Plastik ve Rekonstruktif Periodontal Cerrahide öncelikle sorunun nedeni bulunur ve dişi çevreleyen dokularda oluşan dişeti hastalığı ile buna bağlı koku, kanama ve kızarıklıklar tedavi edilir. Sonrasında ise fonksiyonda olmayan yani çekilmiş ya da yanlış yerde ve açıdaki diş kayıpları diş implantı ya da ortodontik/ protetik olarak yerine konulur. Son olarak kemik nakli ile kemiğin seviyesi olması gereken seviyeye getirilir ve böylece çevre dokular ile uyumu da sağlanmış olur. Dişleri tamamlayan ağız ve dudaklardır. Bunlar dinlenme ve gülme sırasında dişleri örter. Bu örtme oranına göre de estetik etkilenmektedir. Dinlenme sırasında ortalama olarak üst dişlerin kadınlarda 2,5-4 mm'si, erkeklerde ise 1-3 mm'sinin görülmesi normal kabul edilir. Üst ön dişlerin dişeti seviyesi üst dudağı, keser kenarlarını birleştiren hayali çizgi ise alt dudağı takip etmelidir. Yüz simetrik olmalı, dişlerin orta çizgisi ile yüzü ikiye ayıran çizgi uyumlu olmalıdır. Ayrıca dişeti dümdüz değil dantel gibi girintili çıkıntılı olmalıdır. Gülüş sırasında 1 mm dişeti ile birlikte ön dişlerin tamamen görünür olması güzeldir. Bu mesafe arttıkça itici bir görünüme yol açar. Dişeti gülüşünün başlıca nedenleri; üst çene kemiğinin fazla yüksek olması, üst dişlerin yetersiz sürmesi ve üst dudağı yukarı kaldıran kasların aşırı hareketli olması diye sıralanabilir. Dişler normal boyutlarında ve yine dudak hareketi ve tonu normal olduğunda görülen dişeti gülüşü ise kemik yüksekliği nedeni ile oluşur. Normalde bunlar için ortodontik tedavi beraberinde hastane ortamında ağır cerrahi tedavi gerekli görünürse de dudak derinliğini azaltan kozmetik ve estetik periodontal cerrahiyle bu sorunun kısa sürede çözümü mümkündür. Ayrıca dudağı yukarı çeken kasların aşırı hareketi botox uygulaması ile de düzenlenebilir. Üst dişlerin sürmesi sonrası dişetinin olması gereken yerin üzerinde olması ya da bir başka değişle dişlerin kısa görünmesi estetiği olumsuz etkiler. Bunun için de dişin görünen boyunu arttırmak amaçlı bir ameliyat ile dişlerin ve dişetlerinin boyutlarının olması gereken seviyeye çıkarılabilmesi mümkündür. Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisinde Gülüş Estetiği: Sağlıklı ve estetik diş etleri; sağlıklı ve estetik dişler; sağlıklı ve estetik gülüşler: İŞTE GÜZELLİK
Diş çekimi sonrası oluşan boşluklar çiğneme, konuşma ve estetik sorunlara neden olur. Çiğneme yeterli olmaz ise mide ve sindirim sisteminde sorunlar başlar. Çene ekleminin düzgün çalışmaması sonucu eklem ağrılarına neden olur. Tek taraflı çiğneme söz konusu olduğunda yüzün bir tarafının çökmesine ve yaşlı görünüme yol açar. Konuşmamızı etkiler.
Diş implantı ya da dental implant kemik içine yerleştirilen vücudumuz ve kemik ile son derece uyumlu titanyum vida köktür. Çekim sonrası kemik çok hızlı erir. Bunun sonucunda yeterli kemik bulamazsak yeniden kemik oluşturmak için ilave ameliyatlar uygulamamız gerekli olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca kısa süre içerisinde çekim yapılan bölgeye diş implantı yerleştirilmelidir.
Diş implantları ya da dental implantlar görüntü ve hisleri ile doğal dişler gibidir. Diş implantı uygulandıktan sonra herhangi bir şeyi rahatlıkla yiyebilir, gülebilir ve konuşabilirsiniz. Dental implant uygulanması ile kemik erimesi durmakta, yüzün çökmesi önlenerek genç görünüm sağlamaktadır.
Dental implantlar yaşamınızı değiştirir. Yemek, konuşmak, gülmek ve yaşamı sevmek konforu ve rahatlığına yeniden kavuşursunuz.
Opr.Dr. Demet CAN
Periodontolog
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
Gülüş estetiği ve diş implantı
20 Kasım 2012
0
