Estetik ve sağlıklı diş eti

Estetik ve sağlıklı diş eti

Ağız içi estetik diş etinde başlar. Sağlıklı ve estetik diş eti açık pembe renklidir. Dokusu sıkıdır. Dişin kök ile birleşim yerinin üzerinden kökü örter. Dişlerin birbirine bakan ara yüzeylerini papil dediğimiz üçgen diş eti kaplar. Diş etinin hemen altında sağlıklı kemik dokusu bulunur. Kemik ile diş kökü arasında minik bağlantı lifleri vardır. Başka bir deyişle bu lifler kökü kemiğe bağlar.

Açık pembe renkli yapışık diş etini bir çizgi ile ayrılır gibi kırmızı ve hareketli alveoler mukoza yani yanak ve dudak dokusu benzeri bir diş eti takip eder.  Bu diş eti çok hareketlidir. Dişlerin ve implantların etrafında olmasını istemeyiz. Çünkü yanak ve dudak hareketleri ile yerinden oynar ve bakterilerin diş eti ile diş arasından kemiğe doğru girmelerini kolaylaştırır. Buraya giren bakteriler diş eti hastalığı (periodontitis) ve implant çevresi diş eti hastalığına (peri-implantitis) neden olur.

Gülüş sırasında diş etlerinin çok fazla görülmesi yani diş eti gülüşü (gummy smile) istediğimiz estetik bir görüntü değildir. Diş eti sağlıklı, açık pembe renkli olsa da gülüş sırasında çok ortada olmamalıdır. Bu görüntü dişin boyutuna göre, dişin görünen boyunun arttırılması ile ortadan kaldırılabileceği gibi fazla alveoler mukozanın kesilip uzaklaştırılması cerrahi yöntemleri ile de giderilebilir. Alveoler mukozanın kısaltılmasının yanı sıra botox da bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Elbette ki botox etkinliği belirli süre için geçerlidir. Uzun süreli ve kalıcı etki için cerrahi yöntem uygun olacaktır.

Bu makale 26 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Demet Can

Uzm. Dr. Demet CAN, 1978 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl yine Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları) üzerine uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Demet CAN, mesleki çalışmalarına İzmir'de yer alan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diş eti
Uzm. Dr. Demet Can
Uzm. Dr. Demet Can
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube