalışmada Yas Transaksiyonel Analiz 101-Dr.Phill Antony Transaksiyonel Analiz 202-Utanç,kendini sevmek,içimizdeki çocuk-Dr.Phill Antony

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır